ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΝΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΝΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;

Εάν πηγαίνετε το παιδί σας στο γιογιό ή την τουαλέτα όταν ξυπνάει, μετά από υγρά και γεύματα και αν παρατηρήσετε σημάδια από αυτό και πιστεύετε ότι πρέπει να πάει, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να το πηγαίνετε για τσίσα και κακά στο γιογιό ή την τουαλέτα. Όταν πιάνετε περίπου τα μισά από τα τσίσα και τα κακά τους, σταματήστε να χρησιμοποιείτε πάνες την ημέρα.

Πηγαίνετε το παιδί σας στο γιογιό ή στην τουαλέτα όποτε νομίζετε ότι πρέπει να πάει, αλλά αφού ξυπνήσει από τον ύπνο, μετά από υγρά ή φαγητό. Εάν το παιδί σας βρέχεται πιο συχνά από αυτό, θα πρέπει να το πηγαίνετε πιο συχνά, αλλά σταδιακά αυξήστε το χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκέψεων στο γιογιό ή την τουαλέτα, έως ότου το παιδί σας μπορεί να μείνει περίπου 1 ½ – 2 ώρες μεταξύ των επισκέψεων του γιογιό ή της τουαλέτας.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε τις πάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο πηγαίνοντας το παιδί σας στο γιογιό ή στην τουαλέτα. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να το κάνετε αυτό όταν δεν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο σπίτι, όπως η γέννηση ενός νέου μωρού ή η μετακόμιση σπιτιού.

Μόλις το παιδί σας αρχίσει να φοράει βρακάκι την ημέρα, θα πρέπει να το φοράει όλη την ώρα που είναι ξύπνιο, ακόμα και όταν βγαίνετε έξω. Το να βάλετε μια πάνα ή βρακάκι μίας χρήσης, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να μπερδέψει το παιδί σας και μπορεί στη συνέχεια να πάρει περισσότερο χρόνο για να μάθει να παραμένει στεγνό.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε βρακάκια-πάνες  μιας χρήσης (pull ups) ή πάνες εκπαίδευσης   όταν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πάνες;

Το βρακάκι μιας χρήσης είναι σαν πάνα για το παιδί σας. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι δεν προορίζονται να τα χρησιμοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο που έκαναν  με την πάνα. Επομένως, δεν συνιστώνται για εκπαίδευση στην τουαλέτα.

Διατίθενται βρακάκια  εκπαίδευσης  που πλένονται και μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση στην τουαλέτα. Θα απορροφήσουν λίγο και επομένως προσφέρουν κάποια προστασία στα άλλα ρούχα του παιδιού σας, στα έπιπλά σας και στα καλύμματα δαπέδου. Ωστόσο, είναι παρόμοια με τα συνηθισμένα βρακάκια, καθώς επιτρέπουν στο παιδί σας να αισθάνεται υγρό, κάτι που αποτελεί μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Εάν ανησυχείτε μήπως βραχούν τα καθίσματα αυτοκινήτου ή τα έπιπλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αδιάβροχα σεντόνια που πλένονται ή μιας χρήσης για να τα προστατεύσετε.

Είναι η εκπαίδευση στο γιογιό ή την τουαλέτα κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο στο σπίτι;

Είναι σημαντικό το παιδί σας να μάθει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα όπου κι αν βρίσκεται και όποτε χρειάζεται. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε το γιογιό ή το κάθισμα της τουαλέτας του παιδιού σας  μαζί σας όταν βγαίνετε έξω, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που γνωρίζει.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί σας γνωρίζουν πώς  το προσεγγίζετε για  να του μάθετε τις δεξιότητες για την εκπαίδευση στο γιογιό και την τουαλέτα. Ζητήστε τους να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς.

