ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να κλαίνε. Το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας τους.

Κλαίνε όταν είναι πεινασμένα, κουρασμένα, άβολα, άρρωστα ή πονούν. Μερικές φορές κλαίνε γιατί χρειάζονται παρηγοριά. 

Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι χρειάζεται το μωρό σας που κλαίει. 

Έτσι, όταν το μωρό σας κλαίει, ξεκινήστε ελέγχοντας ότι το μωρό δεν είναι άρρωστο ή πληγωμένο. Εάν δεν είστε σίγουροι, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Κλάμα και φασαρία: τι να περιμένετε

 Κατά μέσο όρο, τα μωρά κλαίνε  σχεδόν για τρεις ώρες την ημέρα, και περίπου 1 στα 10 μωρά κλαίει για πολύ περισσότερο από αυτό. Το κλάμα συνήθως φτάνει στο αποκορύφωμά του περίπου στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων και στη συνέχεια σταδιακά μειώνεται καθώς τα μωρά μεγαλώνουν.

 Επίσης, τα μωρά κάτω των έξι μηνών τείνουν να κλαίνε περισσότερο αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι αυτό το στάδιο έντονου κλάματος θα περάσει, συνήθως πριν από πέντε μήνες. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, το κλάμα είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή το κλάμα στα μεγαλύτερα μωρά είναι περισσότερο για την επικοινωνία μαζί σας ή για κάτι στο περιβάλλον τους.

Κωλικός είναι όταν τα μωρά κλαίνε χωρίς προφανή λόγο και είναι σχεδόν αδύνατο να ηρεμήσουν. Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας έχει κολικούς, είναι καλή ιδέα να κάνετε έναν έλεγχο με τον γιατρό ή τον παιδίατρό σας για να αποκλείσετε ιατρικά αίτια για το κλάμα.

Πώς να διαχειριστείτε το κλάμα του μωρού σας: συμβουλές 

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε εάν το μωρό σας είναι πεινασμένο, κουρασμένο ή νιώθει  άβολα. 

Ίσως μπορέσετε να ανταποκριθείτε στο κλάμα του μωρού σας δίνοντας του να φάει, αφήνοντας το μωρό να κοιμηθεί ή αλλάζοντας την πάνα του.

 Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές που μπορεί να κάνουν πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε το κλάμα μέχρι το μωρό σας να μεγαλώσει και να σας πει τι χρειάζεται. 

Μερικές από αυτές τις συμβουλές είναι χρήσιμες για το κλάμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και κάποιες είναι πιο χρήσιμες για το κλάμα την ώρα του ύπνου. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές στιγμές – απλώς πειραματιστείτε για να δείτε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και το μωρό σας.

Κουνήστε ή κινήστε το μωρό σας 

Κουνήστε απαλά ή μεταφέρετε το μωρό σας σε πορτ μπεμπέ ή μάρσιπο. Μερικές φορές η κίνηση και η εγγύτητα με έναν γονέα μπορεί να ηρεμήσει τα μωρά. 

Πηγαίνετε για περπάτημα ή μία βόλτα με το αυτοκίνητο, αρκεί να μην είστε πολύ κουρασμένοι! Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν σταματά να κλαίει, μερικές φορές είναι πιο εύκολο να τα βγάλετε πέρα όταν είστε εν κινήσει. 

Σημειώστε ότι δεν συνιστάται να αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται χωρίς επίβλεψη σε καρότσι.

Ηρεμώντας και χαλαρώνοντας το μωρό σας

  • Κάντε το μωρό σας ένα ζεστό μπάνιο.
  • Δοκιμάστε να του κάνετε μασάζ. Αυτό μπορεί επίσης, να  βοηθήσει και εσάς να χαλαρώσετε, καθώς και να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. 

Τακτοποιήστε και χαλαρώστε το μωρό σας για ύπνο 

  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα μοτίβο για τη σίτιση και την  τακτοποίηση. 
  • Τυλίξτε το μωρό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να νιώσει ασφάλεια. 
  • Ξαπλώστε το μωρό σας στο πλάι στην κούνια και χτυπήστε ρυθμικά την πλάτη του. Γυρίστε απαλά το μωρό στην πλάτη του εάν το πάρει ο ύπνος. Προσφέρετε μία πιπίλα ή το στήθος. Μερικές φορές το μωρό σας δεν πεινάει αλλά θέλει ή χρειάζεται να πιπιλίσει. Εάν το μωρό είναι 3-4 μηνών ή μεγαλύτερο, θα μπορούσατε επίσης να το βοηθήσετε να βρει τα δάχτυλά του ή τον αντίχειρά του για να πιπιλίσει. 
  • Μιλήστε απαλά στο μωρό σας, τραγουδήστε στο μωρό σας ή παίξτε απαλή μουσική. Ο λευκός θόρυβος μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικός για ορισμένα μωρά. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε έναν ανεμιστήρα, μια ηλεκτρική σκούπα ή ένα ραδιόφωνο ρυθμίστε το στη θέση μεταξύ των σταθμών. 
  • Ηρεμήστε τα πράγματα μειώνοντας τα φώτα, κάτι που βοηθά στη μείωση της διέγερσης.

Διαχείριση των συναισθημάτων σας Δοκιμάστε να βάλετε μερικές φανταστικές ωτοασπίδες. Αφήστε τον ήχο του κλάματος να περάσει μέσα σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα είναι εντάξει. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να βοηθήσετε το μωρό σας.

Τα μωρά νιώθουν ασφάλεια και όταν αλληλεπιδράτε μαζί τους με ζεστούς, στοργικούς και ανταποκρινόμενους τρόπους. 

Έτσι, δεν  κακομαθαίνετε τα μωρά σηκώνοντάς τα, αγκαλιάζοντάς τα ή μιλώντας τους. 

Ταΐστε το μωρό σας όποτε νομίζετε ότι πεινάει και σηκώστε το μωρό σας για παρηγοριά όταν κλαίει.

Φροντίστε τον εαυτό σας όταν το μωρό σας κλαίει 

Εάν το μωρό σας κλαίει πολύ, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. 

Ακόμη και πέντε λεπτά διαβάζοντας ένα βιβλίο, περπατώντας γύρω από το τετράγωνο ή κάνοντας  διαλογισμό μπορεί να σας βοηθήσει  εάν αισθάνεστε άγχος ή θυμό. 

Ή μερικές φορές μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβει κάποιο άλλο άτομο για λίγο. Εάν μπορείτε, ζητήστε από τον σύντροφό σας ή έναν φίλο ή συγγενή να σας βοηθήσει. Η αναζήτηση υποστήριξης είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του εαυτού σας. Είναι καλό για εσάς και είναι καλό για την οικογένειά σας. 

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εσείς ή ο σύντροφός σας εμφανίσετε τα σημάδια της μεταγεννητικής κατάθλιψης στις γυναίκες ή της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες. 

Τα συμπτώματα της μεταγεννητικής κατάθλιψης περιλαμβάνουν αίσθημα λύπης και κλάμα χωρίς προφανή λόγο, αίσθημα ευερεθιστότητας, δυσκολία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αίσθημα πολύ άγχους.

Ποτέ μην κουνάτε ένα μωρό. Μπορεί να του προκαλέσετε αιμορραγία στο εσωτερικό του εγκεφάλου και πιθανή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. 

Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, βάλτε το μωρό σας σε ένα ασφαλές μέρος σαν κούνια. Προσπαθήστε να πάτε σε άλλο δωμάτιο για να αναπνεύσετε βαθιά και να ηρεμήσετε.