ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 3 ΕΩΣ 5 ΧΡΟΝΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ 3 ΕΩΣ 5 ΧΡΟΝΩΝ

Πριν ξεκινήσουν τα παιδιά στο παιδικό σταθμό.

Το παιδί σας πιθανώς νιώθει ενθουσιασμένο καθώς και λίγο νευρικό για την έναρξη της προσχολικής ηλικίας.
 Εάν αρχίσετε να προετοιμάζετε το παιδί σας εβδομάδες και μήνες πριν από την πρώτη μέρα, μπορεί να σας βοηθήσει με τυχόν ανάμεικτα συναισθήματα.
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
 Επισκεφθείτε τον παιδικό σταθμό
Πολλοί παιδικοί σταθμοί προσφέρουν επισκέψεις προσανατολισμού. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, τα παιδιά μπορούν να δουν και να βιώσουν τι θα κάνουν στον παιδικό σταθμό, ποιον θα συναντήσουν και τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προσχολικής ημέρας.
Παίρνοντας  άδεια, μπορείτε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες από τον παιδικό σταθμό για να τις δείξετε στο παιδί σας πριν ξεκινήσει.
Ορισμένοι παιδικοί σταθμοί έχουν ένα βιβλίο προετοιμασίας ή προσανατολισμού που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο σπίτι.
Συζήτηση για τον παιδικό σταθμό
 Μπορείτε να μιλήσετε για τα πράγματα που θα κάνει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό. Για παράδειγμα, «Στέλλα, θυμάσαι που είδαμε ‘’τουβλάκια’’  στο σχολείο;» Μπορείς να χτίσεις  με αυτά όπως κάνουμε  στο σπίτι».
Θα μπορούσατε να δείτε φωτογραφίες του σχολείου μαζί και να μιλήσετε για μερικά από τα πράγματα που είναι διαφορετικά από το σπίτι, όπως οι τουαλέτες και η παιδική χαρά.
 Εάν το παιδί σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται όταν μιλάτε για τον παιδικό σταθμό, μην πιέζετε τη συζήτηση.
 Το να κρατάτε τα πράγματα σε χαμηλούς τόνους μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα.
Εάν πείτε κάτι  όπως «Δεν είναι συναρπαστικό που ξεκινάς τον παιδικό σταθμό;», το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται πιο ανήσυχο επειδή ακούγεται σαν να είναι  μεγάλο θέμα.
Διαβάστε βιβλία για τον παιδικό σταθμό
Όταν τα παιδιά ξεκινούν τον παιδικό σταθμό
 Ακολουθούν μερικές συμβουλές και στρατηγικές που θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της έναρξης του παιδικού σταθμού.
Ξεκινήστε σταδιακά
Πολλοί παιδικοί σταθμοί προσκαλούν τους γονείς να μείνουν για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας τις πρώτες μέρες.
Μιλήστε με τη δασκάλα και επεξεργαστείτε ένα σχέδιο που λειτουργεί για εσάς, το παιδί σας και τον παιδικό σταθμό. Είναι καλή ιδέα να πείτε στο παιδί σας πόσο καιρό θα μείνετε, ώστε να μην εκπλήσσεται όταν φεύγετε.
 Κάντε μια ρουτίνα για τα πρωινά του παιδικού σταθμού.
Οι ρουτίνες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν νέα πράγματα.
Θα μπορούσατε να ορίσετε μια ρουτίνα για τα πρωινά του  παιδικού σταθμού – για παράδειγμα, να σηκωθείτε, να πάρετε πρωινό, να πλύνετε τα δόντια, να ντυθείτε, να φορέσετε αντηλιακό, να ετοιμάσετε το  κουτί του μεσημεριανού γεύματος και να φύγετε. Θα μπορούσατε ακόμη και να φτιάξετε ένα γράφημα με εικόνες που να δείχνουν τα διάφορα βήματα στη ρουτίνα σας.
Έχετε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού
 Πείτε αντίο στο παιδί σας για να ξέρει ότι θα φύγετε και πείτε του ότι θα το πάρετε στο τέλος της ημέρας.
Θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα ειδικό μέρος για να πείτε αντίο ή μια δραστηριότητα που θα κάνετε πριν φύγετε. Για παράδειγμα, «Αν μου κουνήσεις το χέρι από αυτό το παράθυρο, θα μπορέσω να σε δω» ή «Ποιο βιβλίο θα διαβάσουμε πριν φύγω;»
 Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας προσέχει όταν λέτε αντίο, μετά πείτε αντίο μια φορά και φύγετε. Τα πολλά αντίο μπορεί να είναι αγχωτικά τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.
Επικοινωνήστε με τους δασκάλους του παιδικού σταθμού
 Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση βλέποντας ζεστές, θετικές και φιλικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ σημαντικών ανθρώπων στη ζωή τους, όπως οι γονείς και οι δάσκαλοί τους.
Η καλή επικοινωνία με τον δάσκαλο του παιδιού σας σας βοηθά επίσης να μοιράζεστε σχετικές πληροφορίες, ώστε ο δάσκαλος να ξέρει πώς να ανταποκριθεί καλύτερα στο παιδί σας.
 Για παράδειγμα, μπορείτε να ενημερώσετε τον δάσκαλο για πράγματα όπως οι παππούδες που επισκέπτονται από το εξωτερικό, τα αγαπημένα τραγούδια ή τα βιβλία του παιδιού σας ή απλές λέξεις στη γλώσσα που μιλά η οικογένειά σας στο σπίτι.
Γιορτάστε τα επιτεύγματα του παιδιού σας
Η συμμετοχή σε μια νέα ομάδα, η γνωριμία με νέους ανθρώπους, το να είσαι σε ένα νέο περιβάλλον και να μαθαίνεις νέους τρόπους να κάνεις πράγματα είναι μεγάλα επιτεύγματα για το παιδί σου. Μπορείτε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας γιορτάζοντάς το. Για παράδειγμα, επαινέστε το παιδί σας όταν γνωρίζει νέα άτομα ή δοκιμάζει κάτι νέο. Ή θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει στο τηλέφωνο σε ένα μέλος της οικογένειας για να μοιραστεί όσα πέτυχε στον παιδικό σταθμό.
Έχετε εφεδρικά σχέδια
Πολλοί παιδικοί σταθμοί τελειώνουν σε μια συγκεκριμένη ώρα.
Εάν πείτε στο παιδί σας ότι θα είστε εκεί μια συγκεκριμένη ώρα, είναι σημαντικό να είστε εκεί. Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο, έτσι ώστε εάν καθυστερήσετε ή υπάρχει πρόβλημα, κάποιος που εσείς και το παιδί σας γνωρίζετε και εμπιστεύεστε να μπορεί να είναι εκεί για να το παραλάβει.
 Εάν το άτομο που συνήθως παίρνει το παιδί σας από το σχολείο δεν μπορεί να τα καταφέρει, βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι γνωρίζουν ποιος θα έρθει. Οι δάσκαλοι θα ενημερώσουν το παιδί σας και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του παιδιού σας.
ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Η έναρξη του παιδικού σταθμού μπορεί να είναι συναρπαστική για το παιδί σας. Αλλά το άγχος και η κούραση είναι επίσης συχνά - υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να συνηθίσει το παιδί σας.
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν τρώει τόσο πολύ ή θέλει να κοιμάται περισσότερο. Το παιδί σας μπορεί ακόμη και να φαίνεται λιγότερο χαρούμενο από το συνηθισμένο.
Το παιδί σας μπορεί να αγχώνεται για να βρει φίλους, ή να γνωρίζει τι θα κάνει ή ότι θα αποχωριστεί από την οικογένειά του.
Το παιδί σας μπορεί να αναστατωθεί όταν φεύγετε.
Το παιδί σας μπορεί επίσης να ανησυχεί για το τι θα κάνετε ενώ θα είναι στον παιδικό σταθμό. Θα κάνετε κάτι ιδιαίτερο το οποίο εκείνο  θα το χάσει;
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

  • Ενημερώστε το παιδί σας τι θα κάνετε ενώ είναι στο σχολείο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι δεν χάνει, ειδικά αν μπορείτε να αποθηκεύσετε τις αγαπημένες του δραστηριότητες όταν είναι μαζί σας.