Τι πρέπει να κάνουμε εάν το παιδί μας συνεχίζει να είναι βρεγμένο πολλές φορές κάθε μέρα;

Το βρέξιμο ή το λέρωμα (ατυχήματα) είναι συνηθισμένο στην αρχή και αποτελούν μια καλή ευκαιρία μάθησης για το παιδί σας. Όταν παρατηρήσετε ότι είναι βρεγμένα ή λερωμένα, πάρτε τα στο γιογιό ή στην τουαλέτα και καθαρίστε τα με την ελάχιστη φασαρία και στη συνέχεια αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθίσουν στο γιογιό ή στην τουαλέτα. Υπενθύμισέ τους ότι είναι εκεί που πάνε για τα τσίσα και τα κακά. Εάν το παιδί σας έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί πάνα, είναι ένα μεγάλο βήμα για το να μάθει ότι δεν αναμένεται πλέον να κάνει τσίσα ή κακά όπου κι αν βρίσκεται.

Μην μπείτε στον πειρασμό να πηγαίνετε το παιδί σας στο γιογιό ή στην τουαλέτα πολύ συχνά. Εάν ενθαρρύνονται να αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους περισσότερο από όσο χρειάζεται, τότε η κύστη τους μπορεί να συνηθίσει να συγκρατεί μόνο μικρότερες ποσότητες ούρων και στη συνέχεια να χρειάζεται να αδειάζει πιο συχνά από όσο θα έπρεπε. Εάν το παιδί σας βρέχεται συχνά, πάρτε το προτού περιμένετε ότι θα χρειαστεί να πάει, αλλά στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το χρόνο μεταξύ των επισκέψεων στο γιογιό ή την τουαλέτα, έως ότου μπορεί να πάει 1 ½ – 2 ώρες και να παραμείνει στεγνό.

Εάν δυσκολεύεστε να κάνει  τσίσα και κακά στο γιογιό ή την τουαλέτα, μπορείτε να προσπαθήσετε να δουλέψετε τις συνήθειες του παιδιού σας. Εάν βάλετε ένα κομμάτι διπλωμένη πετσέτα κουζίνας στην πάνα του, όταν το παιδί σας ξυπνάει και μετά το ελέγχετε κάθε ώρα, αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το πόσο συχνά το παιδί σας βρέχεται και πόση ώρα μπορεί να μείνει στεγνό. Σημειώστε σε έναν πίνακα εάν η πάνα του παιδιού σας είναι βρεγμένη ή στεγνή. Σημειώστε επίσης πότε το παιδί σας κάνει κένωση και πότε πίνει υγρά.

Κάνετε αυτό για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα μοτίβα για το πότε το παιδί σας είναι πιο πιθανό να θέλει να ουρήσει  ή να κάνει κακά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να το μεταφέρετε στο γιογιό ή την τουαλέτα τη στιγμή που είναι πιο πιθανό να θέλει να πάει. Καθώς το παιδί σας μαθαίνει να πηγαίνει στο γιογιό ή στην τουαλέτα, αυξήστε αργά το χρόνο μεταξύ των επισκέψεων στο γιογιό ή την τουαλέτα.

Εάν το παιδί σας συνεχίζει να βρέχεται συχνά, τότε ζητήστε συμβουλές και υποστήριξη από τον παιδίατρο σας. Μπορεί να έχουν ένα υποκείμενο πρόβλημα που χρειάζεται αξιολόγηση και θεραπεία, όπως η δυσκοιλιότητα.

Τι γίνεται με τον νυχτερινό έλεγχο;

Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν να είναι στεγνά τη νύχτα με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν να είναι στεγνά την ημέρα. Τα περισσότερα παιδιά μένουν στεγνά μέσα σε λίγους μήνες από την εκπαίδευση στο γιογιό ή την τουαλέτα μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας να μείνει στεγνό τη νύχτα με:

  • Φροντίζοντας να πίνουν πολλά υγρά - νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Διακοπή φαγητού και ποτών μία ώρα πριν πάνε για ύπνο
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν το γιογιό ή την τουαλέτα λίγο πριν κοιμηθούν
  • Πηγαίνετέ τα  τα στο γιογιό ή την τουαλέτα εάν ξυπνούν τη νύχτα, αλλά μην τα ξυπνάτε ή σηκώνετε για να χρησιμοποιήσετε το γιογιό ή την τουαλέτα εάν δεν είναι ξύπνια
  • Να έχετε μια καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο
  • Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν δυσκοιλιότητα
  • Το βρέξιμο κατά τη διάρκεια του ύπνου, μετά την ηλικία των πέντε ετών, εάν το παιδί σας έχει εκπαιδευτεί στο γιογιό ή στην τουαλέτα την ημέρα για τουλάχιστον έξι μήνες, θεωρείται ιατρικό πρόβλημα που ονομάζεται ενούρηση.

