ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΔΕΠΥ) : ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΕΦΗΒΩΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΔΕΠΥ) : ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΕΦΗΒΩΝ

Τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη με τη φιλία.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 5-11 ΕΤΩΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΔΕΠΥ): ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΕΦΗΒΩΝ


Προσαρμογή του σχολικού περιβάλλοντος για την υποστήριξη της μάθησης σε παιδιά και προεφήβους με ΔΕΠΥ

Τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύονται να μάθουν στο σχολείο.

Οι δάσκαλοι μπορούν να κάνουν προσαρμογές, ώστε το παιδί σας να μπορεί να μάθει με τρόπους που το εξυπηρετούν.

Ακολουθούν προσαρμογές-ρυθμίσεις  για τις οποίες θα μπορούσατε να μιλήσετε εσείς και ο δάσκαλος του παιδιού σας:
•    Χωρίστε τις εργασίες της τάξης ή της εκμάθησης σε μικρότερα κομμάτια.
•    Δώστε στο παιδί σας βοήθεια ένας προς έναν όταν είναι δυνατόν.
•    Δώστε στο παιδί σας έναν «φίλο» που μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει τι να κάνει.
•    Σχεδιάστε την τάξη έτσι ώστε το παιδί σας να κάθεται κοντά στο μπροστινό μέρος του δωματίου και μακριά από περισπασμούς.
•    Δημιουργήστε μια οπτική λίστα ελέγχου των εργασιών του παιδιού σας ή κρατήστε ένα αντίγραφο του προγράμματος του μαθήματος όπου μπορεί να το δει το παιδί σας.
•    Κάντε πιο δύσκολες μαθησιακές εργασίες το πρωί ή μετά τα διαλείμματα.
•    Δώστε στο παιδί σας επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες.

Τα σχολεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν αναπτύσσοντας ένα ατομικό σχέδιο μάθησης για το παιδί σας. 

Το σχολείο θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί μαζί σας για να επανεξετάζει τακτικά τους μαθησιακούς στόχους του παιδιού σας.

Ίσως χρειαστεί να υπερασπιστείτε το παιδί σας για να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει να μιλήσετε με τον δάσκαλο της τάξης του παιδιού σας, τον διευθυντή ή τον υπεύθυνο υποστήριξης πρόσθετων αναγκών για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν το παιδί σας.

Βοηθώντας τα παιδιά και τους προέφηβους με ΔΕΠΥ να οργανωθούν και να κάνουν καθημερινές εργασίες

Ακολουθούν στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) να οργανωθεί και να κάνει καθημερινές εργασίες:
•    Δώστε στο παιδί σας σύντομες, σαφείς οδηγίες. Αυτές θα μπορούσαν να είναι γραπτές ή προφορικές οδηγίες. Ή θα μπορούσατε να δείξετε στο παιδί σας τι θέλετε να κάνει.
•    Ρυθμίστε προβλέψιμες καθημερινές ρουτίνες. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε πολυάσχολες ώρες της ημέρας, όπως όταν το παιδί σας ετοιμάζεται για το σχολείο.
•    Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πώς να κάνει καθημερινές εργασίες με τρόπο που να του ταιριάζει. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να προτιμά γραπτές οδηγίες ή διαγράμματα. Ή μπορεί να προτιμούν να τους δείχνετε πώς να κάνουν εργασίες ή να τους καθοδηγείτε καθώς κάνουν εργασίες.
•    Ταιριάξτε τις δουλειές με τα δυνατά σημεία του παιδιού σας. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας απολαμβάνει να είναι δραστήριο, μπορεί να του αρέσουν δουλειές που περιλαμβάνουν κίνηση, όπως να βοηθάει στο σκούπισμα του σπιτιού ή στο κούρεμα του γκαζόν, αντί για δουλειές όπως το στέγνωμα των πιάτων.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων φιλίας σε παιδιά και προεφήβους με ΔΕΠΥ

Τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη με τη φιλία. 

Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ να αναπτύξει τις δεξιότητές του στη φιλία:
•    Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πώς να μοιράζεται και να εναλλάσσεται – για παράδειγμα, μιλώντας στο παιδί σας για τα βήματα όταν παίζετε μαζί ένα παιχνίδι και λέγοντας πράγματα όπως, «Τώρα είναι η σειρά μου να χτίσω τον πύργο, μετά είναι η σειρά σου».
•    Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τι να κάνει εάν υπάρχει πρόβλημα με ένα άλλο παιδί - για παράδειγμα, να φύγει ή να μιλήσει σε έναν δάσκαλο.
•    Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να αναγνωρίσει τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
•    Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξασκήσει κοινωνικές δεξιότητες – για παράδειγμα, κανονίζοντας με επίβλεψη ημερομηνίες παιχνιδιού.


Η υποστήριξη παιδιών και εφήβων με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι μεγάλη δουλειά, αλλά είναι σημαντική. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου σε βοηθά να κάνεις καλά αυτή τη δουλειά. Αυτό συμβαίνει επειδή η φροντίδα του εαυτού σας σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά σας βοηθά να δώσετε στο παιδί σας αυτό που χρειάζεται για να μεγαλώσει και να ευδοκιμήσει.


Φάρμακα ΔΕΠΥ
 Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει το παιδί σας να συγκεντρωθεί και να προσέξει.

Διεγερτικά φάρμακα
Οι γιατροί μερικές φορές θα συνταγογραφήσουν διεγερτικά φάρμακα για να βοηθήσουν τα παιδιά με την συγκέντρωση  και την  αυτορρύθμιση.
 Η μεθυλφαινιδάτη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο αυτού του τύπου.
Άλλα διεγερτικά φάρμακα είναι η δεξαμφεταμίνη ή η λιδεξαμφεταμίνη.
Ο παιδοψυχίατρος του παιδιού σας θα είναι σε θέση να καθορίσει ποιο φάρμακο και ποια δόση θα είναι τα καλύτερα για το παιδί σας.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:
•    Πόσο καιρό θα διαρκέσει κάθε δόση;
•    Ποιες είναι οι παρενέργειες του φαρμάκου;
•    Πώς θα παρακολουθείται το παιδί μου ενώ παίρνει το φάρμακο;
•    Πόσο καιρό θα μείνει το παιδί μου σε αυτό το φάρμακο;

Μη διεγερτικά φάρμακα
Υπάρχουν επίσης ορισμένα μη διεγερτικά φάρμακα για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Αυτά περιλαμβάνουν τη ατομοξετίνη, την κλονιδίνη και την γουανφακίνη. Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.


Παρενέργειες των φαρμάκων της ΔΕΠΥ
Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες - για παράδειγμα, απώλεια όρεξης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους ή την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, κοιλιακές διαταραχές ή πονοκεφάλους. Λόγω αυτών των πιθανών παρενεργειών, ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά ένα παιδί που λαμβάνει φάρμακο για τη ΔΕΠΥ.

Οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες και δεν διαρκούν πολύ. Εάν υπάρχουν παρενέργειες που δεν υποχωρούν, ο γιατρός  σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή το χρόνο του φαρμάκου ή να προτείνει διαφορετικό φάρμακο.