ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΣΙΠΠΟ, ΤΗΝ ΑΡΤΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΚΙΔΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΣΙΠΠΟ, ΤΗΝ ΑΡΤΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΚΙΔΙΑ

Τα μάρσιππο, η αρτάνη και τα σακίδια μωρών είναι διαφορετικοί τύποι εξοπλισμού για να μεταφέρετε το μωρό σας στο στήθος ή στην πλάτη σας.

Το μάρσιππο είναι  με μαλακή επένδυση που φοράτε μπροστά σας. Ορισμένα έχουν ρυθμιζόμενες επιλογές, ώστε να μπορείτε να φοράτε το μωρό σας στην πλάτη ή στο ισχίο σας. 

Η σφεντόνα-αρτάνη για μωρά είναι μια θήκη ή λωρίδα υφάσματος, που συνήθως στερεώνεται στον ώμο σας και φοριέται στο μπροστινό μέρος σας σε διάφορες θέσεις. 

Ένα σακίδιο μωρού έχει συνήθως ένα άκαμπτο πλαίσιο. 

Φοράς σακίδια μόνο στην πλάτη σου. Είναι κατάλληλα για μεγαλύτερα μωρά και νήπια που μπορούν να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι τους. Είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για ένα σακίδιο.

Το να μεταφέρετε το μωρό σας σε μάρσιππο, αρτάνη ή σακίδιο πλάτης σας δίνει το πλεονέκτημα να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας και στα περισσότερα μωρά αρέσει να μπορούν να βλέπουν τον κόσμο από ψηλά. Εάν χρησιμοποιείτε μάρσιππο, αρτάνες και σακίδια πλάτης με τον σωστό τρόπο, είναι ασφαλείς και πρακτικοί τρόποι για να μετακινηθείτε με το μωρό σας.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΡΣΙΠΠΟ

Εάν ενδιαφέρεστε για μάρσιππο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ένα που: 

 • επιτρέπει την υγιή τοποθέτηση του ισχίου για το μωρό σας 
 • είναι ασφαλές
 • στη χρήση είναι άνετο για εσάς να φοράτε και το μωρό σας να κάθεται.

ΥΓΙΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ

 Η υγιής τοποθέτηση του ισχίου ενθαρρύνει τη σωστή ανάπτυξη του ισχίου στα μωρά και μειώνει τον κίνδυνο αναπτυξιακής δυσπλασίας του ισχίου.

Το μάρσιππο σας θα πρέπει να επιτρέπει στους γοφούς του μωρού σας να απλώνονται έτσι ώστε τα πόδια τους να ακουμπούν το σώμα σας. Τα γόνατα του μωρού σας πρέπει να είναι ανοιχτά, οι μηροί πρέπει να στηρίζονται και οι γοφοί να είναι λυγισμένοι. Δείτε πώς να μεταφέρετε το μωρό σας για υγιή τοποθέτηση του ισχίου, καθώς και τι δεν πρέπει να κάνετε.

Το να κουβαλάτε το μωρό σας με τους γοφούς του ενωμένους μέσα σε μια αρτάνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσπλασίας του ισχίου. Εικόνα που δείχνει το παιδί να μεταφέρεται με τους γοφούς ανοιχτούς.

ΑΣΦΑΛΗ ΜΑΡΣΙΠΠΟ

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα ασφαλές μάρσιππο: 

 • Αναζητήστε ένα μάρσιππο με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13209-2:2005 ή το πρότυπο των ΗΠΑ ASTM F2236-08.
 • Βεβαιωθείτε ότι το μάρσιππο ή η αρτάνη συνοδεύεται από ευνόητες γραπτές, οπτικές ή βίντεο οδηγίες που σας δείχνουν πώς να το χρησιμοποιείτε με ασφάλεια. 
 • Βεβαιωθείτε ότι το μάρσιππο είναι κατασκευασμένο από στιβαρά, ανθεκτικά υλικά. 
 • Πάρτε το μωρό σας μαζί σας όταν ψωνίζετε μάρσιππο ή αρτάνη. 
 • Ζητήστε από έναν υπάλληλο καταστήματος να σας δείξει πώς να τοποθετείτε σωστά το μάρσιππο ή την αρτάνη  με το μωρό σας μέσα. 
 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας μπορεί να κουνήσει το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια του και να βλέπει έξω από το μάρσιππο ή την αρτάνη.
 • Ελέγξτε επίσης ότι το ύφασμα δεν κόβει το πρόσωπό τους. 
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να φορέσετε το μάρσιππο ή την αρτάνη και να το βγάλετε χωρίς βοήθεια.
 • Βεβαιωθείτε επίσης ότι μπορείτε να σηκώσετε τυχόν πόρπες, ιμάντες ή κλιπ χωρίς βοήθεια και ότι μπορείτε να προσαρμόσετε σταθερά όλους τους ιμάντες με το ένα χέρι. 
 • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ προϊόντα που περιγράφονται ως «σαν μήτρα» ή «σαν κουκούλι». Αυτά τα προϊόντα μπορούν να καλύψουν το πρόσωπο του μωρού σας ή να το πιέσουν στη θέση του εμβρύου. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ασφυξίας και υπερθέρμανσης.