Το παιδί μου παλεύει με την εκπαίδευση τουαλέτας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι;

Έως και το ένα τρίτο όλων των παιδιών μπορεί να έχουν πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή το έντερο τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι θεραπεύσιμα. Επομένως, εάν εσείς και το παιδί σας παλεύετε με την εκπαίδευση στο γιογιό ή την τουαλέτα, θα πρέπει να σας προσφερθεί αξιολόγηση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα όπως η δυσκοιλιότητα.

Το να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να μεγαλώσει λίγο δεν είναι χρήσιμο για τα περισσότερα παιδιά.

Το παιδί μου έχει επιπλέον ανάγκες ή αναπηρίες. Θα τους είναι πιο εύκολο να μάθουν αν περιμένω να μεγαλώσουν;

Εάν το παιδί σας έχει πρόσθετες ανάγκες ή αναπηρίες, η ουροδόχος κύστη και το έντερο του πρέπει να είναι ίδια με αυτά των άλλων παιδιών της ηλικίας τους. Καθώς η εκπαίδευση στο γιογιό ή στην τουαλέτα μπορεί να βοηθήσει την ουροδόχο κύστη να ωριμάσει, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει απλώς και μόνο λόγω της πρόσθετης ανάγκης ή αναπηρίας. Ωστόσο, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί μια αξιολόγηση εργοθεραπείας για να δει εάν θα επωφεληθεί από τυχόν προσαρμογές ή από εξειδικευμένο εξοπλισμό που θα το βοηθήσει να αισθάνεται ασφαλές όταν χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα.

Διαφορετικά παιδιά χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να μάθουν με επιτυχία νέες δεξιότητες. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να μάθουν τουλάχιστον μερικές από τις δεξιότητες που χρειάζονται για την εκπαίδευση στο γιογιό ή την τουαλέτα. 

Ωστόσο, ορισμένα παιδιά θα χρειάζονται πάντα επιπλέον βοήθεια ή υποστήριξη για να χρησιμοποιήσουν το γιογιό ή την τουαλέτα. Μπορεί να χρειάζονται υπενθύμιση για να πάνε, ειδικά αν είναι απασχολημένα, αφηρημένα  ή σε κάτι καινούργιο.

Μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να φτάσουν στην τουαλέτα, να διαχειριστούν τα ρούχα τους ή να σκουπιστούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό το παιδί σας να υποστηρίζεται ώστε να γίνει όσο πιο ανεξάρτητο μπορεί με την τουαλέτα.

Τα παιδιά με αναπηρίες ή πρόσθετες ανάγκες είναι πιο πιθανό από τους συνομηλίκους τους να έχουν υποκείμενο πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή το έντερο τους. Επομένως, εάν δυσκολεύονται να εκπαιδευτούν με  την τουαλέτα, θα πρέπει να τους προσφέρεται αξιολόγηση της υγείας της ουροδόχου κύστης και του εντέρου τους και η κατάλληλη υποστήριξη. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι οποιαδήποτε συνεχιζόμενο βρέξιμο  οφείλεται σε αναπηρία, πρόσθετη ανάγκη ή πρόβλημα συμπεριφοράς.

Τα παιδιά με πρόσθετες ανάγκες ή αναπηρίες που παλεύουν με την εκπαίδευση τουαλέτας  μπορεί να έχουν αισθητηριακές διαφορές που επηρεάζουν ή μπορεί να χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση. Ζητήστε υποστήριξη από τον παιδίατρό σας. 

Η καθυστέρηση της εκπαίδευσης στην τουαλέτα δεν είναι χρήσιμη και τα παιδιά που δυσκολεύονται θα πρέπει να παραπέμπονται για περαιτέρω υποστήριξη με τον ίδιο τρόπο που θα συνέβαινε για άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες.