ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΟΥ ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΟΥ ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

Μερικές φορές, μια καθυστέρηση στις γλωσσικές δεξιότητες μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής αναπτυξιακής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της κώφωσης ή της απώλειας ακοής, της αναπτυξιακής καθυστέρησης, της διανοητικής αναπηρίας ή του αυτισμού.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΟΥ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΩΝ ΕΩΣ 8 ΧΡΟΝΩΝ

Σε οποιαδήποτε ηλικία
Το παιδί σας :

•    έχει διαγνωστεί με απώλεια ακοής, αναπτυξιακή καθυστέρηση ή σύνδρομο στο οποίο μπορεί να επηρεαστεί η γλώσσα – για παράδειγμα, αυτισμός, σύνδρομο Down ή Εύθραυστο Χ
•    σταματά να κάνει πράγματα που έκανε  παλαιότερα – για παράδειγμα, σταματάει  να μιλάει.
Τα παιδιά που έχουν δυσκολίες με τη γλώσσα χρειάζονται βοήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα. Εάν ανησυχείτε, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μιλήστε με τον γιατρό σας,
 
ΠΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΟΥ

 Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με την ομιλία, μιλήστε με έναν επαγγελματία. Για παράδειγμα, μπορείτε να μιλήσετε με:
•    δασκάλους ή παιδαγωγούς στο κέντρο πρώιμης μάθησης του παιδιού σας, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο
•    λογοθεραπευτή
•    ΩΡΛ
•    Παιδίατρο
•    Παιδψυχολόγο

Εάν πιστεύετε ότι η κύρια δυσκολία του παιδιού σας είναι η κατανόηση και η χρήση της γλώσσας, ίσως θελήσετε να επισκεφτείτε έναν λογοθεραπευτή.
Οι λογοθεραπευτές  μπορούν να χρησιμοποιήσουν γλωσσικά τεστ για να αξιολογήσουν πώς το παιδί σας χρησιμοποιεί  τις λέξεις και ανταποκρίνεται σε αιτήματα, εντολές ή ερωτήσεις.
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει προβλήματα ακοής ή να έχει απώλεια ακοής, είναι καλύτερο να ελέγξετε την ακοή του παιδιού σας από έναν ΩΡΛ –Ακουολόγο.
Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική ανάπτυξη και την επικοινωνία του παιδιού σας.
Υποστήριξη των παιδιών με καθυστέρηση λόγου
 Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με καθυστέρηση λόγου, ο επαγγελματίας υγείας με τον οποίο συνεργάζεστε μπορεί να συστήσει ομαδικά προγράμματα που αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες.
Ο επαγγελματίας μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει άλλους τρόπους επικοινωνίας, όπως τη χρήση εικόνων, παιχνιδιών ή/και βιβλίων.
 Ο επαγγελματίας μπορεί να σας δώσει στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για να βοηθήσετε το παιδί σας να επικοινωνήσει.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να δώσετε στο παιδί σας αρκετό χρόνο για να ξεκινήσει μια συζήτηση.
Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας ανταποκρινόμενοι και επεκτείνοντας τις προσπάθειές του για επικοινωνία, είτε πρόκειται για λέξεις, πράξεις ή ήχους.

ΑΙΤΙΕΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την καθυστέρηση του λόγου στις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά γνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση λόγου  τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες.

Η καθυστέρηση λόγου είναι πιο πιθανή για:
•    αγόρια
•    παιδιά που έχουν στενό μέλος της οικογένειας με ιστορικό καθυστέρησης λόγου  ή διαταραχής επικοινωνίας
•    παιδιά που έχουν αναπτυξιακή διαταραχή ή σύνδρομο όπως ο αυτισμός ή το σύνδρομο Down
•    παιδιά με συνεχιζόμενα προβλήματα ακοής και ωτίτιδες

Μερικές φορές, μια καθυστέρηση στις γλωσσικές δεξιότητες μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής αναπτυξιακής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της κώφωσης ή της απώλειας ακοής, της αναπτυξιακής καθυστέρησης, της διανοητικής αναπηρίας ή του αυτισμού. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας.