ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη συνολική ανάπτυξη, τη μάθηση και την ευημερία του μωρού σας.

Μέσω του παιχνιδιού, το νεογέννητό σας μαθαίνει για τον κόσμο γύρω του και πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί του. 

Οι νέες εμπειρίες παιχνιδιού βοηθούν επίσης μέρη του εγκεφάλου του νεογέννητου να συνδεθούν και να αναπτυχθούν. 

Και το παιχνίδι που κάνει το νεογέννητό σας να κινείται ενισχύει τη μυϊκή του δύναμη καθώς και τις αδρές και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του.

Το παιχνίδι με το νεογέννητο το βοηθά να μάθει να μιλάει και να κατανοεί λέξεις. 

Μπορεί να μην έχετε πάντα χρόνο για να σταματήσετε τα πάντα και να παίξετε, αλλά μπορείτε ακόμα να συνομιλήσετε με το νεογέννητό σας για το τι συμβαίνει:  για παράδειγμα, ενώ μαγειρεύετε το δείπνο, ψωνίζετε ή διπλώνετε ρούχα.

Το να παίζετε μαζί βοηθά εσάς και το νεογέννητό σας να γνωριστείτε. 

Αυτό συμβαίνει επειδή το παιχνίδι μπορεί να σας πει πολλά για την προσωπικότητα του νεογέννητου σας και σύντομα θα μάθετε τι του αρέσει.

Όταν παίζετε με το νεογέννητό σας, το νεογέννητό σας μαθαίνει να σας εμπιστεύεται και να εξαρτάται από εσάς και ο δεσμός ανάμεσα σας γίνεται ισχυρότερος. Αυτό βοηθά το νεογέννητό σας να αισθάνεται αγαπητό και ασφαλές.

Ιδέες για παιχνίδι για τα νεογέννητα μωρά 

Το να παίζεις με το νεογέννητο  έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε σένα και σε εκείνο, όχι με την άθληση και τα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε το παιχνίδι με τα νεογέννητα είναι ο εαυτός σας και το μωρό σας. 

Ακολουθούν μερικές ιδέες για παιχνίδι με τα  νεογέννητα μωρά: 

  • Τραγουδήστε, συνομιλήστε, γαργαλήστε, μετρήστε τα δάχτυλα των ποδιών, φυσήξτε τα σμέουρα ( raspberries ) – τα απλά πράγματα είναι καλύτερα για τα νεογέννητα. Τα μωρά λατρεύουν επίσης τις παιδικές ρίμες που περιλαμβάνουν άγγιγμα όπως «αχ κουνελάκι ….αχ κουνελάκι…..». Το να μοιράζεστε παιδικές ρίμες ή παραδοσιακά τραγούδια από τη δική σας κουλτούρα και γλώσσα είναι επίσης υπέροχο.
  • Κάντε γκριμάτσες, χαμογελάστε, γελάστε, γουρλώστε τα μάτια σας ή βγάλτε τη γλώσσα σας. Το νεογέννητό σας λατρεύει να παρακολουθεί το πρόσωπό σας. Η αλλαγή της πάνας είναι μια εξαιρετική στιγμή για παιχνίδι πρόσωπο με πρόσωπο. 
  • Δώστε στο νεογέννητό σας διαφορετικά αντικείμενα να νιώσει όπως : τα μαλακά παιχνίδια, οι κουδουνίστρες ή τα υφασμάτινα βιβλία με σελίδες διαφορετικής υφής είναι πολύ διασκεδαστικά για το νεογέννητό σας. Η αίσθηση διαφορετικών πραγμάτων βοηθά το νεογέννητό σας να μάθει για τον κόσμο. 
  • Δώστε στο νεογέννητό σας διαφορετικά πράγματα να δει : εσωτερικά-εξωτερικά, διαφορετικούς ανθρώπους ή διαφορετικά δωμάτια. 
  • Δώστε  του χρόνο να μένει επάνω στην  κοιλιά σας καθημερινά . Αυτό εξασκεί το νεογέννητο  να κρατά ψηλά το κεφάλι του και να το βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Να προσέχετε πάντα το νεογέννητό σας όσο είναι μπρούμητα  στη κοιλιά  σας και να το βάζετε ανάσκελα για ύπνο.
  • Μιλήστε ή κάντε ήχους με το νεογέννητό σας και περιμένετε να απαντήσει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσα έχει να «πει» το νεογέννητό σας. Αυτό μαθαίνει στο νεογέννητό σας ότι οι συζητήσεις αφορούν τη σειρά, την ακρόαση και την ανταπόκριση. 
  • Δοκιμάστε να διαβάσετε με το μωρό σας. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε, αλλά θυμηθείτε να κρατάτε το βιβλίο κοντά τα νεογέννητα μπορούν να δουν μόνο περίπου 20-30 εκατοστά μπροστά τους. 
  • θυμηθείτε να απολαύσετε με  τον εαυτό σας. Παίζεται και είναι διασκεδαστικό.

Ακολουθήστε τα σημάδια που σας δείχνει το μωρού σας. 

Ακόμη και τα μωρά που έχουν  πολλή ενέργεια χρειάζονται χρόνο διαλλείματος και μπορεί να αισθάνονται καταπονημένα αν συνεχίσετε να προσπαθείτε να παίξετε μαζί τους όταν είναι κουρασμένα. 

Εάν το νεογέννητο μωρό σας φαίνεται τρομαγμένο ή αναστατωμένο, δοκιμάστε να παίξετε ένα πιο ήσυχο παιχνίδι λίγο αργότερα.