ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι κρίσεις που μπορεί να συμβούν όταν ένα παιδί έχει πυρετό.

Συχνότερα συμβαίνουν μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών. Μπορεί να είναι τρομακτικό και οδυνηρό να βλέπετε το παιδί σας να έχει επιληπτικές κρίσεις, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη του κρίση. Ωστόσο, αυτές οι κρίσεις είναι συνήθως αβλαβείς και σχεδόν όλα τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως μετά. Ως προφύλαξη, μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε το παιδί σας στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή να καλέσετε το 166 και να ζητήσετε ασθενοφόρο. 

Δείτε τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου.

Σημάδια πυρετικών σπασμών. 

Ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών συνήθως διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Το παιδί σας:

  • Μπορεί να γίνει άκαμπτο και τα χέρια και τα πόδια του μπορεί να αρχίσουν να συσπώνται 
  • Μπορεί να χάσει  τις αισθήσεις του και μπορεί να βραχεί ή να λερωθεί 
  • Μπορεί επίσης να είναι άρρωστα και να βγάζουν αφρό από το στόμα και τα μάτια τους να κάνουν βολβοστροφή. 
  • Μετά το επεισόδιο, το παιδί σας μπορεί να νυστάζει για έως και μία ώρα.

Ένα  απλό επεισόδιο  πυρετικών  σπασμών  όπως αυτό θα συμβεί μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ασθένειας του παιδιού σας.

Περιστασιακά, οι πυρετικοί  σπασμοί μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από 15 λεπτά και τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν μόνο μια περιοχή του σώματος του παιδιού σας. 

Αυτοί είναι γνωστοί ως σύνθετοι εμπύρετοι σπασμοί. Αυτές οι κρίσεις μερικές φορές επαναλαμβάνονται εντός 24 ωρών ή κατά την περίοδο κατά την οποία το παιδί σας είναι άρρωστο.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ 

 Εάν το παιδί σας κάνει  πυρετικούς σπασμούς, τοποθετήστε το στη θέση ανάρρωσης. Μείνετε με το παιδί σας και προσπαθήστε να σημειώσετε πόσο διαρκεί η κρίση.

 Μην βάζετε τίποτα στο στόμα του παιδιού σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης - συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου - καθώς υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δαγκώσει τη γλώσσα του. Μεταφέρετε το παιδί σας στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή καλέστε το 166 και ζητήστε ασθενοφόρο εάν:

  • το παιδί σας παθαίνει κρίση για πρώτη φορά 
  • η κρίση διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά και δεν δείχνει σημάδια διακοπής 
  • υποψιάζεστε ότι η κρίση προκαλείται από άλλη σοβαρή ασθένεια – για παράδειγμα, μηνιγγίτιδα 
  • το παιδί σας έχει δυσκολίες στην αναπνοή 

Αν και είναι απίθανο να υπάρχει κάτι σοβαρό , είναι σημαντικό να ελέγξετε το παιδί σας. 

Εάν το παιδί σας είχε εμπύρετους σπασμούς στο παρελθόν και η κρίση διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά, καλέστε τον γιατρό σας.

Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας εμφανίζει σημεία και συμπτώματα αφυδάτωσης (έλλειψη υγρών στο σώμα).

ΠΟΤΕ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο  ΓΙΑΤΡΟΣ

 Οι πυρετικοί σπασμοί μπορούν συχνά να διαγνωστούν από μια περιγραφή του τι συνέβη. Είναι απίθανο ο γιατρός να δει την κρίση να συμβαίνει, επομένως είναι χρήσιμο να σημειώσετε: 

  • πόση ώρα κράτησε η κρίση 
  • τι συνέβη, όπως άκαμπτη στάση του σώματος, συσπάσεις του προσώπου, των χεριών και των ποδιών, προσήλωση βλέμματος, και απώλεια συνείδησης 
  • εάν το παιδί σας ανάρρωσε μέσα σε 1 ώρα 
  • εάν είχε στο παρελθόν πυρετικούς  σπασμούς

 Περαιτέρω εξετάσεις, όπως εξέταση αίματος ή εξέταση ούρων, μπορεί να χρειαστούν εάν η αιτία της ασθένειας του παιδιού σας δεν είναι ξεκάθαρη.

 Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθεί δείγμα ούρων από μικρά παιδιά, επομένως μπορεί να χρειαστεί να γίνει στο νοσοκομείο. 

Περαιτέρω εξετάσεις  και παραμονή στο νοσοκομείο συνήθως προτείνεται εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας είναι ασυνήθιστα ή έχει σύνθετους  πυρετικούς σπασμούς, ιδιαίτερα εάν είναι μικρότερο των 12 μηνών. 

