ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

Τι είναι η εκπαίδευση σε γιογιό ή τουαλέτα; Η εκπαίδευση σε γιογιό ή τουαλέτα είναι η διαδικασία διδασκαλίας του παιδιού σας στο σύνολο των δεξιοτήτων που θα χρειαστεί για να είναι σε θέση να κάνει τα κακά του σε ένα κοινωνικά αποδεκτό μέρος.

Πώς θα ξέρω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο να ξεκινήσει το γιογιό ή την εκπαίδευση της τουαλέτας;

Πολλά παιδιά δεν θα δώσουν ποτέ κανένα σημάδι ότι είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν το  γιογιό ή την τουαλέτα. Επομένως, δεν είναι χρήσιμο να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να φανεί ότι είναι  έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα.

Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να χρησιμοποιήσουν το γιογιό ή την τουαλέτα, με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να διδαχθούν άλλες δεξιότητες, όπως το πλύσιμο, το βούρτσισμα των δοντιών τους ή το να τρέφονται μόνα τους. Αυτή η διδασκαλία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή και, όπως και με άλλες αναπτυξιακές δεξιότητες, το παιδί σας θα πρέπει σταδιακά να γίνει πιο ανεξάρτητο με το χρόνο και την εξάσκηση.

Πότε πρέπει να αρχίσω να διδάσκω στο παιδί μου τις δεξιότητες που θα χρειαστεί για να χρησιμοποιεί γιογιό ή τουαλέτα;

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να μυήσετε στο παιδί σας τις δεξιότητες που χρειάζονται για την εκπαίδευση του γιογιό και της τουαλέτας.

Στις προηγούμενες γενιές τα παιδιά εισήχθησαν στο γιογιό ή την τουαλέτα σταδιακά από τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις από τις πρώτες ημέρες. Οι γονείς κρατούσαν τα βρέφη τους πάνω από ένα γιογιό όταν ήταν πιο πιθανό να ήθελαν να κάνουν  κακά. Αυτό περιλάμβανε μετά τα  γεύματα, το φαγητό ή το ποτό τους και το πότε ξύπνησαν από τον ύπνο.

Τα μωρά γεννιούνται με κάποια επίγνωση για το πότε πρέπει να κάνουν κακά. Μερικά μωρά  φαίνεται να συγκεντρώνονται, να κινούνται ή να κρατιούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να τραβούν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο όταν πρόκειται να κάνουν κακά. Εάν οι οικογένειές τους το προσέξουν αυτό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ενδείξεις για να κρατήσουν το παιδί τους πάνω από ένα γιογιό, τουαλέτα ή άλλο δοχείο την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν τα κακά τους. Αυτό μερικές φορές αποκαλείται ‘’infant-led pottying’’. 

Αυτό βοηθά το παιδί τους να μάθει να αναγνωρίζει τα σήματα από το σώμα του ότι  πρέπει να κάνει κακά. Τα βοηθάει  επίσης να μάθουν ότι υπάρχει το σωστό μέρος για να πάνε. 

Με αυτή τη μέθοδο πολλά παιδιά καθαρίζονται και στεγνώνουν αξιόπιστα πολύ πριν από τα δεύτερα γενέθλιά τους.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα για να αρχίσετε να δουλεύετε νωρίς τις δεξιότητες για εκπαίδευση στο γιογιό ή στην τουαλέτα;

Υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι τα μωρά που εκτίθενται στο γιογιό έχουν λιγότερο ανεξήγητο κλάμα από τα βρέφη που χρησιμοποιούν πάνες όλη την ώρα.

Υπάρχει επίσης  έρευνα που υποδηλώνει ότι η προπόνηση στο γιογιό ή στην τουαλέτα πριν από την ηλικία των δύο ετών βοηθά την ουροδόχο κύστη των παιδιών να ωριμάσει πιο γρήγορα.

 Μπορεί επίσης να καταστήσει λιγότερο πιθανό τα παιδιά να αναπτύξουν προβλήματα ουροδόχου κύστης αργότερα στην παιδική ηλικία.

 Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από αυτό, μην ανησυχείτε: ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να δουλεύετε  τις δεξιότητες για την εκπαίδευση στο γιογιό ή την τουαλέτα.

Τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες τα εκπαιδεύουν να κάνουν κακά στο γιογιό ή στην τουαλέτα από τη στιγμή που θα γίνουν λίγων εβδομάδων ή μηνών, θα χρειαστούν λιγότερες πάνες από εκείνα που θα εκπαιδευτούν αργότερα. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από την αγορά τους. Η χρήση λιγότερων πανών είναι επίσης καλύτερη για το περιβάλλον.

Η χρήση του γιογιού ή της τουαλέτας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ευκολότερο για το έντερο να αδειάσει τελείως όταν ο πυθμένας στηρίζεται καλά, τα πόδια είναι σε επίπεδη επιφάνεια και τα γόνατα είναι ψηλότερα από τα ισχία (μια θέση ημι-squat).

Θα εκπαιδευτεί το παιδί μου στο γιογιό ή την τουαλέτα πιο γρήγορα και εύκολα αν περιμένω να μεγαλώσει;

Μερικά παιδιά θα μάθουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιούν το γιογιό ή την τουαλέτα πιο γρήγορα εάν η διδασκαλία δεν ξεκινήσει μέχρι να μεγαλώσουν. Ωστόσο, αν περιμένετε μέχρι να μεγαλώσει το παιδί σας, τα πλεονεκτήματα του να ξεκινήσετε νωρίς, που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να χαθούν.

Για πολλά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπτυξιακές διαφορές ή/και αναπηρίες, η εκμάθηση των δεξιοτήτων για την εκπαίδευση στο γιογιό ή την τουαλέτα νωρίς μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο απλή και επιτυχημένη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ρουτίνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση στο γιογιό ή την τουαλέτα έχουν εισαχθεί νωρίτερα. Δεν προσπαθείτε να αλλάξετε συμπεριφορές γύρω από την τουαλέτα που έχουν εδραιωθεί εδώ και περισσότερο καιρό.

Τι δεξιότητες χρειάζεται το παιδί μου για να μπορεί να εκπαιδεύει το γιογιό ή την τουαλέτα;

Για να μπορέσει να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα, το παιδί σας θα χρειαστεί να αναπτύξει ένα σύνολο δεξιοτήτων. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την εκπαίδευση στο γιογιό περιλαμβάνουν:

 • να γνωρίζουν  το σωστό μέρος για να κάνουν τα κακά τους
 • Κατανόηση του συναισθήματος όταν είναι ώρα να κάνουν κακά 
 • Να μπορούν να σας πουν ότι χρειάζονται το γιογιό ή την τουαλέτα
 • Να μπορούν να περιμένουν μέχρι να φτάσουν στο γιογιό ή στην τουαλέτα
 • Μετάβαση στο γιογιό ή στην τουαλέτα
 • Να μπορούν να γδυθούν πριν χρησιμοποιήσουν το γιογιό ή την τουαλέτα και μετά να ντυθούν ξανά
 • Το να μπορούν να κάθονται στο σωστό μέρος για αρκετή ώρα για να κάνουν τα κακά τους
 • Να είναι σε θέση να σκουπιστούν
 • Πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών τους
 • Επιστροφή σε αυτό που έκαναν πριν από την επίσκεψη στο γιογιό ή την τουαλέτα

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να μπορέσει το παιδί σας να κάνει όλα ή οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα προτού αρχίσετε να του μαθαίνετε τις δεξιότητες που χρειάζονται για την εκπαίδευση στο γιογιό και την τουαλέτα.

Πώς μπορώ να αρχίσω να εισάγω τις δεξιότητες που θα χρειαστεί το παιδί μου για να χρησιμοποιεί γιογιό ή τουαλέτα;

Μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το παιδί σας για εκπαίδευση στο γιογιό ή στην τουαλέτα με:

 • Αλλάξτε το παιδί σας στην τουαλέτα ή στο μπάνιο και επιβραβεύσετε το  εάν τυχόν κάνει κακά  στην τουαλέτα και ξεπλύνετε το. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να δει πού πρέπει να κάνει κακά.
 • Όταν το παιδί σας μπορεί να σηκωθεί όρθιο χωρίς υποστήριξη, αλλάξτε την πάνα του όταν είναι  όρθιο.
 • Δείξτε στο παιδί σας την πάνα του και χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα: «μπράβο, έκανες τσισάκια» ή «αυτό είναι ένα καλό, μεγάλο κακάκι»
 • Πείτε τους να ξεκινήσουν για να σας βοηθήσουν να τραβήξετε τα ρούχα τους πάνω ή κάτω.
 • Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα με το παιδί σας να  έχει γυμνό ποπό ή να φοράει χαλαρά παντελόνια ή ένα μακρύ μπλουζάκι και χωρίς πάνα
 • Αφήστε το παιδί σας να βλέπει εσάς και άλλα μέλη της στενής οικογένειάς σας να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Εξηγήστε τους τι κάνετε
 • Χρησιμοποιήστε βιβλία με ιστορίες και εικόνες και εφαρμογές για να τους βοηθήσετε να μάθουν πώς πηγαίνουν στο γιογιό ή στην τουαλέτα
 • Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να πλένει και να στεγνώνει τα χέρια του.

Πώς πρέπει να  το μάθω να κάθεται στο γιογιό ή στην τουαλέτα;

 • Σημειώστε ότι εάν χρησιμοποιεί την τουαλέτα τότε το παιδί σας θα χρειαστεί σκαλοπάτι
 • Μπορεί να θέλετε να το ξεκινάτε μια φορά την ημέρα σε μια στιγμή που είστε και οι δύο χαλαροί και σταδιακά αυξάνετε πόσο συχνά κάθε μέρα κάθετε το παιδί σας στο γιογιό ή στην τουαλέτα
 • Θα μπορούσατε να τα έχετε στο γιογιό ενώ χρησιμοποιείτε την τουαλέτα
 • Εάν το παιδί σας δεν είναι σίγουρο, χρησιμοποιήστε πρώτα παιχνίδι ρόλων με κούκλες ή αρκουδάκια
 • Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να κάθεται το παιδί σας στο γιογιό ή την τουαλέτα  ντυμένο και σταδιακά να μειώσετε την ποσότητα των ρούχων που έχει στο κάτω μέρος του όταν το βάζετε να κάθεται.
 • Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να τα βάζετε να καθίσουν για λίγα μόνο δευτερόλεπτα και να αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο που κάθονται
 • Ξεκινήστε να τα βάζετε να  καθίσουν στο γιογιό ή την τουαλέτα αφού το παιδί σας έχει φάει, ή έχει πιεί,  ή μόλις ξυπνήσει από τον ύπνο
 • Χρησιμοποιήστε παιχνίδια που έχει το παιδί σας όταν είναι στο γιογιό ή στην τουαλέτα. Μπορεί να το βοηθήσουν  να μείνει καθισμένο στο γιογιό ή στην τουαλέτα
 • Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο και δεν  αναστατώνεται από το ξέπλυμα, μπορείτε να αρχίσετε να το μαθαίνετε να το χρησιμοποιεί μετά από μια επίσκεψη στο γιογιό ή στην τουαλέτα.

Ποιες άλλες δεξιότητες θα χρειαστεί το παιδί μου και πώς μπορώ να τις δουλέψω;

 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει έναν τρόπο να σας πει πότε χρειάζεται το γιογιό ή την τουαλέτα.
 • Εάν το παιδί σας μπορεί να μιλήσει, μπορείτε να του διδάξετε λέξεις για τα ούρα και τα κόπρανα, το γιογιό ή την τουαλέτα.
 • Είναι χρήσιμο εάν όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί σας, να χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις
 • Εάν το παιδί σας δεν είναι σε θέση να μιλήσει, τότε έχετε ένα σημάδι ότι μπορεί να κάνει με τα χέρια του ή μια κάρτα με εικόνα που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Πολλά παιδιά μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τα σημάδια από περίπου 6 έως 9 μηνών.