ΥΓΙΕΙΝΑ ΠΟΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΥΓΙΕΙΝΑ ΠΟΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Είναι καλύτερο για τα παιδιά να τρώνε ολόκληρα φρούτα και να πίνουν νερό ή γάλα.

Κατάλληλο για 0-18 ετών

 ΥΓΙΕΙΝΑ ΠΟΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Υγιεινά ποτά κάτω των 6 μηνών
 Κάτω των έξι μηνών, τα μωρά χρειάζονται μόνο μητρικό γάλα ή βρεφικό γάλα. Το μητρικό γάλα και η φόρμουλα περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μωρά για αύξηση και ανάπτυξη.


Υγιεινά ροφήματα στους 6-12 μήνες
 Μπορείτε να δώσετε στα μωρά που θηλάζουν και που τρέφονται με γάλα μικρές ποσότητες κρύου βρασμένου νερού βρύσης από ένα φλιτζάνι από έξι μηνών και μετά. Πίνοντας νερό από ένα φλιτζάνι – αντί από ένα μπουκάλι – βοηθά το παιδί σας να μάθει πώς να χειρίζεται ένα φλιτζάνι. Εάν το μωρό σας καταναλώνει άλλα ποτά εκτός από νερό, μητρικό γάλα ή φόρμουλα τους πρώτους 12 μήνες, μπορεί να εμποδίσει το μωρό σας να λάβει αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Υγιεινά ποτά στους 12 μήνες
Μετά από 12 μήνες, μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας φόρμουλα τρίτης  βρεφικής ηλικίας , ή παστεριωμένο, χωρίς γεύση, πλήρες αγελαδινό γάλα να πιει εάν ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Τα γάλατα με μειωμένα λιπαρά δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των δύο ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά και τα νήπια χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά στο πλήρες γάλα για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, την αύξηση και την ανάπτυξή τους. Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε μετά από 12 μήνες για όσο βολεύει εσάς και το παιδί σας.
Το παιδί σας μπορεί επίσης να πιει νερό βρύσης, αλλά δεν χρειάζεται να το βράσετε μετά από τους 12 μήνες.
Εάν σκέφτεστε να δώσετε στο παιδί σας εναλλακτικά γαλακτοκομικά ως ποτά, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.


Υγιεινά ποτά για νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας και μεγαλύτερα παιδιά
Για τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά, το νερό και το γάλα είναι τα καλύτερα ποτά. Το παιδί σας μπορεί να παραμείνει ενυδατωμένο πίνοντας άφθονο νερό όλη την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ζεστό καιρό ή όταν το παιδί σας τρέχει πολύ. Το να πίνει  πολύ νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να αποφύγει τη δυσκοιλιότητα.


Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει περισσότερο νερό


 Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει και να απολαμβάνει νερό:

  • Βάλτε όλα τα μέλη της οικογένειας να πίνουν νερό ως κύριο ποτό τους. Όταν τα παιδιά σας βλέπουν να το κάνετε, είναι πιθανό να το κάνουν και αυτά.
  • Κάντε το νερό εύκολα διαθέσιμο δίνοντας στα μικρότερα παιδιά μπουκάλια νερό στο σπίτι και δείχνοντας στα μεγαλύτερα παιδιά πώς να παίρνουν το δικό τους νερό από τη βρύση.  Έχετε νερό στο τραπέζι στα γεύματα και τις ώρες του σνακ.
  •  Διατηρήστε παγωμένο νερό σε μια κανάτα στο ψυγείο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε παγάκια ή κομμάτια κατεψυγμένων φρούτων για να το κάνετε πιο ελκυστικό για το παιδί σας.
  • Πάρτε γεμάτα μπουκάλια νερού όταν βγαίνετε έξω με το παιδί σας.


Ανθυγιεινά ποτά: χυμός φρούτων
Οι χυμοί φρούτων έχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και δεν έχουν πολλές φυτικές ίνες. Τα παιδιά δεν χρειάζονται επιπλέον ζάχαρη – αλλά χρειάζονται φυτικές ίνες. Γι' αυτό είναι καλύτερα να τρώνε φρούτα, παρά να πίνουν χυμό. Εάν το παιδί σας πίνει χυμό, προσπαθήστε να τον περιορίσετε σε ½ φλιτζάνι την ημέρα. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να δίνετε χυμό φρούτων σε μια συγκεκριμένη ώρα ή κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής δραστηριότητας για να σας βοηθήσει να τηρήσετε αυτό το όριο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε, «Έχουμε χυμό φρούτων με το πρωινό μας». Είναι καλή ιδέα να ανακατέψετε τον χυμό φρούτων με λίγο νερό ή πάγο, ακόμα και να ρίξετε κρυφά μερικά λαχανικά. Η ανάμειξη των φρούτων σε μπλέντερ αντί για αποχυμωτή θα διατηρήσει τις ίνες των φρούτων στον χυμό.


Είναι καλύτερο για τα παιδιά να τρώνε ολόκληρα φρούτα και να πίνουν νερό ή γάλα. Το νερό είναι καλύτερο από τον χυμό φρούτων, γιατί ικανοποιεί τη δίψα και δεν έχει επιπλέον ζάχαρη.


Ανθυγιεινά ποτά: αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, ενεργειακά ποτά, γάλα με γεύση
 Τα αναψυκτικά, τα αθλητικά ποτά και τα ενεργειακά ποτά έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη και ουσιαστικά καθόλου θρεπτικά συστατικά για τη διατροφή του παιδιού σας. 

Αυτά τα ποτά μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα πιο θρεπτικά τρόφιμα και ποτά και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του παιδιού σας για υπερβαρότητα, παχυσαρκία και τερηδόνα.

Μερικά από αυτά τα ποτά περιέχουν επίσης καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να κάνει το παιδί σας εξαιρετικά ενθουσιώδες και μετά εξαντλημένο. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο του παιδιού σας.

Το αρωματισμένο γάλα και τα ροφήματα γάλακτος για πρωινό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως είναι καλύτερο να προσφέρετε στα παιδιά σας σκέτο γάλα. Τα αρωματισμένα μεταλλικά νερά μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη.


Ανθυγιεινά ποτά: τσάι και καφές
Το τσάι και ο καφές περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του παιδιού σας. 

Ορισμένα αφεψήματα από βότανα μπορεί να περιέχουν ενώσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά. 

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τσάι από βότανα για το παιδί σας.