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ: 

  • ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), το οποίο μετρά την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα του παιδιού σας τοποθετώντας ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής του. Ασυνήθιστα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν επιληψία. 
  • μια οσφυονωτιαία παρακέντηση, όπου ένα μικρό δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) αφαιρείται από τη σπονδυλική στήλη για εξέταση. Το ΕΝΥ είναι ένα διαυγές υγρό που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Μια οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν το παιδί σας έχει λοίμωξη του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ 

Η αιτία των πυρετικών σπασμών είναι άγνωστη, αν και συνδέονται με την έναρξη  υψηλής θερμοκρασίας (πυρετός). 

Μπορεί επίσης να υπάρχει γενετική σύνδεση με τους πυρετικούς σπασμούς, καθώς οι πιθανότητες εμφάνισης  πυρετικών σπασμών  αυξάνονται εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας έχει ιστορικό τους. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή θερμοκρασία του παιδιού προκαλείται από λοίμωξη. 

Συνηθισμένα παραδείγματα είναι η γρίπη, η λοίμωξη του μέσου αυτιού ή η αμυγδαλίτιδα.

 Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, πυρετικοί σπασμοί μπορεί να συμβούν μετά τον εμβολιασμό του παιδιού.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ

Περίπου 1 στα 3 παιδιά που έχουν υποστεί πυρετικούς σπασμούς θα παρουσιάσουν άλλη κρίση κατά τη διάρκεια μιας επακόλουθης λοίμωξης. 

Αυτό συμβαίνει συχνά μέσα σε ένα χρόνο από το πρώτο επεισόδιο. 

Η υποτροπή είναι πιο πιθανή εάν: 

  • η πρώτη εμπύρετη κρίση συνέβη πριν το παιδί σας γίνει 18 μηνών 
  • υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών ή επιληψίας στην οικογένειά σας 
  • πριν από το πρώτη του επεισόδιο, το παιδί σας είχε πυρετό που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα ή η θερμοκρασία του ήταν κάτω από 40 C
  •  Το παιδί σας είχε προηγουμένως  σύνθετους πυρετικούς σπασμούς (περισσότερα από ένα  επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του) 
  • Το παιδί σας πηγαίνει σε παιδικό σταθμό - αυτό αυξάνει τις πιθανότητές του να αναπτύξει κοινές παιδικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη κ.ά.

 Δεν συνιστάται στο παιδί σας  η χορήγηση  συνταγής φαρμάκων για την πρόληψη περαιτέρω πυρετών κρίσεων.

 Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με πολλά φάρμακα υπερτερούν των κινδύνων των ίδιων των σπασμών. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο των υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι πιθανό να αποτρέψει περαιτέρω πυρετικούς σπασμούς. 

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κατ’ εξαίρεση  περιπτώσεις όπου συνιστάται φάρμακο για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων πυρετικών σπασμών. 

Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν φάρμακα εάν έχουν χαμηλό  όριο για  πυρετικούς σπασμούς  κατά τη διάρκεια ασθένειας, ιδιαίτερα εάν οι σπασμοί διαρκούν πολύ. 

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να συνταγογραφηθεί στο παιδί σας φάρμακο όπως η διαζεπάμη ή η λοραζεπάμη για να πάρει στην έναρξη του πυρετού. 

Τα παιδιά που έκαναν πυρετικούς σπασμούς μετά από έναν τακτικό εμβολιασμό – κάτι που  είναι πολύ σπάνιο – δεν κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν άλλο επεισόδιο από τα παιδιά που έπαθαν  πυρετικούς σπασμούς λόγω ασθένειας.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ

Οι πυρετικοί σπασμοί έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο επιληψίας. 

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι εάν το παιδί τους έχει ένα ή περισσότερα επεισόδια πυρετικών σπασμών, θα αναπτύξει επιληψία όταν μεγαλώσει. 

Η επιληψία είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις χωρίς πυρετό. 

Αν και είναι αλήθεια ότι τα παιδιά που έχουν ιστορικό πυρετικών σπασμών έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν επιληψία, πρέπει να τονιστεί ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα μικρός.

Υπολογίζεται ότι τα παιδιά με ιστορικό απλών πυρετικών σπασμών έχουν 1 στις 50 πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία στη μετέπειτα ζωή τους. 

Τα παιδιά με ιστορικό σύνθετων πυρετικών σπασμών έχουν 1 στις 20 πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία στη μετέπειτα ζωή τους. 

Τα άτομα που δεν είχαν πυρετικούς  σπασμούς έχουν περίπου 1 έως 2 στις 100 πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία.