ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Τα σημάδια γέννησης είναι περιοχές αποχρωματισμένου ή επηρμένου δέρματος που εμφανίζονται κατά τη γέννηση ή μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη γέννηση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ;

Τα σημάδια  γέννησης είναι περιοχές αποχρωματισμένου ή επηρμένου  δέρματος που εμφανίζονται κατά τη γέννηση ή μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη γέννηση.
Τα σημάδια μπορεί να αποτελούνται από δύσμορφα χρωστικά κύτταρα ή αιμοφόρα αγγεία.
Οι ιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τα σημάδια.
Αλλά τα  περισσότερα από αυτά δεν είναι καρκίνος (καλοήθεις σημάδια) και δεν χρειάζονται θεραπεία.
Τα μωρά με σημάδια εκ γενετής πρέπει να ελέγχονται και να διαγνωστούν από τον παιδίατρό τους.
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι αγγειακών  δυσπλασιών  Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι αγγειακών δυσπλασιών :

  • Λεκέδες ωχράς κηλίδας ή μπαλώματα σολομού. Χαρακτηρίζονται από ροζ έως κόκκινα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Τα φιλιά αγγέλου και τα δαγκώματα πελαργού είναι ο πιο κοινός τύπος αγγειακών σημαδιών:
Τα φιλιά του αγγέλου. Σημάδια στο μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος και τα βλέφαρα που συνήθως εξαφανίζονται με την ηλικία.
Δαγκώματα πελαργού. Σημάδια στο πίσω μέρος του λαιμού που μπορεί να εξαφανιστούν με την ηλικία

  • Αιμαγγείωμα. Αυτά είναι ένα συχνό αγγειακό σημάδι.

Τα αιμαγγειώματα γίνονται ορατά μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής και συνεχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα για περίπου 6 έως 9 μήνες. Στη συνέχεια, χάνουν σταδιακά αυτό το κόκκινο χρώμα και συρρικνώνονται.
Ονομάζονται αιμαγγειώματα με επιθέματα φράουλας. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, το 50% υποχωρεί και το 90% υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 9 ετών χωρίς καμία θεραπεία.
Τα αιμαγγειώματα που αναπτύσσονται σε άλλα όργανα ή δομές ή εξελκώνονται θα πρέπει να ελέγχονται από τον παιδίατρο σας.

  •     Λεκές κρασιού – Port wine

Ο λεκές από κρασί είναι ένα επίπεδο, ροζ, κόκκινο ή μωβ σημάδι που εμφανίζεται κατά τη γέννηση, συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς το παιδί μεγαλώνει. Οι λεκέδες από κρασί δεν εξαφανίζονται και μπορεί να γίνουν πιο μοβ ή παχύτεροι με την ηλικία.
Αυτά τα σημάδια συχνά χρειάζονται θεραπεία εάν εντοπίζονται στο βλέφαρο ή στο μέτωπο. Οι λεκέδες Port-wine που αφορούν το πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια και να συνδέονται με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι μελαγχρωματικών σημαδιών; Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι μελαγχρωματικών σημαδιών:

  • Ελιές – σπίλοι. Αυτά μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος, καφέ ή μαύρα, επίπεδα ή επηρμένα και μικρά ή μεγάλα. Μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα.

 Οι κρεατοελιές μπορούν επίσης να εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή. Αλλά μόνο οι κρεατοελιές που υπάρχουν κατά τη γέννηση θεωρούνται σημάδια. Άλλοι σπίλοι μπορεί να εμφανιστούν μέσα στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής. Οι κρεατοελιές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο αργότερα στη ζωή. Οι μεγαλύτερες κρεατοελιές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν καρκινικοί.

  • Cafe-au-lait κηλίδες

 Γαλλικός  καφές  με γάλα. Αυτές έχουν συνήθως οβάλ σχήμα και ανοιχτό καφέ χρώμα. Συνήθως  ξεθωριάζουν με την ηλικία και δεν αποτελούν πρόβλημα.
 Αλλά πολλά από αυτά  τα σημάδια, ομαδοποιημένα μαζί μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας και θα πρέπει να ελέγχονται από τον παιδίατρο.

  • Μογγολοειδείς κηλίδες

Αυτά είναι μπλε ή μπλε-γκρι κηλίδες  στο κάτω μέρος της πλάτης ή στους γλουτούς. Είναι πιο συχνές στα μωρά με πιο σκούρο δέρμα, όπως τα αφροαμερικανά ή τα ασιατικά μωρά. Μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα με μώλωπες. Συνήθως ξεθωριάζουν με την ηλικία.