ΥΠΝΟΣ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ : ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΡΟΥΤΙΝΑ

ΥΠΝΟΣ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ : ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΡΟΥΤΙΝΑ

Το δέσιμο ανάμεσα σε εσάς και το νεογέννητό σας είναι ζωτικό μέρος της ανάπτυξης και της ευημερίας του μωρού σας.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-3 ΜΗΝΕΣ

 ΥΠΝΟΣ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ : ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΡΟΥΤΙΝΑ

Ανταπόκριση στις ανάγκες του νεογέννητου: γιατί είναι σημαντικό

Όταν ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του νεογέννητου σας με αγάπη, ζεστασιά και φροντίδα, γίνεστε ένα ξεχωριστό, έμπιστο άτομο στη ζωή του μωρού σας. 

Όταν το νεογέννητό σας παίρνει αυτό που χρειάζεται από εσάς, όπως ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα ή μια αγκαλιά, το νεογέννητο νιώθει ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος για να παίξει, να μάθει και να εξερευνήσει.

Το δέσιμο ανάμεσα σε εσάς και το νεογέννητό σας είναι ζωτικό μέρος της ανάπτυξης και της ευημερίας του μωρού σας.

Κατανόηση των αναγκών του νεογέννητου: ύπνος, τροφή και παιχνίδι

Οι πρώτοι μήνες της ζωής του μωρού σας είναι η στιγμή να γνωρίσετε το μωρό σας και να μάθετε για τις ανάγκες του για ύπνο, φαγητό, παιχνίδι και ηρεμία.
Τα περισσότερα νεογέννητα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον ύπνο – κοιμούνται 14-17 ώρες κάθε 24 ώρες. Είναι σύνηθες για τα νεογέννητα να κοιμούνται σε σύντομα διαστήματα 2-3 ωρών μεταξύ των γευμάτων, τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα. Επίσης, τα νεογέννητα πρέπει να τρέφονται κάθε 2-4 ώρες. Και χρειάζονται την προσοχή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Το παιχνίδι για τα νεογέννητα μπορεί να είναι απλώς μια ήσυχη αγκαλιά ή κάποια στιγμή να τεντώνεται  και να κλοτσάει μια κουβέρτα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι περίπου 10-20 λεπτά παιχνιδιού είναι αρκετά. Μερικά νεογέννητα χαίρονται να παίζουν για περισσότερο από αυτό.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μια πολύ απλή, ευέλικτη ρουτίνα φαίνεται να βοηθάει το μωρό σας και επίσης  και εσάς να αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο. Αλλά δεν είναι η ώρα να ανησυχείτε για να βάλετε το μωρό σας σε οποιοδήποτε είδος άκαμπτης ρουτίνας.

Τα νεογέννητα συχνά χρειάζονται βοήθεια για να κοιμηθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήρεμους τρόπους  για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί.

Το νεογέννητο κοιμάται, τρώει και παίζει: αφήστε το μωρό σας να οδηγήσει τη ρουτίνα

Με τον ύπνο και το φαγητό του νεογέννητου, το κλειδί είναι να είστε ευέλικτοι και να αφήσετε  το μωρό σας να σας οδηγήσει. 

Τα σημάδια και η γλώσσα του σώματος του μωρού σας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το μωρό σας θέλει να κοιμηθεί, να φάει ή να αλληλεπιδράσει μαζί σας. 

Είναι εντάξει να πηγαίνεις με ό,τι σου φαίνεται σωστό εκείνη τη στιγμή.

Είναι επίσης εντάξει να προσπαθείτε να κάνετε τα πράγματα με παρόμοια σειρά, εάν αυτό είναι σωστό για εσάς και το μωρό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια απλή ρουτίνα φαγητού, παιχνιδιού, ύπνου. 

Δείτε πώς μπορεί να μοιάζει αυτό:
1.    Προσφέρετε στο μωρό σας ένα γεύμα όταν ξυπνήσει.
2.     Αλλάξτε την πάνα του μωρού σας.
3.    Μιλήστε, παίξτε, αγκαλιάστε και αλληλεπιδράστε με το μωρό σας.
4.     Βάλτε το μωρό σας πίσω για ύπνο.

Εάν δοκιμάσετε αυτό το είδος ρουτίνας, παραμένει  ακόμα σημαντικό να παρακολουθείτε τα σημάδια του μωρού σας και να ανταποκρίνεστε.

Για παράδειγμα, το μωρό σας μπορεί να εμφανίσει σημάδια κούρασης αμέσως μετά το τάισμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα για το μωρό σας να κοιμηθεί, ακόμη κι αν εσείς και το μωρό δεν είχατε πολύ χρόνο να παίξετε.

Ή το μωρό σας μπορεί να σας δείξει σημάδια πείνας  μετά από ένα παιχνίδι. Σε αυτήν την περίπτωση, απλά δώστε του άλλο ένα  γεύμα προτού το βάλετε για ύπνο. Το μωρό σας θα κοιμηθεί καλύτερα με γεμάτη κοιλιά.

Ή το μωρό σας μπορεί να κοιμάται για  πολύ ώρα κάθε τόσο. Είναι εντάξει κι αυτό. Εκτός εάν ο γιατρός σας έχει πει διαφορετικά, δεν χρειάζεται να ξυπνάτε το μωρό σας για τάισμα.

Και το βράδυ, η καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι να κοιμίσετε το μωρό σας αμέσως μετά το γεύμα, αντί να προσπαθείτε να παίξετε.


Όταν είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι χρειάζονται τα νεογέννητα
Υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι χρειάζονται τα νεογέννητα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε δοκιμάσει να ταΐσετε ή να βάλετε το μωρό σας για ύπνο, αλλά το μωρό σας εξακολουθεί να φαίνεται αναστατωμένο.

Εάν το μωρό σας κλαίει, ελέγξτε πρώτα αν είναι άρρωστο, πονάει ή νιώθει άβολα. Αν όχι, και αν το μωρό έχει φάει τις τελευταίες 2 ώρες, η αγκαλιά και η παρηγοριά  έχουν σειρά. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας με το κεφάλι του κοντά στο στήθος σας.

Το μωρό σας θα αισθάνεται ασφάλεια όταν αλληλεπιδράτε μαζί του με ζεστό, στοργικό και ανταποκρινόμενο τρόπο. Δεν κακομαθαίνετε το μωρό σας  με το να το σηκώσετε , να το  αγκαλιάσετε ή να του  μιλήσετε.

Εάν το μωρό σας κλαίει πολύ, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ακόμη και μόλις 5 λεπτά διαβάζοντας ένα βιβλίο, περπατώντας γύρω από το τετράγωνο ή κάνοντας κάποιο διαλογισμό μπορεί να σας προσφέρει ένα διάλειμμα εάν αισθάνεστε άγχος, νευρικότητα ή θυμό.

 Ή μερικές φορές μπορεί να σας βοηθήσει κάποιο άλλο άτομο να αναλάβει για λίγο. Εάν μπορείτε, ζητήστε από τον σύντροφό σας ή έναν φίλο ή συγγενή να σας βοηθήσει.