ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)

Το να δίνετε στο παιδί σας υγιεινές, θρεπτικές τροφές είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την αύξηση του.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 1-8 ΕΤΩΝ

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μηνύματα υγιεινής διατροφής και τροφών για παιδιά
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από το σπίτι.

Το να δίνετε στο παιδί σας υγιεινές, θρεπτικές τροφές είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την αύξηση  του.

Βοηθά επίσης να περιβάλλετε το παιδί σας με μηνύματα σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και το φαγητό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κάνει υγιεινές επιλογές τροφίμων, τώρα και στο μέλλον. 


Ακολουθούν ιδέες για υγιεινή διατροφή και μηνύματα τροφίμων:

•    Προσπαθήστε να έχετε ένα μπολ γεμάτο φρέσκα φρούτα με εύκολη θέα στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας. Μπορείτε να προσφέρετε φρούτα ως σνακ ή ως συμπλήρωμα εάν το παιδί σας εξακολουθεί να πεινά μετά τα γεύματα.
•    Εφοδιάστε το ντουλάπι και το ψυγείο σας με πολλές υγιεινές, θρεπτικές επιλογές και αφήστε το ανθυγιεινό  φαγητό στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
•    Προσπαθήστε να επιλέξετε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, υφών και γεύσεων. Όσο περισσότερη ποικιλία υπάρχει, τόσο πιο πιθανό είναι το παιδί σας να βρει κάτι που ενδιαφέρεται να φάει.
•    Αφήστε το  παιδί σας  να συμμετέχει στον προγραμματισμό και την προετοιμασία των γευμάτων. Εάν το παιδί σας έχει βοηθήσει στην παρασκευή του γεύματος, είναι πιο πιθανό να το φάει.
•    Απολαύστε υγιεινά γεύματα μαζί ως οικογένεια όσο πιο συχνά γίνεται. Αναζητήστε ευκαιρίες για να φάτε  όλοι μαζί , αυτό λειτουργεί στη ρουτίνα της οικογένειάς σας. Για παράδειγμα, το να τρώτε μαζί στο πρωινό και τα Σαββατοκύριακα μπορεί να λειτουργήσει καλά για την οικογένειά σας.
•    Κλείστε την τηλεόραση ενώ τρώτε. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας δίνει προσοχή στο φαγητό, στις φρέσκες υγιεινές επιλογές φαγητού που  του προσφέρετε και στην «κουβέντα  με την κοιλιά του ».
•    Διαβάστε βιβλία που έχουν μηνύματα υγιεινής διατροφής για το παιδί σας – για παράδειγμα, βιβλία με εικόνες φρούτων και λαχανικών. Βάλτε το παιδί σας να επισημάνει διαφορετικούς τύπους, χρώματα, σχήματα και ούτω καθεξής.


Κρατήστε εύχρηστα υγιεινά σνακ στο σπίτι – και προσπαθήστε να αποφύγετε να αγοράζετε ανθυγιεινά. Τα παιδιά θα πάρουν την υγιεινή επιλογή αν είναι η μόνη που έχουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε ένα μπολ με φρέσκα φρούτα στον πάγκο και ένα δοχείο με μπαστουνάκια λαχανικών στο ψυγείο.