ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ( ΜΕΡΟΣ II )

ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ( ΜΕΡΟΣ II )

ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: 3 ΒΗΜΑΤΑ

Η αυτοσυμπόνια είναι κάτι που χρειάζεται να μάθει και να εξασκήσει το παιδί σας. Δοκιμάστε αυτά τα 3 βήματα για να χτίσετε την αυτοσυμπόνια στο παιδί σας.
 

Βήμα 1
Σταματήστε και παρατηρήστε όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο, απογοητευμένο ή αγανακτισμένο επειδή τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως ήθελε και είναι σκληρό με τον εαυτό του.
Για παράδειγμα, η χειροτεχνία του παιδιού σας δεν έχει εξελιχθεί όπως ήλπιζε, δεν επιλέχτηκε για τη σχολική χορωδία ή ίσως νιώθει άσχημα επειδή είναι κακός με έναν φίλο.
Μπορεί να ακούσετε το παιδί σας να λέει πράγματα όπως «Είμαι ο χειρότερος», «Είμαι απελπισμένος» ή «Δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω». Ή το παιδί σας μπορεί να είναι ήσυχο και να φαίνεται αναστατωμένο.

Βήμα 2
Ενημερώστε το παιδί σας ότι είναι εντάξει να βρίσκει τα πράγματα δύσκολα και ότι όλοι κάνουν λάθη.
Είναι επίσης εντάξει να αισθάνεται λυπημένο, θυμωμένο, απογοητευμένο ή αγανακτισμένο - αλλά δεν είναι εντάξει να λέει άσχημα πράγματα για τον εαυτό του.
Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Θα απογοητευόμουν κι εγώ αν δεν έβαζα γκολ. Αλλά αυτό δεν σε κάνει χαμένο».
Ή αν το παιδί σας δεν είναι προσκεκλημένο σε ένα πάρτι γενεθλίων, υπενθυμίστε του ότι δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του. 

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις επιλογές των άλλων, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια επιπλέον προσπάθεια για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Βήμα 3
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πει κάτι καλό στον εαυτό του. Μπορεί να σας βοηθήσει να ρωτήσετε το παιδί σας τι μπορεί να πει σε έναν φίλο που έκανε λάθος ή που περνάει μια δύσκολη στιγμή. 

Ακολουθούν επιλογές που μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας:

  • «Έκανα το καλύτερό μου».
  •  «Όλοι βρίσκουν δύσκολο να μαθαίνουν νέα πράγματα».
  • «Δεν χρειάζεται να είμαι τέλειος».
  • «Όλοι κάνουμε λάθη μερικές φορές».
  • «Είναι εντάξει που δεν μπορώ να το κάνω ακόμα. Θα προσπαθήσω ξανά την επόμενη φορά.»
  • «Είμαι καλός και αξιαγάπητος άνθρωπος».

Το να λέτε καλά πράγματα στον εαυτό σας είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοσυμπόνιας.


Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε πράγματα που βοηθούν το παιδί σας να αισθάνεται καλύτερα.


Για παράδειγμα, οι αγκαλιές ή ο χρόνος ηρεμίας μαζί σας μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Όταν τα παιδιά παλεύουν με την αυτοσυμπόνια ή κάνουν πολύ αυτοκριτική

Η αυτοκριτική είναι το αντίθετο της αυτοσυμπόνιας.
Αυτοκριτική είναι να κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου ή να πεις άσχημα πράγματα στον εαυτό σου.
Όλοι κάνουν αυτοκριτική μερικές φορές, αλλά αν το παιδί σας κάνει πολύ αυτοκριτική, μπορεί να αυξήσει το άγχος του, να επηρεάσει την ψυχική του υγεία και να μειώσει την αυτοπεποίθησή του.

Τα παιδιά που κάνουν πολύ αυτοκριτική συχνά λένε πολύ σκληρά πράγματα για τον εαυτό τους.
Μπορεί επίσης να πουν ότι δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι καλό να πουν στον εαυτό τους, ακόμη και με την υποστήριξή σας.

Εάν αυτό ακούγεται σαν το παιδί σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε πιο υπομονετικοί και επίμονοι όταν βοηθάτε το παιδί σας να μάθει να είναι ευγενικό με τον εαυτό του.

Εάν ανησυχείτε ότι η αυτοκριτική σκέψη του παιδιού σας επηρεάζει την ψυχική του υγεία, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε συμβουλές. Μπορείτε να ξεκινήσετε κλείνοντας ένα ραντεβού με τον γιατρό του παιδιού σας. Μπορούν να σας παραπέμψουν σε έναν κατάλληλο επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν πιστεύουν ότι θα βοηθήσει.

Τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν την αυτοσυμπόνια, ιδιαίτερα αν δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθημερινές αλληλεπιδράσεις, καθώς και εργαλεία όπως κάρτες συναισθημάτων και κοινωνικές ιστορίες, για να βοηθήσετε τα αυτιστικά παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα.