ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ο πονόλαιμος και η καταρροή είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος, ακολουθούμενα από βήχα και φτέρνισμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε περίπου 7-10 ημέρες. 

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κρυολογήματος: πλένοντας συχνά τα χέρια σας, αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια.

Το κοινό κρυολόγημα είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά χάνουν το σχολείο και οι ενήλικες τη δουλειά. 

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις κρυολογήματος. 

Οι ενήλικες έχουν κατά μέσο όρο 2-3 κρυολογήματα το χρόνο και τα παιδιά έχουν ακόμη περισσότερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυώνουν τον χειμώνα και την άνοιξη, αλλά είναι πιθανό να κρυώσουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. 

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

  • καταρροή
  • βήχα
  • φτέρνισμα
  • πονοκεφάλους
  • πόνοι σώματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε περίπου 7-10 ημέρες. 

Ωστόσο, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άσθμα ή αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα μπορούν να μεταδοθούν από μολυσμένα άτομα σε άλλους μέσω του αέρα και της στενής προσωπικής επαφής. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε μέσω της επαφής με κόπρανα ή αναπνευστικές εκκρίσεις από μολυσμένο άτομο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν σφίγγετε τα χέρια με κάποιον που έχει κρυώσει ή αγγίζετε μια επιφάνεια, όπως ένα πόμολο πόρτας, που έχει ιούς του αναπνευστικού και μετά αγγίζετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κρυολογήματος:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Πλύνετε τα για 20 δευτερόλεπτα και βοηθήστε τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα. Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα μπορούν να επιβιώσουν στα χέρια σας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να σας προστατεύσει από το να αρρωστήσετε.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια. Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας με αυτόν τον τρόπο και να σας αρρωστήσουν.
  • Μείνετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα. Τα άρρωστα άτομα μπορούν να μεταδώσουν ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα μέσω στενής επαφής με άλλους.

Πώς να προστατέψετε τους άλλους

  • Εάν έχετε κρυολόγημα, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για να αποτρέψετε τη μετάδοσή του σε άλλους ανθρώπους:
  • Μείνετε στο σπίτι όσο είστε άρρωστοι και κρατήστε τα παιδιά έξω από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό όσο είναι άρρωστα.
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλους, όπως αγκαλιά, φιλί ή χειραψία.
  • Απομακρυνθείτε από ανθρώπους πριν βήξετε ή φταρνιστείτε.
  • Βήξτε και φταρνιστείτε σε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το ή βήξτε και φταρνιστείτε στο επάνω μανίκι του πουκάμισου, καλύπτοντας εντελώς το στόμα και τη μύτη σας.
  • Πλένετε τα χέρια σας μετά το βήχα, το φτάρνισμα ή το φύσημα της μύτης σας.
  • Απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα που αγγίζονται συχνά, όπως παιχνίδια, πόμολα πόρτας και κινητές συσκευές.
  • Δεν υπάρχει εμβόλιο που να σας προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα.

Πώς να νιώσετε καλύτερα

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα. Για να νιώσετε καλύτερα, θα πρέπει να ξεκουράζεστε πολύ και να πίνετε πολλά υγρά.

 Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν θα κάνουν το κρυολόγημά σας να υποχωρήσει πιο γρήγορα. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και να χρησιμοποιείτε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα, καθώς ορισμένα φάρμακα περιέχουν συστατικά που δεν συνιστώνται για παιδιά. 

Τα αντιβιοτικά δεν θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από ένα κρυολόγημα που προκαλείται από έναν ιό του αναπνευστικού.

Δεν δρουν ενάντια στους ιούς και μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σας να καταπολεμήσει μελλοντικές βακτηριακές λοιμώξεις, εάν τα  πάρετε άσκοπα.


Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε μία ή περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις:

  • συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες
  • συμπτώματα που είναι σοβαρά ή ασυνήθιστα
  • εάν το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και έχει πυρετό ή είναι σε λήθαργο

Θα πρέπει επίσης να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές γρίπης και έχετε συμπτώματα γρίπης όπως πυρετό, ρίγη και πόνους στους μύες ή στο σώμα.

 Τα άτομα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές γρίπης περιλαμβάνουν μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών), ενήλικες 65 ετών και άνω, έγκυες γυναίκες και άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως άσθμα, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.

Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε κρυολόγημα ή γρίπη και μπορεί να συστήσει θεραπεία για να βοηθήσει με τα συμπτώματα.

Αιτίες του κοινού κρυολογήματος

Πολλοί διαφορετικοί ιοί του αναπνευστικού μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, αλλά οι ρινοϊοί είναι οι πιο συνηθισμένοι. 

Οι ρινοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και έχουν συνδεθεί με λοιμώξεις των κόλπων και των αυτιών. 

Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα περιλαμβάνουν τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τους ιούς της ανθρώπινης παραγρίππης, τον αδενοϊό, τους κοινούς ανθρώπινους κοροναϊούς και τον ανθρώπινο μεταπνευμοϊό.


Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης

Η γρίπη, η οποία προκαλείται από τους ιούς της γρίπης, εξαπλώνεται και προκαλεί ασθένειες περίπου την ίδια στιγμή με το κοινό κρυολόγημα. 

Επειδή αυτές οι δύο ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο (ή ακόμα και αδύνατο) να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. 

Γενικά, τα συμπτώματα της γρίπης είναι χειρότερα από το κοινό κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό ή αίσθημα πυρετού/ρίγη, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πόνους στους μύες ή στο σώμα, πονοκεφάλους και κόπωση (κούραση). 

Η γρίπη μπορεί επίσης να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές.

 Το CDC συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης ως τον πρώτο και καλύτερο τρόπο πρόληψης της γρίπης. 

Εάν έχετε γρίπη, τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή.