ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ( ΜΕΡΟΣ Ι )

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ( ΜΕΡΟΣ Ι )

Η αναπτυξιακή παλινδρόμηση δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Κατάλληλο για 0-18 ετών 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ: ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Σχετικά με την αναπτυξιακή παλινδρόμηση
 Αναπτυξιακή παλινδρόμηση είναι όταν τα παιδιά χάνουν μια δεξιότητα ή δεξιότητες που έχουν ήδη μάθει, όπως το περπάτημα ή η ομιλία. Αναπτυξιακή παλινδρόμηση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να σχετίζεται με μια σοβαρή υποκείμενη ιατρική κατάσταση.


Η απώλεια δεξιοτήτων μπορεί να είναι πλήρης – για παράδειγμα, όταν ένα παιδί που μπορεί να πει πολλές λέξεις σταματάει να μιλάει εντελώς. Ή η απώλεια δεξιοτήτων μπορεί να είναι μερική - για παράδειγμα, όταν ένα παιδί χάνει κάποιες λέξεις και δεν μαθαίνει άλλες να τις αντικαθιστούν.
Η απώλεια δεξιοτήτων μπορεί επίσης να είναι γρήγορη ή αργή. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να σταματήσει να μιλάει μέσα σε μια μέρα ή σε διάστημα  μηνών.


Αναπτυξιακή παλινδρόμηση δεν συμβαίνει όταν τα παιδιά σταματούν να χρησιμοποιούν κάποιες δεξιότητες καθώς αναπτύσσουν πιο προχωρημένες – για παράδειγμα, όταν τα μωρά αντικαθιστούν το μπουσούλημα με το περπάτημα. Επίσης, δεν συμβαίνει όταν τα παιδιά χάνουν δεξιότητες λόγω τραυματικών ή αγχωτικών γεγονότων της ζωής, αλλά ανακτούν τις δεξιότητες αργότερα. 

Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα παιδί 4 ετών αρχίζει να μιλάει σαν μωρό μετά το θάνατο ενός γονέα, αλλά οι δεξιότητές του στην ομιλία επανέρχονται με τον καιρό.


Η αναπτυξιακή παλινδρόμηση δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αναπτυξιακή καθυστέρηση. Αλλά τα παιδιά που έχουν αναπτυξιακή καθυστέρηση μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αναπτυξιακή παλινδρόμηση.


Η αναπτυξιακή παλινδρόμηση ονομάζεται επίσης απώλεια δεξιοτήτων ή απώλεια αναπτυξιακών ορόσημων.

Σημάδια αναπτυξιακής παλινδρόμησης
 Τα παιδιά αναπτύσσουν διαφορετικές δεξιότητες σε διαφορετικές ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι τα σημάδια της αναπτυξιακής παλινδρόμησης σχετίζονται με την ηλικία ή το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας.


Βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας
Το παιδί σας μπορεί να έχει αναπτυξιακή παλινδρόμηση εάν είχε και χάσει δεξιότητες όπως:
•    Να φλυαρεί, να κάνει  θορύβους, να λέει  μεμονωμένες λέξεις ή να  κάνει χειρονομίες
•    Να  ενδιαφέρονται να παίξουν με άλλους
•    Να χρησιμοποιούν  τα δάχτυλά τους  για να πιάνουν, να μαζεύουν και να χειρίζονται αντικείμενα
•    Να σέρνεται,  να στέκεται,  να  περπατά ή να  κινείται.

Παιδιά σχολικής ηλικίας, προ-έφηβοι και έφηβοι
Το παιδί σας μπορεί να έχει αναπτυξιακή παλινδρόμηση εάν είχε και έχει  χάσει δεξιότητες όπως:

•    Να λέει λέξεις,  να μιλάει ή να  χρησιμοποιεί χειρονομίες
•    Να κατανοεί  λεκτικές οδηγίες ή χειρονομίες
•    Να   αλληλεπιδρά  με άλλους ή να δείχνει ενδιαφέρον για άλλους
•    Να  περπατάει , να  τρέχει ή να κινείται
•    Να  ντύνεται  ή να  γδύνεται ,  να δένει τα  παπούτσια του, να κάνει  ντους ή  να βουρτσίζει τα  δόντια  του  μόνα του
•    Να συγκεντρώνεται και να  προσέχει
•    γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά, διαχείριση χρόνου ή οργανωτικές δεξιότητες.


Τι πρέπει να κάνετε για παιδιά και εφήβους με σημάδια αναπτυξιακής παλινδρόμησης
 Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε τα ένστικτά σας και να αναζητάτε βοήθεια εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αναπτυξιακής οπισθοδρόμησης. Μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας. Μπορεί να παραπέμψει το παιδί σας σε ειδικό γιατρό για να επιβεβαιώσει εάν το παιδί σας έχει αναπτυξιακή παλινδρόμηση. 

Ανάλογα με την απώλεια δεξιοτήτων του παιδιού σας, μπορεί να δείτε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω γιατρούς:
•    Παιδίατρος – αυτός ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει εάν το παιδί σας έχει χάσει τις αναπτυξιακές του δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, γλωσσικών, καθημερινών δεξιοτήτων ή δεξιοτήτων στο σχολείο.
•    Νευρολόγος – αυτός ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει εάν η απώλεια δεξιοτήτων φαίνεται να προκαλείται από προβλήματα με τον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα του παιδιού σας.
•    Κλινικός γενετιστής – αυτός ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει εάν η απώλεια δεξιοτήτων φαίνεται να προκαλείται από μια γενετική πάθηση.
•    Ειδικός  στα μεταβολικά νοσήματα ή Ενδοκρινολόγος - αυτός ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει εάν η απώλεια δεξιοτήτων φαίνεται να προκαλείται από προβλήματα με το μεταβολισμό του παιδιού σας.
•    Ψυχίατρος ή άλλος επαγγελματίας ψυχικής υγείας – αυτός ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει εάν υπάρχουν ανησυχίες για την ψυχική υγεία του παιδιού σας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι με απώλεια δεξιοτήτων μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία ή προβλήματα ψυχικής υγείας στην εφηβεία. Για παράδειγμα, ένα παιδί που δεν μπορεί να επικοινωνήσει όπως παλιά μπορεί να αναπτύξει πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Εάν ανησυχείτε για την ψυχική υγεία του παιδιού σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό του για την ψυχική  του υγεία  καθώς και για την απώλεια δεξιοτήτων του.