ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Heart

Μαρία Αβανίδη

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ


Επιστημονικός Υπότροφος

στην Αλλεργιολογική Μονάδα της 2ης Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών

Μεταπτυχιακός Τίτλος

στην Παιδιατρική Διατροφή Ιατρική σχολή Παν. Βοστώνης Αμερική

Εκπαίδευση & Πιστοποίηση

στην αξιολόγηση κ διαγνωστικά τεστ για άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού (ADOS, ADI-R) & στην πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε παιδιά μικρής ηλικίας με δοκιμασία "ΠΑΙΣ"

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Dr. Μαρία Αβανίδη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1996 ολοκλήρωσε τις σπουδές της λαμβάνοντας πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάρνας, Βουλγαρίας, με βαθμό 'Λίαν Καλώς' (8,33). Αναγνώρισε τον τίτλο σπουδών της ως ισότιμου και αντίστοιχου προς τα χορηγούμενα πτυχία από τα τμήματα Ιατρικής των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) το 1999. 

Τον Φεβρουάριο του 1999 αποκτά την Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος.

Ολοκλήρωσε την Ειδίκευσή της στην Παιδιατρική, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, όπου έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2008. 

Έχει 18μηνη θητεία ως υπεράριθμη ειδικευόμενη παιδιατρικής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Βενιζελείου Γ.Ν. Ηρακλείου, με εμπειρία σε νεογνά πρόωρα και αναγκών αυξημένης φροντίδας. Εργάστηκε ως Επικουρική Επιμελήτρια στην Παιδιατρική Κλινική του Βενιζελείου Γ.Ν. Ηρακλείου, από το Νοέμβριο του 2008 έως και τον Ιανουάριο του 2011. 

Το 2017 ολοκλήρωσε και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο στον ΜΘ και στην Παιδιατρική Διατροφή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ). 

Από τον Οκτώβριο του 2017 έως σήμερα, εργάζεται ως επιστημονικός υπότροφος στην Μονάδα Αλλεργιολογίας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Ν. Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού), με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην παιδοαλλεργιολογία.

Η Dr. Μαρία Αβανίδη έλαβε πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην 'Αξιολόγηση και διαγνωστικά Τεστ, για άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ADOS, ADI-R) και την πρώιμη ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος, σε παιδιά μικρής ηλικίας από 18 μηνών έως 4 ετών με τη δοκιμασία ‘’ΠΑῘΣ’’', με την εξουσιοδότηση να εφαρμόζει τη δοκιμασία ΠΑῘΣ σε γονείς και παιδιά με σκοπό την πρώιμη παρέμβαση στα παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές.

Ολοκλήρωσε επιτυχώς και έλαβε πιστοποιητικό επιμόρφωσης για το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων 'Π. & Α. Κυριακού' με τίτλο: 'Παιδιά και έφηβοι στις ημέρες Covid-19 κοινωνική / συναισθηματική ενδυνάμωση και ψυχική ανθεκτικότητα Παιδιών και Εφήβων στο πλαίσιο της πανδημίας'.

Τον Νοέμβριο του 2021 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LUDWIG-MAXIMILIANS-UNIVERSITAT MUNCHEN) με γνωστικό αντικείμενο 'Τον θηλασμό και την διατροφή στα βρέφη και τα νήπια'.

Η Dr. Μαρία Αβανίδη έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιστημονικών συναντήσεων (περισσότερες από 100), καθώς και σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, με δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά ιατρικά βιβλία και περιοδικά. Η Dr. Μαρία Αβανίδη υπήρξε μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου της Ιατρικής Σχολής Βάρνας Βουλγαρίας (από τον Νοέμβριο του 1990 έως το Σεπτέμβριο του 1996). Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γ.Ν. Ρεθύμνου Κρήτης (από τον Νοέμβριο του 2001 έως τον Απρίλιο του 2003). Τέλος, ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Υγείας του Γ. Νοσοκομείου Ρεθύμνου Κρήτης (από τον Μάιο του 2002 έως το Νοέμβριο του 2003).