ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Ο κοιλιακός πόνος είναι πόνος αισθητός οπουδήποτε στην περιοχή μεταξύ του πυθμένα των πλευρών και της λεκάνης.

Είναι πολύ συχνός σε νεογνά, βρέφη και παιδιά κάτω των 12 ετών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες κοιλιακού πόνου στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του παγιδευμένου αέρα, της δυσκοιλιότητας, της γαστρεντερίτιδας («γαστρική» ή στομαχική ενόχληση) και της σκωληκοειδίτιδας. 

Τα περισσότερα επεισόδια στα παιδιά δεν είναι σοβαρά και θα βελτιωθούν χωρίς θεραπεία σε ώρες ή ημέρες. Αλλά, εάν ο πόνος είναι έντονος, δεν υποχωρεί ή το παιδί σας φαίνεται γενικά αδιάθετο , πηγαίνετε στο γιατρό ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΠΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; 

Τα συμπτώματα του κοιλιακού πόνου μπορεί να εμφανιστούν άμεσα και γρήγορα ή μπορεί να προϋπάρχουν για λίγο. 

Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός, να επιδεινώνεται ή να έρχεται και να φεύγει και μπορεί να είναι είτε ήπιος είτε σοβαρός. 

Η αναφορά του μοτίβου και της θέσης του πόνου μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση. 

Ο κοιλιακός πόνος στα παιδιά μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως: αέρα, ρέψιμο, εντερικά αέρια , έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή πυρετό. 

Μπορεί να παρατηρήσετε συμπεριφορές στο παιδί σας που υποδηλώνουν ότι μπορεί να πονάει. Αυτές περιλαμβάνουν: 

το κλάμα, το να κουλουριαστεί σαν μια μπάλα, να θέλει να μείνει ακίνητο λόγω του πόνου, να μην θέλει να παίξει, να αρνηθεί να φάει ή να πιει , να γίνει ιδιότροπο ή να γκρινιάζει και με  γκριμάτσες  στο  πρόσωπο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ; 

Τα μικρά παιδιά και τα μωρά μπορεί να μην μπορούν να πουν σε έναν ενήλικα πού νιώθουν τον πόνο ή  γενικότερα πώς νιώθουν.

 Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε τα συμπτώματα του παιδιού σας, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε απλές ερωτήσεις, όπως: 

«Μπορείς να δείξεις πού πονάς;»

 «Ξύπνησες με τον πόνο;» 

«Πότε πήγες τελευταία φορά στην τουαλέτα;»

 Προσπαθήστε να μην  κατευθύνετε τις απαντήσεις τους  με τις  ερωτήσεις  που τους κάνετε ή να τους μεταδώσετε το άγχος σας.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; 

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες στα παιδιά — μερικές είναι συχνές. άλλες είναι σπάνιες.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: 

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

 Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή στα παιδιά. Γενικά, ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα εάν έχει 2 ή λιγότερες από 2 κενώσεις την εβδομάδα. Τα περισσότερα παιδιά κάνουν κακά κάθε 2 έως 3 ημέρες. 

Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να κάνουν κόπρανα μόνο μία φορά την εβδομάδα. 

Συχνά, η δυσκοιλιότητα στα παιδιά δεν έχει φυσική αιτία και εμφανίζεται επειδή στο παρελθόν είχαν μια επώδυνη ή δυσάρεστη κίνηση στο έντερο.

 Η εγκόπριση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα προσκρουόμενα κόπρανα φράζουν μερικώς το κατώτερο έντερο, οδηγώντας σε διαρροή  τύπου διάρροιας γύρω από την απόφραξη.

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΑΕΡΑΣ

 Το εντερικά αέρια είναι ένα φυσιολογικό υποπροϊόν της πέψης. 

Ο πόνος από τον αέρα είναι πολύ συχνός στα νεογέννητα μωρά , τα οποία καταπίνουν αέρα όταν τρέφονται και κλαίνε. 

Εάν το μωρό σας  στριφογυρίζει -διπλώνει ή κλαίει όταν τρώει, μπορεί να έχει αέρα. 

Εάν κλαίνε όταν ξαπλώσουν μετά το τάισμα, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι αέρας. 

Τα μωρά απαλλάσσονται από τον αέρα με το ρέψιμο ή με το να αερίζονται (κλάσιμο). Μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια με αυτό. Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρέψετε το μωρό σας μετά το τάισμα. 

Τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν  υπερβολικό αέρα μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στη λακτόζη ή μπορεί να έχουν φάει τροφές που προκαλούν υπερβολικά αέρια. Ο κοιλιακός πόνος συνήθως ανακουφίζεται όταν τα αέρια απελευθερώνεται με ρέψιμο ή με κλάσιμο.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

 Η γαστρεντερίτιδα, ή «γαστρίτιδα», προκαλείται από μια λοίμωξη στο έντερο - συνήθως μια ιογενής λοίμωξη, αλλά μερικές φορές και μια βακτηριακή. 

Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά μεταξύ των παιδιών. 

Η γαστρεντερίτιδα προκαλεί εμετό, διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος. 

Τα παιδιά και τα μικρά μωρά είναι πιο επιρρεπή στο να αφυδατωθούν από γαστρεντερίτιδα και τα μωρά κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να επισκέπτονται γιατρό εάν  νοσήσουν με γαστρεντερίτιδα. 

Ο ροταϊός είναι μια κοινή αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας στα μωρά, αλλά ο εμβολιασμός εναντίον του είναι διαθέσιμος ως μέρος του Εθνικού Προγράμματος Ανοσοποίησης.

 Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από Νοροϊό - μερικές φορές γνωστό ως 

«ο χειμωνιάτικος εμετός».

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ 

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από μικρόβια που αναπτύσσονται σε τρόφιμα που δεν έχουν προετοιμαστεί ή αποθηκευτεί σωστά. 

Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της γαστρεντερίτιδας, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρά. 

Και πάλι, τα μωρά και τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης από τα μεγαλύτερα παιδιά και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν ενυδατωμένα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) προκαλεί κοιλιακό άλγος που μπορεί να σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: αφόδευση ή αλλαγή στο πόσο συχνά ένα παιδί κάνει κακά ή αλλαγή στην εμφάνιση των κοπράνων. 

Μερικά παιδιά θα έχουν διάρροια, άλλα θα έχουν δυσκοιλιότητα και άλλα θα έχουν εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα. 

Εάν η δυσκοιλιότητα ενός παιδιού οφείλεται σε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ο κοιλιακός πόνος δεν υποχωρεί μετά την αφόδευση, ενώ  αυτό συμβαίνει με την  δυσκοιλιότητα.

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ

 Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η μειωμένη ικανότητα πέψης της λακτόζης - ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φούσκωμα, αέρα και διάρροια μετά την κατανάλωση τροφής ή ποτού που περιέχει λακτόζη. 

Είναι πολύ σπάνιο στα μωρά. 

Η δυσανεξία στη λακτόζη στα παιδιά μπορεί να είναι προσωρινή, όπως μετά από μια γαστρεντερίτιδα, ή μπορεί να είναι μόνιμη.

ΚΟΛΙΚΟΣ 

Κολικός είναι το όνομα που δίνεται στο υπερβολικό κλάμα και αγωνία στα μωρά.

 Είναι πολύ συχνό, ιδιαίτερα σε πολύ μικρά μωρά. Η αιτία δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά οι κολικοί φαίνεται να είναι αβλαβείς - εκτός από την αγωνία που προκαλεί στους γονείς και το παιδί. 

Τα μωρά με κολικούς κλαίνε δυνατά, δεν μπορούν να παρηγορηθούν, μπορεί να σηκώσουν τα γόνατά τους ψηλά και να έχουν αέρια.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 Οι ουρολοιμώξεις (UTI) είναι συχνές στα παιδιά. 

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα στα μεγαλύτερα παιδιά, μαζί με πόνο κατά την ούρηση ή ούρηση πιο συχνά από το κανονικό και μερικές φορές πυρετό.

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ 

Η σκωληκοειδίτιδα είναι επείγουσα κατάσταση. 

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει σκωληκοειδίτιδα, θα πρέπει να το μεταφέρετε αμέσως σε γιατρό ή νοσοκομείο.

 Μια ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

 Η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί πόνο γύρω από τον αφαλό, ή την περιοχή του αφαλού, ο οποίος στη συνέχεια μετακινείται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και γίνεται πιο οξύς. 