ΆΝΕΤΑ ΜΑΡΣΙΠΠΟ

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε ένα άνετο  μάρσιππο είναι να δοκιμάσετε διαφορετικά στυλ με το μωρό σας. 

Εάν ο σύντροφός σας και άλλοι φροντιστές θα χρησιμοποιούν το φορέα, αναζητήστε ένα στυλ που θα είναι άνετο και για αυτούς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή ενός άνετου μάρσιππο:

 • Ψάξτε για φαρδιές, γεμάτες τιράντες ώμου που περνούν στην πλάτη σας, καθώς και φαρδύ λουράκι μέσης. Αυτά θα σας βοηθήσουν να κατανείμετε ομοιόμορφα το βάρος του μωρού σας και να κρατήσετε κάποια πίεση από τους ώμους σας. Θα πρέπει επίσης να σταματήσουν τη μετακίνηση του μάρσιππο από πλευρά σε πλευρά πάρα πολύ. 
 • Βεβαιωθείτε ότι το μάρσιππο είναι κατάλληλο για διαφορετικές εποχές και δεν θα κάνει το μωρό σας να υπερθερμανθεί τους θερμότερους μήνες. 
 • Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το φορέα καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, αναζητήστε έναν φορέα που μπορείτε να αλλάξετε γύρω σας, ώστε το μωρό σας να μπορεί να κοιτάζει προς τα εμπρός. 
 • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το φορέα όταν το μωρό σας γίνει  πολύ βαρύ ή νιώθετε άβολα για να το μεταφέρετε με ασφάλεια. Ελέγξτε τις οδηγίες για το μέγιστο βάρος που μπορεί να αντέξει ο μεταφορέας.

Τα  μάρσιππο, οι αρτάνες  και τα σακίδια πλάτης δεν συνιστώνται για μωρά ηλικίας κάτω των 4 μηνών ή για μωρά που δεν μπορούν ακόμα να σηκώσουν το κεφάλι τους. Αυτό συμβαίνει επειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμών στον αυχένα.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΑΡΣΙΠΠΟ, ΑΡΤΑΝΗ Η ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

Πώς μπορείτε να ασφαλίσετε το παιδί σας σε μάρσιππο, αρτάνη ή σακίδιο και να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον εξοπλισμό με ασφάλεια. Γενικές συμβουλές: 

 • Διαβάστε τις ετικέτες για το ύψος και το βάρος και χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο φορέα για το μέγεθος του παιδιού σας. 
 • Σφίξτε τους ιμάντες πριν βάλετε το παιδί σας στη θήκη και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τους ιμάντες για να έχετε μια άνετη, ασφαλή εφαρμογή. 
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προσαρμόσετε σταθερά όλους τους ιμάντες με το ένα χέρι. 
 • Προσπαθήστε να ελέγχετε ότι οι ιμάντες είναι ακόμα ασφαλείς και δεν παρουσιάζουν σημάδια ζημιάς πριν βάζετε το παιδί σας κάθε φορά.
 • Εάν κάποιοι ιμάντες ή πόρπες έχουν υποστεί ζημιά, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή ή τον κατασκευαστή.
 • Ζητήστε κάποιον να σας βοηθήσει να βάλετε το παιδί σας στο μάρσιππο μέχρι να συνηθίσετε να το κάνετε μόνοι σας.
 • Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι βοηθάει να εξασκούνται με μια κούκλα ή αρκουδάκι πριν βάλουν το μωρό μέσα.

ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΠΠΟ, ΑΡΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΑΚΙΔΙΩΝ ΠΛΑΤΗΣ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Φορέστε παπούτσια που είναι εύκολα για περπάτημα και προσέξτε τις ανώμαλες επιφάνειες για να μην σκοντάφτετε. 
 • Αποφύγετε τη χρήση φορέων σε ζεστό καιρό, γιατί η θερμότητα του σώματός σας και ο φορέας θα αυξήσουν τη θερμοκρασία του παιδιού σας. 
 • Προσέξτε όταν φοράτε και βγάζετε το φορέα, γιατί τότε οι πτώσεις είναι πιο συχνές. 
 • Εάν μπορείτε, βάλτε κάποιον άλλο να σας βοηθήσει ή καθίστε στο πάτωμα. 
 • Κρατηθείτε από κάτι σταθερό – όπως ένα στύλο – αν σκύβετε ενώ φοράτε την αρτάνη το μάρσιππο ή το σακίδιο. 
 • Λυγίστε στα γόνατά σας και όχι από τη μέση σας. Αυτό θα αποτρέψει το μωρό σας από το να πέσει έξω από το μάρσιππο, την αρτάνη ή το σακίδιο. 
 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν μπορεί να φτάσει σε κινδύνους, όπως ζεστό φαγητό ή ποτά, όταν σκύβετε.
 • Εάν μαγειρεύετε, μην μεταφέρετε το παιδί σας σε μπροστινό μάρσιππο, επειδή υπάρχει κίνδυνος να κάψετε το παιδί σας.
 • Μην κρατάτε ποτέ ζεστά φαγητά και ποτά, μην τρέχετε πίσω από άλλα παιδιά και μην κάνετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή αύξηση και ανάπτυξη του παιδιού σας. Επιδιώξτε να εξισορροπήσετε το χρόνο που περνάει το μωρό σας σε μάρσιππο ή αρτάνη με άφθονο χρόνο ‘’μπρούμητα’’ και άλλη σωματική δραστηριότητα.

ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΑΡΤΑΝΕΣ  

ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΣΦΥΞΙΑΣ

 Τα μωρά κινδυνεύουν από ασφυξία εάν δεν τοποθετηθούν σωστά στις  βρεφικές αρτάνες. 

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά μωρά δεν μπορούν να κινηθούν εάν βρίσκονται σε επικίνδυνη θέση που εμποδίζει τους αεραγωγούς τους. 

Το T.I.C.K.S. Ο κανόνας  αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε πώς να τοποθετείτε το μωρό σας με ασφάλεια σε μια βρεφική αρτάνη: 

ΣΦΙΧΤΗ: η αρτάνη πρέπει να είναι σφιχτή, με το μωρό τοποθετημένο ψηλά και όρθιο με στήριξη στο κεφάλι. Οποιοδήποτε χαλαρό ύφασμα μπορεί να προκαλέσει το μωρό σας να γλιστρήσει, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει την αναπνοή του. 

ΈΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ: θα πρέπει πάντα να μπορείτε να βλέπετε το πρόσωπο του μωρού σας απλά κοιτάζοντας προς τα κάτω. Βεβαιωθείτε ότι το πρόσωπο, η μύτη και το στόμα του μωρού σας παραμένουν ακάλυπτα από την αρτάνη ή/και το σώμα σας. 

ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΙΛΗΣΕΤΕ: το μωρό σας θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά στο πηγούνι σας, ώστε γείροντας το κεφάλι του προς τα εμπρός μπορείτε εύκολα να φιλήσετε το κεφάλι του. 

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΗΓΟΥΝΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ: βεβαιωθείτε ότι το πηγούνι του μωρού σας είναι ψηλά και μακριά από το σώμα του. Το μωρό σας δεν πρέπει ποτέ να είναι κουλουριασμένο έτσι ώστε το πηγούνι του να πιέζεται στο στήθος του. Αυτό μπορεί να περιορίσει την αναπνοή. Ελέγχετε τακτικά το μωρό σας. Τα μωρά μπορεί να είναι σε αγωνία χωρίς να κάνουν θόρυβο ή κίνηση.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΠΛΑΤΗ: η πλάτη του μωρού σας θα πρέπει να στηρίζεται σε φυσική θέση με την κοιλιά και το στήθος του πάνω σας. Όταν σκύβετε, στηρίξτε το μωρό σας με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη του. Λυγίστε στα γόνατα, όχι στη μέση.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑΝΗ  Η ΤΟ ΜΑΡΣΙΠΠΟ

 • Το πρόσωπο του μωρού σας είναι καλυμμένο ή το πηγούνι του είναι μαζεμένο προς τα μέσα.
 • Tο μωρό σας είναι κουλουριασμένο στη θέση του εμβρύου. 
 • Tο μωρό σας κάνει, συριγμό ή παίρνει κοπιώδεις, γρήγορες ή σφυρίζοντας αναπνοές. 
 • Υπάρχει μια γκρι ή μπλε απόχρωση στο δέρμα του μωρού σας. 
 • Το μωρό σας γκρινιάζει , είναι  ανήσυχο ή  στριφογυρίζει.

ΤΑ ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΩΡΑ, ΕΙΧΑΝ ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 4 ΜΗΝΩΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΕ ΑΡΤΑΝΕΣ. 

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ  ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΡΤΑΝΗ.