ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένες επιφάνειες, όπως πετσέτες, ξυράφια, έπιπλα και αθλητικό εξοπλισμό για ώρες, ημέρες ή και εβδομάδες.

Μπορεί να εξαπλωθεί σε άτομα που αγγίζουν μια μολυσμένη επιφάνεια και ο MRSA μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις εάν εισέλθει σε κόψιμο, ξύσιμο ή ανοιχτό τραύμα. 

Πώς μπορώ να κρατήσω τα χέρια μου καθαρά για να αποτρέψω την εξάπλωση μικροβίων όπως ο MRSA; 

Το να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να αρρωστήσετε και να διαδώσετε μικρόβια όπως ο MRSA. 

Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε τα χέρια σας εάν είναι διαθέσιμο.

Αφού βρέξετε τα χέρια σας και προσθέσετε σαπούνι, τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ για να καθαρίσετε τα χέρια.

 Εφαρμόστε το απολυμαντικό στο ένα χέρι, τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους, προσπαθώντας να καλύψετε όλες τις επιφάνειες των χεριών και των δακτύλων σας μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια σας.

Πώς μπορώ να καθαρίσω και να απολυμάνω επιφάνειες για να αποτρέψω τη μόλυνση από MRSA; 

Τα καθαριστικά ή τα απορρυπαντικά είναι προϊόντα που αφαιρούν χώμα, βρωμιά, σκόνη, οργανική ύλη και μικρόβια (όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες). Απομακρύνουν τη βρωμιά και τα μικρόβια από τις επιφάνειες, ώστε να μπορούν να ξεπλυθούν με νερό. 

Ο καθαρισμός με απορρυπαντικό είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της βρωμιάς που μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία των απολυμαντικών. Ορισμένα απολυμαντικά έχουν αναμεμειγμένο καθαριστικό, ελέγξτε την ετικέτα για να μάθετε ποιο προϊόν έχετε.

 Τα απολυμαντικά είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τα μικρόβια σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Τα απολυμαντικά αποτελεσματικά κατά του Staphylococcus aureus, ή Staph, είναι επίσης αποτελεσματικά κατά του MRSA. 

Η ετικέτα του απολυμαντικού θα πρέπει να έχει μια λίστα με μικρόβια που μπορεί να σκοτώσει το προϊόν, μαζί με έναν αριθμό μητρώου της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Αυτά τα προϊόντα πωλούνται επίσης σε παντοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής και μπορεί να είναι χρήσιμα όταν κάποιος έχει μολυσμένο τραύμα.

Τι πρέπει να καθαρίσω για να αποτρέψω την εξάπλωση του MRSA;

 Κατά τον καθαρισμό και την απολύμανση, εστιάστε σε επιφάνειες που έρχονται συχνά σε επαφή με το γυμνό δέρμα των ανθρώπων, όπως γραφεία, καρέκλες, παγκάκια, εξοπλισμός γυμναστηρίου, ντουλάπια, βρύσες, διακόπτες φώτων και τηλεχειριστήρια. Ειδικότερα, καθαρίστε τυχόν επιφάνειες που θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με ακάλυπτες πληγές, κοψίματα ή καψίματα. 

Εκτός από τον καθαρισμό των επιφανειών, ο συχνός καθαρισμός των χεριών και η κάλυψη των πληγών εμποδίζει την εξάπλωση του MRSA. 

Μεγάλες επιφάνειες, όπως δάπεδα και τοίχοι, δεν έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση του σταφυλόκοκκου και του MRSA. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ψεκασμός ή το θάμπωμα των χώρων ή των επιφανειών με απολυμαντικά θα αποτρέψει τις μολύνσεις από MRSA πιο αποτελεσματικά από τη στοχευμένη προσέγγιση του καθαρισμού επιφανειών που αγγίζονται συχνά και επιφανειών που έχουν εκτεθεί σε ανοιχτά τραύματα.

Ποια απολυμαντικά πρέπει να χρησιμοποιήσω κατά του MRSA;

Ελέγξτε την ετικέτα του απολυμαντικού προϊόντος στο πίσω μέρος του δοχείου. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, κατασκευαστές απολυμαντικών θα παράσχουν μια λίστα με μικρόβια στην ετικέτα τους που το προϊόν τους μπορεί να καταστρέψει. 

Τα απολυμαντικά αποτελεσματικά κατά του Staphylococcus aureus ή του σταφυλόκοκκου είναι επίσης αποτελεσματικά κατά του MRSA. Αυτά τα προϊόντα είναι άμεσα διαθέσιμα από παντοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιώ τα  καθαριστικά και τα απολυμαντικά; 

 • Διαβάστε πρώτα την ετικέτα. Κάθε καθαριστικό και απολυμαντικό έχει οδηγίες που σας λένε σημαντικά πράγματα: 
 • Προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε κατά την εφαρμογή του προϊόντος, όπως να φοράτε γάντια ή ποδιές ή να διασφαλίζετε ότι έχετε καλό αερισμό κατά την εφαρμογή. 
 • Πώς να εφαρμόσετε το προϊόν σε μια επιφάνεια. 
 • Οδηγίες για τον τρόπο παρασκευής (π.χ. αραίωση) εάν το προϊόν είναι συμπυκνωμένο.
 • Πόσο χρόνο χρειάζεται να το αφήσετε υγρό στην επιφάνεια για να είναι αποτελεσματικό (χρόνος επαφής).
 • Εάν η επιφάνεια πρέπει να καθαριστεί πρώτα και να ξεπλυθεί μετά τη χρήση. 
 • Εάν το προϊόν είναι ασφαλές για την επιφάνεια.

Πώς πρέπει να καθαρίζω ρούχα, εξοπλισμό και δύσκολες επιφάνειες για να σταματήσω την εξάπλωση του MRSA; 

Πλυντήριο 

Οι συνήθεις διαδικασίες πλυσίματος ρούχων, τα απορρυπαντικά και τα πρόσθετα πλυντηρίου θα βοηθήσουν όλα τα ρούχα, οι πετσέτες και τα λευκά είδη να είναι ασφαλή στη χρήση ή την επαφή.

Εάν τα αντικείμενα έχουν μολυνθεί από μολυσματικό υλικό, αυτά μπορεί να πλυθούν χωριστά, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Στεγνώστε τα ρούχα σε στεγνωτήριο, εάν υπάρχει.

Εξοπλισμός 

Ο κοινός εξοπλισμός που έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, όπως κράνη και προστατευτικός εξοπλισμός, πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση και να αφήνεται να στεγνώσει. Ο εξοπλισμός πρέπει να καθαρίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του εξοπλισμού για να βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό δεν θα βλάψει το αντικείμενο.

Πληκτρολόγια και άλλες δύσκολες επιφάνειες 

Πολλά αντικείμενα, όπως πληκτρολόγια υπολογιστών ή ηλεκτρονικές συσκευές χειρός, μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν ή να απολυμανθούν επειδή θα μπορούσαν να καταστραφούν εάν βραχούν. 

Εάν αυτά τα αντικείμενα αγγίζονται από πολλά άτομα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κάλυμμα/δέρμα που μπορεί να καθαριστεί (π.χ. δέρμα πληκτρολογίου) στο αντικείμενο για να επιτρέπεται ο καθαρισμός ενώ προστατεύεται το αντικείμενο. 

Ελέγχετε πάντα εάν ο κατασκευαστής έχει οδηγίες για τον καθαρισμό.

Είναι καθαρό; 

Ακόμη και όταν μια επιφάνεια φαίνεται ορατά καθαρή, μπορεί να έχει μικρόβια. Για να προστατευθείτε από μικρόβια σε κοινόχρηστες επιφάνειες μπορείτε: 

 • Χρησιμοποιήστε εμπόδια, όπως μια πετσέτα ή ρούχα, μεταξύ του δέρματός σας και της επιφάνειας. 
 • Κάντε ντους αμέσως μετά από δραστηριότητες όπου έχετε άμεση επαφή με το δέρμα με άτομα ή κοινόχρηστες επιφάνειες ή εξοπλισμό, όπως μετά από άσκηση σε κέντρο ευεξίας. 
 • Καθαρίζετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα. 
 • Διατηρήστε τα κοψίματα και τις γρατζουνιές καθαρά και καλυμμένα με επιδέσμους ή επίδεσμο μέχρι να επουλωθούν.