ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα σκουλήκια είναι ένα είδος παρασίτου. Ένα ζωντανό πράγμα - για παράδειγμα, ένα εντερικό σκουλήκι - που ζει από ένα άλλο ζωντανό πράγμα - για παράδειγμα, ένα άνθρωπο.

Αυτό το άρθρο αφορά τους threadworms  ή οξύουρους, που είναι ο πιο κοινός τύπος σκουληκιών στα παιδιά. Οι οξύουροι είναι επίσης γνωστοί ως pinworms. Οι οξύουροι δεν θα βλάψουν το παιδί σας και μπορείτε να τους  αντιμετωπίσετε εύκολα. 

Αλλά εξαπλώνονται μεταξύ των ανθρώπων πολύ εύκολα επίσης.

Τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν σκουλήκια όταν κατά λάθος πάρουν αυγά σκουληκιών στα χέρια τους και τα καταπιούν. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν βάλουν τα χέρια τους στο στόμα τους ή δαγκώσουν τα νύχια τους αφού έρθουν σε επαφή με άτομα με σκουλήκια ή με σκόνη, παιχνίδια ή κλινοσκεπάσματα που έχουν μολυνθεί από σκουλήκια.

Μόλις καταποθούν, τα αυγά μπαίνουν στο λεπτό έντερο των παιδιών, όπου εκκολάπτονται και γεννούν περισσότερα αυγά γύρω από τον πρωκτό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ φαγούρα στον πρωκτό των παιδιών. Μερικές φορές τα σκουλήκια εισχωρούν στους κόλπους των κοριτσιών και προκαλούν φαγούρα και σε αυτήν την περιοχή.

 Εάν τα παιδιά ξύσουν τον πρωκτό τους και στη συνέχεια αγγίξουν το στόμα τους, μπορούν να καταπιούν ξανά τα αυγά, με αποτέλεσμα ο κύκλος να επαναληφθεί. 

Εάν τα παιδιά αγγίζουν πράγματα μέσα στο σπίτι χωρίς να πλένουν τα χέρια τους, τα αυγά μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλα άτομα στο σπίτι.

ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Οι περισσότερες λοιμώξεις από σκώληκες δεν προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα. 

ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ: 

 • φαγούρα γύρω από τον πρωκτό και/ή τον κόλπο, η οποία είναι συνήθως χειρότερη τη νύχτα
 • ο πρωκτός φαίνεται κόκκινος σε πιο ανοιχτό δέρμα ή καφέ, μοβ ή γκρι σε πιο σκούρο δέρμα 
 • ανησυχία.

ΜΕΡΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ: 

 • ορατά σκουλήκια – μικρά, λευκά και μήκους 8-13 mm (συχνά μπερδεύονται με κομμάτια χαρτιού υγείας!)
 • πόνος στο στομάχι
 • αιδοιοκολπίτιδα 
 • ναυτία και έμετος.

Χρειάζεται το παιδί σας να δει γιατρό για τα σκουλήκια; 

Εάν το παιδί σας έχει κάποιο από τα σημεία και συμπτώματα της οξυουρίασης , είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το «τεστ κολλητικής ταινίας» για να ελέγξει για αυγά σκουληκιών ή σκουλήκια . 

Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση κολλητικής ταινίας πάνω από τον πρωκτό του παιδιού σας, την αφαίρεσή της και στη συνέχεια ο μικροβιολόγος κοιτάζει την ταινία κάτω από ένα μικροσκόπιο σε ένα εργαστήριο, μπορεί να δει εάν υπάρχουν σκουλήκια ή αυγά σκουληκιών. 

Είναι καλύτερο για το παιδί σας να κάνει αυτό το τεστ νωρίς το πρωί πριν κάνει μπάνιο ή κάνει τα κακά του και σκουπιστεί.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 

Τα σκουλήκια στα παιδιά αντιμετωπίζονται εύκολα και συνήθως δεν είναι σοβαρά. 

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας πει να δώσετε στο παιδί σας μια δόση αντιπαρασιτικού φαρμάκου, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή από ένα φαρμακείο. 

Το παιδί σας συνήθως χρειάζεται να επαναλάβει τη δόση μετά από 2 εβδομάδες για να βεβαιωθεί ότι έχουν φύγει όλα τα σκουλήκια.

 Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με νηματώδεις σκώληκες, θα πρέπει να θεραπεύσετε και όλους στο σπίτι με αντιπαρασιτικά δισκία. 

Αυτό σταματά την εξάπλωση των σκουληκιών μεταξύ των μελών της οικογένειας. 

Είναι επίσης καλή ιδέα να κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό ενώ έχει σκουλήκια, για να σταματήσετε την εξάπλωση των σκουληκιών σε άλλα παιδιά.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 

Τα σκουλήκια εξαπλώνονται εύκολα και είναι σύνηθες οι λοιμώξεις να επανεμφανίζονται. 

Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε αυτό να συμβαίνει και να αποτρέψετε την εξάπλωση των σκουληκιών:

 • Πλένετε καλά τα χέρια μετά την τουαλέτα και πριν πιάσετε τρόφιμα. 
 • Κόβετε τα νύχια τακτικά. 
 • Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύνει τον πρωκτό του ή να πιπιλάει τους αντίχειρες ή τα δάχτυλά του.
 • Αντιμετωπίστε όλα τα μέλη της οικογένειας με αντιπαρασιτικά δισκία όταν κάποιος στην οικογένεια έχει σκουλήκια.
 • Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε σκουλήκια, πλένετε τακτικά τα ρούχα και τα  κλινοσκεπάσματα σε ζεστό σαπουνόνερο κάθε μέρα για αρκετές ημέρες μετά τη θεραπεία.
 • Καθαρίζετε τακτικά τα καθίσματα τουαλέτας και το γιογιό. 
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ντους ή μπάνιο τακτικά (το πρωί είναι καλύτερα για  να βοηθήσετε στην αφαίρεση των αυγών).