  • Μιλήστε με το παιδί σας για τη ρουτίνα του παιδικού σταθμού.
  •  Ρωτήστε τη δασκάλα εάν το παιδί σας μπορεί να φέρει κάτι που αγαπά από το σπίτι, όπως αρκουδάκι, μαξιλάρι ή κουβέρτα. Εάν το επιτρέπει το σχολείο, αυτά τα αντικείμενα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει πιο ασφαλές. Μπορείτε να τα καταργήσετε σταδιακά καθώς το παιδί σας αισθάνεται πιο τακτοποιημένο.
  • Μιλήστε με τον δάσκαλο εάν το παιδί σας αναστατώνεται όταν φεύγετε. Οι δάσκαλοι είναι έμπειροι στο να βοηθούν τα παιδιά στον αποχωρισμό και θα έχουν ιδέες για να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας.
  • Ρωτήστε τον δάσκαλο για το τι μπορεί να ανησυχεί το παιδί σας. Ο δάσκαλος μπορεί να σας πει τι συμβαίνει κατά την σχολική ημέρα. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να ανησυχεί για το  πως να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες, για το φαγητό που παρέχει το σχολείο ή αν βρει τα πράγματά του.
  • Συζητήστε με τον δάσκαλο για στρατηγικές για να χειριστείτε συγκεκριμένες ανησυχίες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας ανησυχεί για το φαγητό, ίσως μπορείτε να πακετάρετε κάποιο οικείο φαγητό. Εάν η χρήση των τουαλετών φαίνεται να είναι το πρόβλημα, ο δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να τις συνηθίσει. Η τοποθέτηση ετικετών στα πράγματα  του παιδιού σας μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να τα παρακολουθεί.

Όταν τα παιδιά δεν θέλουν πια να πάνε στον παιδικό σταθμό
 Μερικές φορές ο ενθουσιασμός των παιδιών τα μεταφέρει στον παιδικό σταθμό τις  πρώτες μέρες . Αλλά μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας φαίνεται λιγότερο πρόθυμο να πάει.
 Σε αυτή την περίπτωση  μπορείτε να συνεχίσετε να αντιδράτε θετικά σε αυτό που κάνει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να πυροδοτήσει ξανά τον ενθουσιασμό του παιδιού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Λατρεύω τη ζωγραφική που έκανες στο σχολείο. Κάνει το ψυγείο μας να φαίνεται τόσο πολύχρωμο!»
Η γνωριμία με άλλα παιδιά και οικογένειες μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να δημιουργήσει φιλίες που θα το βοηθήσουν να εγκατασταθεί στον παιδικό σταθμό μακροπρόθεσμα.
Μια προβλέψιμη ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να συνειδητοποιήσει ότι ο παιδικός σταθμός είναι καθημερινό μέρος της ζωής του τώρα. Αλλά εάν το παιδί σας εξακολουθεί να μην θέλει να πάει στο σχολείο, μιλήστε με τον δάσκαλο, ή τον παιδίατρό σας.
Η προσέγγιση stepladder – σκάλας είναι ένας βήμα προς βήμα τρόπος για να βοηθήσετε με το άγχος στα παιδιά. Βασίζεται στην αρχή της «βαθμονομημένης  έκθεσης». Αυτό σημαίνει ότι  ξεκινάτε να αντιμετωπίζετε τα μικρά πράγματα πριν αντιμετωπίσετε τα πραγματικά τρομακτικά πράγματα.
Τα συναισθήματά σας για το παιδί σας που ξεκινά τον παιδικό σταθμό
Το παιδί σας παίρνει το σήμα  από εσάς, οπότε αν ανησυχείτε για τον παιδικό σταθμό, θα το καταλάβει.
Αλλά αν δείξετε στο παιδί σας ότι πιστεύετε ότι μπορεί να τα καταφέρει στον παιδικό σταθμό, θα αρχίσει να το πιστεύει κι εκείνο.
Εάν έχετε ανησυχίες, μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με τους δασκάλους του σχολείου του.
Μπορούν να σας πουν πώς πάει το παιδί σας.
Συχνά βοηθάει να μιλάτε και με άλλους γονείς.