ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ( SIDS ) ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ( SIDS ) ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) και θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο από τη γέννηση έως την ηλικία του ενός έτους:

 • Λάβετε προγεννητική φροντίδα

    Η τακτική προγεννητική φροντίδα είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου για SIDS.

 • Θηλάστε το μωρό σας

    Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά μόνομητρικό γάλα για τουλάχιστον 6 μήνες.
    Εάν μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε για ένα χρόνο ή περισσότερο.

 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει ανοσοποιηθεί- εμβολιάζεται.

    Ένα μωρό που είναι πλήρως ανοσοποιημένο-εμβολιασμένο διατρέχει χαμηλότερο κίνδυνο για SIDS.

 • Τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα για τον  ύπνο ή τους υπνάκους τους. Τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα μέχρι την ηλικία του 1 έτους. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για SIDS, εισρόφηση και πνιγμό. Τα μωρά δεν πρέπει να τοποθετούνται στο πλάι ή μπρούμητα για ύπνο ή τον υπνάκο τους. Τα μωρά θα πρέπει με επίβλεψη να τοποθετούνται μπρούμητα για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη δυνατών μυών της κοιλιάς και των ραχιαίων. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην ελαχιστοποίηση της επιπέδωσης του κεφαλιού που μπορεί να συμβεί όταν τα μωρά περνούν πάρα πολύ χρόνο ανάσκελα.
 • Τα μωρά που έχουν διαγνωστεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ( ΓΟΠ ) μπορεί να χρειαστεί να ανασηκωθεί το προσκέφαλο της κούνιας τους. Πάντα να μιλάτε με τον παιδίατρο του μωρού σας πριν το κάνετε αυτό.
 • Προσφέρετε στα μωρά μια πιπίλα για τον  ύπνο ή τον  υπνάκο τους, εάν δεν θηλάζουν. Εάν θηλάζετε, καθυστερήστε την εισαγωγή της πιπίλας μέχρι να εδραιωθεί σταθερά ο θηλασμός.
 • Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό στρώμα που καλύπτεται από ένα σφιχτά τοποθετημένο σεντόνι για να αποφύγετε κενά μεταξύ του στρώματος και των πλευρών μιας κούνιας, ή λίκνου ή μιας καλαθούνας. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παγίδευσης, ασφυξίας και SIDS.
 • Μοιραστείτε το δωμάτιό σας και ΟΧΙ  το κρεβάτι σας με το μωρό σας. Το να βάζετε το μωρό σας στο κρεβάτι μαζί σας αυξάνει τον κίνδυνο στραγγαλισμού, ασφυξίας, παγίδευσης και SIDS. Δεν συνιστάται η κοινή χρήση κρεβατιού για δίδυμα ή για περισσότερα μωρά. Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, κοντά στο κρεβάτι των γονιών τους, αλλά σε ξεχωριστό κρεβάτι ή κούνια κατάλληλη για βρέφη. Αυτό συνιστάται ιδανικά για τον πρώτο χρόνο του μωρού, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρείται για τους πρώτους 6 μήνες.
 • Μην χρησιμοποιείτε βρεφικά καθίσματα, καθίσματα αυτοκινήτου, καροτσάκια,  και κούνιες για τον  ύπνο  και τους καθημερινούς υπνάκους του μωρού σας. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των αεραγωγών του βρέφους ή σε ασφυξία.
 • Μην τοποθετείτε τα βρέφη σε καναπέ ή σε πολυθρόνα για ύπνο. Ο ύπνος σε καναπέ ή πολυθρόνα θέτει το βρέφος σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του SIDS.
 • Μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά, μην πίνετε αλκοόλ ή καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από άλλους που καπνίζουν και από περιοχές όπου άλλοι καπνίζουν.
 • Μην ντύνετε υπερβολικά και μην καλύπτετε το πρόσωπο ή το κεφάλι του μωρού. Αυτό θα αποτρέψει την υπερθέρμανση τους, μειώνοντας τους κινδύνους για SIDS.
 • Μην χρησιμοποιείτε  κουβέρτες ή μαλακά αντικείμενα. Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια, παπλώματα ή κουβέρτες στην κούνια ή το λίκνο του μωρού. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ασφυξίας, του στραγγαλισμού, της παγίδευσης ή του SIDS.
 • Μη χρησιμοποιείτε καρδιοαναπνευστικά μόνιτορ και εμπορικές συσκευές. Μην χρησιμοποιείτε σφήνες, ρυθμιστές θέσης ή ειδικά στρώματα για να μειώσετε τον κίνδυνο για το SIDS και τους  βρεφικούς θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο του μωρού. Αυτές οι συσκευές δεν έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν το SIDS. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν οδηγήσει και  σε θάνατο βρέφους.
 • Τοποθετείτε πάντα τις  κούνιες, τα λίκνα και τις καλαθούνες σε χώρους χωρίς κινδύνους. Για να μειώσετε τον κίνδυνο στραγγαλισμού, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κρεμαστά κορδόνια, καλώδια ή καλύμματα παραθύρων.