ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙA ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙA ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

Η ενεργητική ακρόαση είναι το κλειδί για την καλή επικοινωνία και είναι εξαιρετική για τη σχέση σας με το παιδί σας.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 0-12 ΕΤΩΝ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ : ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
 

Ενεργητική ακρόαση με παιδιά: συμβουλές
 Η ενεργητική ακρόαση είναι το κλειδί για την καλή επικοινωνία και είναι εξαιρετική για τη σχέση σας με το παιδί σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ενεργητική ακρόαση δείχνει στο παιδί σας ότι νοιάζεστε και ενδιαφέρεστε για αυτό. 

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μάθετε και να κατανοήσετε περισσότερα για το τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας. 

Δείτε πώς να κάνετε ενεργητική ακρόαση με το παιδί σας:
•    Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι ακούτε. Για παράδειγμα, σκύψτε για να είστε στο επίπεδο του παιδιού σας. Κοιτάξτε  το παιδί σας και κάντε οπτική επαφή. Δείξτε ότι το  ακούτε με το να  γυρίσετε και να το  κοιτάξετε και  να το πλησιάσετε.
•    Παρακολουθήστε τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος του παιδιού σας. Το να ακούτε  δεν είναι μόνο να ακούτε τις λέξεις. Έχει επίσης να κάνει με την προσπάθεια να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις.
•    Βασιστείτε σε αυτά που σας λέει το παιδί σας και δείξτε το ενδιαφέρον σας λέγοντας πράγματα όπως ‘’Πες μου περισσότερα για…’’,  ‘’Αλήθεια!’’ και ‘’Συνέχισε…’’.
•    Προτρέψτε το παιδί σας να σας πει πώς νιώθει περιγράφοντας αυτό που πιστεύετε ότι αισθάνεται. Για παράδειγμα, «Ακούγεται σαν να αισθανθήκατε ότι μείνετε απ΄ έξω όταν  ‘’ο  ‘’Γιάννης’’ ήθελε να παίξει με τα άλλα παιδιά στο μεσημεριανό γεύμα’’. Να είστε προετοιμασμένοι να παραδεχθείτε ότι κάνετε λάθος και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να το καταλάβετε.
•    Επαναλάβετε ή επαναδιατυπώστε αυτό που έχει πει το παιδί σας κατά καιρούς. Αυτό επιτρέπει στο παιδί σας να καταλάβει ότι το ακούτε και σας βοηθά να ελέγξετε ότι καταλαβαίνετε τι λέει το παιδί σας.
•    Αποφύγετε να διακόπτετε ή να τελειώνετε προτάσεις, ακόμα και όταν το παιδί σας λέει κάτι περίεργο ή δυσκολεύεται να βρει λέξεις.
•    Μην βιάζεστε για την επίλυση των προβλημάτων. Το παιδί σας μπορεί απλώς να θέλει να ακούσετε και να δείξετε ότι εκτιμάτε τα συναισθήματα και την άποψή του.

Όταν δείχνετε στο παιδί σας πώς να είναι ένας  καλός ακροατής, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει και τις ακουστικές του δεξιότητες.

Ενθάρρυνση του παιδιού σας να ακούει: συμβουλές

Τα παιδιά χρειάζονται συχνά κάποια βοήθεια για να μάθουν να ακούν, καθώς και κάποιες ήπιες υπενθυμίσεις για να αφήσουν τους άλλους να μιλήσουν. 

Ακολουθούν ιδέες για να βοηθήσετε στις δεξιότητες ακρόασης του παιδιού σας:
•    Γίνε  ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Το παιδί σας μαθαίνει πώς να επικοινωνεί παρακολουθώντας σας προσεκτικά. Όταν μιλάτε με το παιδί σας (και με άλλους) με σεβασμό, αυτό δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη θετική επικοινωνία.
•    Αφήστε το παιδί σας να τελειώσει την ομιλία του και μετά απαντήστε. Αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ακρόασης για το παιδί σας.
•    Χρησιμοποιήστε γλώσσα και ιδέες που θα καταλάβει το παιδί σας. Μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί σας να συνεχίσει να σας  παρακολουθεί  εάν δεν καταλαβαίνει τι λέτε.
•    Κάντε τις οδηγίες και τα αιτήματα απλά και ξεκάθαρα ώστε να ταιριάζουν με την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας.
•     Εάν χρειάζεται να δώσετε εποικοδομητικά σχόλια, πείτε κάτι θετικό ταυτόχρονα. Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να ακούσει επαίνους παρά να ακούσει διορθώσεις  ή φταίξιμο. Για παράδειγμα, ‘’Συνήθως είσαι τόσο καλός στο να θυμάσαι να βάζεις το μεσημεριανό σου κουτί στο πλυντήριο πιάτων. Μπορείς να το θυμηθείς αύριο σε παρακαλώ;’’