Ένα παιδί με σκωληκοειδίτιδα μπορεί να παραπονιέται για επιδείνωση πόνου στην κοιλιά, να χάσει την όρεξή του, να κάνει εμετό, να αισθάνεται άβολα όταν κάθεται ή σηκώνεται όρθιο και να έχει πόνο όταν κινείται. Μπορεί να προσπαθήσει  να μείνει  ακίνητο.

ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ 

Ο εγκολεασμός συμβαίνει όταν ένα μέρος του εντέρου γλιστρά σε ένα παρακείμενο τμήμα του εντέρου, όπως ένα τηλεσκόπιο. 

Είναι μια σοβαρή πάθηση, που συχνά προκαλεί απόφραξη (απόφραξη του εντέρου) εμποδίζοντας την κανονική ροή τροφής ή υγρών. Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν δεν αντιμετωπιστεί. Τα παιδιά με εγκολεασμό μπορεί να έχουν διαλείπον έντονο πόνο που προκαλεί κλάμα και αγωνία. 

Μπορεί να έχουν αιμορραγία από το ορθό, εμετό ή να είναι ληθαργικά/άτονα — είτε όλη την ώρα είτε κατά κύματα. 

Ανάμεσα στα επεισόδια το παιδί μπορεί να φαίνεται σχετικά καλά.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΚΗΛΗ 

Μια κήλη συμβαίνει όταν ένα όργανο ή ιστός του σώματος διογκώνεται μέσω ενός μη φυσιολογικού αδύναμου σημείου σε άλλο σημείο. 

Μπορεί να συμβεί στο στομάχι ή στο έντερο εάν διογκωθούν μέσω του κοιλιακού τοιχώματος. 

Μερικά παιδιά έχουν αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα όταν γεννιούνται και έχουν βουβωνοκήλη.

 Αυτά είναι σχετικά συχνά σε παιδιά και μικρά μωρά. 

Εάν μία έγκλειστη κήλη δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί και το περιεχόμενο της παγιδευτεί στο κοιλιακό τοίχωμα, είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, καθώς η ροή του αίματος μπορεί να διακοπεί, προκαλώντας τον θάνατο του ιστού. 

Αυτό είναι γνωστό ως στραγγαλισμένη κήλη. Το έντερο μπορεί επίσης να μπλοκαριστεί.

 Τα συμπτώματα μιας στραγγαλισμένης βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν πόνο στη βουβωνική χώρα, ναυτία, έμετο, ξαφνικό πόνο και αδυναμία να περάσει ο αέρας ή να κινηθούν τα έντερα. Το εξόγκωμα της κήλης μπορεί να γίνει σκούρο κόκκινο ή μοβ.

ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΟΡΧΕΩΝ 

Η συστροφή των όρχεων είναι όταν ένας όρχις περιστρέφεται και στρίβει το σπερματικό κορδόνι, μειώνοντας τη ροή του αίματος στον όρχι. 

Είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να σωθεί ο όρχις.

 Είναι πιο συχνό στα έφηβα αγόρια αλλά μπορεί να συμβεί και σε μικρότερα αγόρια. 

Τα συμπτώματα της συστροφής των όρχεων είναι πόνος και πρήξιμο στον όρχι, και ο ένας όρχις κάθεται ψηλότερα από τον άλλο. Ο πόνος είναι συνήθως στον όρχι αλλά μπορεί να είναι και στην κοιλιά.

ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

 Τα μικρά παιδιά βάζουν συχνά πράγματα στο στόμα τους και καταλήγουν να τα καταπίνουν. Τα περισσότερα ξένα σώματα που φτάνουν στο γαστρεντερικό σωλήνα θα περάσουν έξω από το σώμα χωρίς καμία βοήθεια. 

Μια μειοψηφία αντικειμένων θα προκαλέσει προβλήματα.

 Οι μπαταρίες μεγέθους κουμπιού και οι μαγνήτες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

 Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί μια μπαταρία  ή μαγνήτη, μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου ή τηλεφωνήστε στο Κέντρο Πληροφοριών Δηλητηριάσεων 2107793777

Τα συμπτώματα της κατάποσης ξένου σώματος περιλαμβάνουν: σάλια, απώλεια όρεξης, θορυβώδη αναπνοή ή βήχα, έμετο, κοιλιακό άλγος και σκούρες κενώσεις του εντέρου.