ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
Τα προβλήματα που επηρεάζουν την πλάτη ενός παιδιού οφείλονται συνήθως σε τραυματισμούς από αθλήματα ή παιχνίδι, πτώσεις ή ασυνήθιστη καταπόνηση, όπως αυτή που προκαλείται από τη χρήση βαριάς σχολικής τσάντας. Ο πόνος και η δυσκαμψία στην πλάτη προκαλούνται συνήθως από τραβηγμένο μυ, διάταση συνδέσμου ή μώλωπα. Τα συμπτώματα του πόνου στην πλάτη συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία.
Πιθανές Αιτίες:
Αν και η τακτική άσκηση είναι ευεργετική για όλα τα παιδιά, η έντονη προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς από υπερβολική καταπόνηση και να προκαλέσει πόνο στην πλάτη σε ορισμένους νεαρούς αθλητές. Για παράδειγμα, οι χορεύτριες και οι αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε πόνο στην πλάτη λόγω υπερβολικής χρήσης. Από την άλλη πλευρά, παιδιά που έχουν υπερβολικά καθιστική ζωή (δηλαδή δεν κινούνται πολύ) μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στην πλάτη λόγω αδυναμίας των κοιλιακών μυών, καταπόνησης της πλάτης από υπερβολικό βάρος ή κακής στάσης του σώματος.
Η σκολίωση (σοβαρή καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης) είναι μια πιθανή αιτία πόνου στην πλάτη, ιδιαίτερα σε έφηβες. Ο παιδίατρος αξιολογεί τη στάση του σώματος του παιδιού κατά τις τακτικές προληπτικές επισκέψεις για να διασφαλίσει ότι η πλάτη του είναι ίσια και ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά.
Η σπονδυλόλυση είναι μια αδυναμία στα οστέινα «γεφυρώματα» των σπονδυλικών οστών, συνήθως στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση που επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα και συχνά συνοδεύεται από ελάχιστα ή και καθόλου φυσικά ευρήματα. Οι ακτινογραφίες μπορεί να είναι χρήσιμες εάν υπάρχει υποψία για σπονδυλόλυση.
Πότε να καλέσετε τον παιδίατρο:
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας αν το παιδί σας έχει πόνο στη μέση και είναι μικρότερο των 10 ετών ή αν παρουσιάζει:
• Πόνο που δεν υποχωρεί ή που χειροτερεύει
• Πυρετό ή απώλεια βάρους
• Δυσκολία στην κίνηση κάποιου άκρου
• Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε κάποιο άκρο
• Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου
• Αλλαγή στη βάδιση ή στη στάση του σώματος
Ο πόνος στη μέση σε ένα μικρό παιδί χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός είναι ανησυχητικός και πρέπει να αξιολογηθεί από τον παιδίατρό σας.