Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ: ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ: ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Τα μωρά χρειάζονται ύπνο για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν καλά.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-3 ΜΗΝΩΝ

Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ : ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Ο ύπνος των νεογέννητων: πόσο και πότε 

Τα μωρά χρειάζονται ύπνο για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν καλά. Για τα νεογέννητα αυτό είναι συνήθως 14-17 ώρες το  24 ωρο.

Αλλά τα πρότυπα ύπνου των νεογέννητων ποικίλλουν πολύ.

Τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται σε σύντομα διαστήματα 2-3 ωρών το καθένα. 

Μερικά νεογέννητα κοιμούνται έως και 4 ώρες τη φορά.

Τα νεογέννητα ξυπνούν συχνά για φαγητό επειδή έχουν μικροσκοπικό στομάχι. 

Το νεογέννητό σας μπορεί να ξανακοιμηθεί αμέσως μετά το τάισμα ή μπορεί να μείνει ξύπνιο αρκετή ώρα  για ένα σύντομο παιχνίδι. 

Μερικά νεογέννητα κουράζονται αφού μείνουν  ξύπνια για 1-1½ ώρα. Κάποια μένουν ξύπνια και σε εγρήγορση περισσότερο.

Τα νεογέννητα κοιμούνται και κατά τη διάρκεια της  ημέρας και της  νύχτας. 

Δεν ξέρουν ότι οι άνθρωποι κοιμούνται τη νύχτα. 

Τα μέρη του εγκεφάλου τους που ελέγχουν τους κύκλους ύπνου ημέρας-νύχτας δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.


Το παιχνίδι του νεογέννητου μπορεί να είναι : να αγκαλιάζεται  ήσυχα μαζί σας, να παρακολουθεί το πρόσωπό σας και να σας ακούει να μιλάτε ή να τραγουδάτε, ή να τεντώνεται  και να κλωτσάει μια κουβέρτα.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι 10-20 λεπτά παιχνιδιού είναι αρκετά για το νεογέννητό σας.

Μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο παιχνιδιού καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και μένει ξύπνιο για περισσότερο.

Κύκλοι ύπνου νεογνών
 Τα νεογέννητα έχουν 2 διαφορετικά είδη ύπνου – ενεργό ύπνο και ήσυχο ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του ενεργού ύπνου, τα νεογέννητα κινούνται πολύ και κάνουν θορύβους. Μπορούν να ξυπνήσουν εύκολα κατά τη διάρκεια του ενεργού ύπνου.

Κατά τη διάρκεια του ήσυχου ύπνου, τα νεογέννητα είναι ακίνητα. Η αναπνοή τους είναι βαθιά και κανονική. Είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ήσυχου ύπνου. Όταν τα νεογέννητα κοιμούνται, περνούν από κύκλους ύπνου. Κάθε κύκλος ύπνου νεογέννητου έχει ενεργό και ήσυχο ύπνο και κάθε κύκλος διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Στο τέλος κάθε κύκλου, τα νεογέννητα ξυπνούν για λίγο. Όταν ξυπνήσουν, μπορεί να γκρινιάζουν ή να κλάψουν. Εάν το μωρό σας ξυπνήσει στο τέλος ενός κύκλου ύπνου, ίσως χρειαστεί να το βοηθήσετε να ηρεμήσει  για τον επόμενο κύκλο ύπνου.

Τη νύχτα: ύπνος και ξύπνημα του νεογέννητου
Τους πρώτους μήνες, τα νεογέννητα συνήθως ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα για τροφή. 

Μεταξύ 1 και 3 μηνών, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να ξυπνά λιγότερο συχνά και να έχει μεγαλύτερες περιόδους ύπνου τη νύχτα. 

Όταν το μωρό σας είναι περίπου 3 μηνών, μπορεί να κοιμάται τακτικά περισσότερο τη νύχτα – για παράδειγμα, περίπου 4-5 ώρες. Αλλά μπορείτε να περιμένετε ότι το μωρό σας θα εξακολουθεί να ξυπνάει τουλάχιστον μία φορά κάθε βράδυ.

Εάν το μωρό σας είναι πρόωρο ή χαμηλού βάρους γέννησης ή υπάρχουν  άλλες ανησυχίες για την υγεία ή την ανάπτυξη, ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει να αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το βράδυ πριν το ξυπνήσετε για φαγητό.

Τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα εάν νοσηλεύθηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Εάν ανησυχείτε για τον ύπνο του πρόωρου μωρού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για βοήθεια.