Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ( ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ )

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
( ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ )

Πώς αναπτύσσεται το παιδί σας με το παιχνίδι

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ο τρόπος που παίζει θα αλλάξει , θα γίνει πιο δημιουργικός και θα πειραματίζεται περισσότερο με παιχνίδια, και ιδέες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χώρο και χρόνο για να παίξει. Επίσης, τα παιδιά κινούνται μέσα από διάφορες μορφές παιχνιδιού καθώς μεγαλώνουν. Αυτό περιλαμβάνει το παιχνίδι μόνα τους, το παιχνίδι δίπλα σε άλλα παιδιά και το διαδραστικό παιχνίδι με άλλα παιδιά.

Νεογέννητα και μωρά: ιδέες για παιχνίδι για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη 

Για τα μωρά, το καλύτερο παιχνίδι είστε εσείς. Απλώς κοιτάζοντας το πρόσωπό σας και ακούγοντας τη φωνή σας είναι παιχνίδι για το νέο σας μωρό, ειδικά αν χαμογελάτε. 

Ίσως θέλετε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες ιδέες και δραστηριότητες παιχνιδιού με το μικρό σας:

 • Μουσική, τραγούδια, απαλό χτύπημα στην κοιλιά του μωρού σας ενώ τραγουδάτε ή κουδουνίζετε: αυτές οι δραστηριότητες αναπτύσσουν την ακοή και την κίνηση. 
 • Απαλά γαργαλήματα ή αντικείμενα με διαφορετική υφή, όπως φτερά, λάσπη, μέταλλο ή αφρός: αναπτύσσουν την αίσθηση της αφής. 
 • Αντικείμενα διαφορετικών μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων: αυτά μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί σας να τα φτάσει και να τα πιάσει. 
 • Στιβαρά έπιπλα, μπάλες, παιχνίδια ή κουτιά: αυτά μπορούν να κάνουν το παιδί σας να σέρνεται, να στέκεται και να περπατά. 
 • Ο τακτικός χρόνος μπρούμητα και στο πάτωμα είναι πολύ σημαντικά. Ο χρόνος μπρούμητα βοηθά το μωρό σας να αναπτύξει τη  μυϊκή του δύναμη και να έχει έλεγχο. Επιτρέπει επίσης στο μωρό σας να δει και να βιώσει τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Νήπια: ιδέες για παιχνίδι για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη

 Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να απολαύσει το μικρό σας: 

 • Μεγάλα και ελαφριά πράγματα όπως κουτιά από χαρτόνι, κουβάδες ή μπάλες που φουσκώνουν μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί σας να τρέξει, να χτίσει, να σπρώξει ή να σύρει. 
 • Η κιμωλία, το σχοινί, η μουσική ή τα δοχεία μπορούν να ενθαρρύνουν το άλμα, το λάκτισμα, το πάτημα, το βήμα και το τρέξιμο. 
 • Κρίκοι, κουτιά, μεγάλοι βράχοι ή μαξιλάρια είναι καλά για σκαρφάλωμα, ισορροπία, στρίψιμο, ταλάντευση ή κύλιση. 
 • Τα παιχνίδια ντυσίματος-μεταμφίεσης με κασκόλ, καπέλα και ούτω καθεξής είναι καλά για τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. 
 • Λόφοι, σήραγγες ή γωνιές μπορούν να ενθαρρύνουν σωματικές δραστηριότητες όπως έρποντας και εξερεύνηση. 

Εάν βάζετε κάποια αγαπημένη μουσική ενώ το μικρό σας παίζει, μπορεί επίσης να πειραματιστεί με διαφορετικούς ήχους και ρυθμούς. Μπορεί επίσης να θέλετε να τραγουδήσετε, να χορέψετε και να χειροκροτήσετε μαζί με το παιδί σας.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας: ιδέες για παιχνίδι που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη 

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να ενεργοποιήσετε το μυαλό και το σώμα του παιδιού σας: 

Παλιά δοχεία γάλακτος, ξύλινες κουτάλες, άδεια δοχεία φυτών σε γλάστρες, ξυλάκια, τριμμένο χαρτί, πλαστικοί κουβάδες, κατσαρόλες και παλιά ρούχα είναι ιδανικά για ευφάνταστο, αδόμητο παιχνίδι. 

Τα απλά παζλ και τα παιχνίδια που ταιριάζουν, όπως το ντόμινο με ζώα, βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης του παιδιού σας. 

Η παιχνιδιάρικη ζύμη και ο πηλός βοηθούν το παιδί σας να αναπτύξει λεπτές κινητικές δεξιότητες. 

Η αγαπημένη μουσική ή τα τηγάνια είναι ιδανικά για μια συναυλία χορού ή για να φτιάξετε μουσική. 

Οι μπάλες μπορούν να ενθαρρύνουν το λάκτισμα, τη ρίψη ή την κύλιση. Όταν ενθαρρύνετε το παιδί σας να κλωτσήσει ή να πετάξει, προσπαθήστε να το κάνετε να χρησιμοποιήσει τη μια πλευρά του σώματός του και μετά την άλλη.

Παιδιά σχολικής ηλικίας: ιδέες για παιχνίδια που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη 

Το παιδί σας στη σχολική ηλικία μπορεί να διασκεδάσει με τα ακόλουθα αντικείμενα και δραστηριότητες: 

 • Τα έπιπλα, τα λευκά είδη, τα καλάθια ρούχων, οι σκηνές και τα κουτιά είναι ιδανικά για την κατασκευή κατοικιών. 
 • Τα αυτοσχέδια  γήπεδα εμποδίων μπορούν να κάνουν το παιδί σας να κινείται με διαφορετικούς τρόπους, κατευθύνσεις και ταχύτητες. 
 • Παιχνίδια όπως το ‘’κατασκοπεύω’’ είναι εξαιρετικό παιχνίδι λέξεων και βοηθάει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμού. 
 • Οι απλές δραστηριότητες μαγειρέματος και προετοιμασίας φαγητού είναι εξαιρετικές για την ανάπτυξη της αριθμητικής και των καθημερινών δεξιοτήτων. 
 • Η φαντασία του παιδιού σας: με τη φαντασία του το παιδί σας μπορεί να μετατραπεί σε έναν αγαπημένο υπερήρωα ή χαρακτήρα ιστορίας. Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται, μπορείτε να σκεφτείτε να το βάλετε σε κάποια αθλήματα ή ομαδικές δραστηριότητες για παιδιά σχολικής ηλικίας. Άλλες δυνατότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες τέχνης και χειροτεχνίας μετά το σχολείο ή τις διακοπές.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας και το παιδί σας νιώθει κάπως χαμένο ως προς το να ξέρετε τι να κάνετε σήμερα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να φυτέψουμε έναν σπόρο για μια ιδέα.

 Μπορεί να κοιτάζει φωτογραφίες στο διαδίκτυο ή μπορεί να κοιτάζει βιβλία και αυτό μπορεί να του δώσει κάποιες ιδέες. 

Θα μπορούσε να είναι απλώς ένα κυνήγι για να δείτε τι μπορείτε να βρείτε, ποια αντικείμενα θα μπορούσατε να βρείτε. 

Ένας πολύ ωραίος τρόπος επίσης είναι να βρεις δύο αντικείμενα, δύο απλά αντικείμενα στο σπίτι σου που κανονικά δεν θα ήταν μαζί, να  τα πάρεις και να τα βάλεις μαζί και απλά να τα αφήσεις μπροστά σε ένα παιδί και  να δεις  τι θα γίνει. 

Το να συνδυάζεις αταίριαστα αντικείμενα πυροδοτεί ξαφνικά τη φαντασία….’’Αχ, αναρωτιέμαι τι μπορείς να κάνεις με αυτό;’’

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά χρήματα σε παιχνίδια και βιβλία για τα παιδιά. Τα αυτοσχέδια παιχνίδια και οι δωρεάν δραστηριότητες είναι συχνά οι πιο δημιουργικοί τρόποι για να διασκεδάσετε μαζί με το παιδί σας.

Εάν το παιδί σας δεν θέλει να παίξει 

Μπορεί να υπάρχουν φορές που το παιδί σας δεν θέλει να παίξει , για παράδειγμα, μπορεί να κουραστεί ή να βαρεθεί κάνοντας την ίδια δραστηριότητα για πολύ καιρό. Αυτό είναι φυσιολογικό και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Αλλά μερικές φορές η έλλειψη διάθεσης για παιχνίδι   ή η έλλειψη ενδιαφέροντος για το παιχνίδι , μπορεί να είναι σημάδι μιας αναπτυξιακής διαταραχής. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας ή με τον παιδαγωγό του παιδιού σας εάν: 

Το μωρό σας δεν φαίνεται να μπαίνει σε διαδραστικό παιχνίδι 

Το νήπιο σας δεν ενδιαφέρεται στενά για τα παιχνίδια ή δεν χρησιμοποιεί τα παιχνίδια με λειτουργικό τρόπο , για παράδειγμα, ενδιαφέρεται μόνο να περιστρέφει τους τροχούς ενός αυτοκινήτου ,αντί να το οδηγεί στο δωμάτιο όπως άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας 

Το παιδί σας προσχολικής ηλικίας δεν ενδιαφέρεται να παίξει με άλλα παιδιά ή δεν ενδιαφέρεται να παίζει παιχνίδια προσποίησης.