ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ( ΜΕΡΟΣ Ι )

ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ( ΜΕΡΟΣ Ι )

Κατάλληλο για 3-8 ετών
ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: 3-8 ΕΤΩΝ


Αυτοσυμπόνια: τι είναι;
Συμπόνια για τον εαυτό σου είναι να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν συμβαίνουν όπως τα περιμένεις.
Είναι να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας και να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με την ίδια ζεστασιά, φροντίδα και κατανόηση που θα δίνατε σε κάποιον που σας ενδιαφέρει.
Αναγνωρίζει επίσης ότι οι αγώνες και οι προκλήσεις είναι μέρος της ζωής και ότι όλοι τα περνάνε.


Αυτοσυμπόνια: γιατί είναι καλό για τα παιδιά
Η αυτοσυμπόνια βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες, τα λάθη, τις αναποδιές και τις δύσκολες στιγμές με υγιή τρόπο.
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έρθει τελευταίο σε έναν αγώνα, μπορεί να αισθανθεί απογοητευμένο. Αλλά η αυτοσυμπόνια βοηθά το παιδί σας να αισθάνεται καλά και να χειρίζεται θετικά την απογοήτευσή του.
 Το παιδί σας μπορεί να πει στον εαυτό του: «Αισθάνομαι απογοητευμένος, αλλά χαίρομαι που προσπάθησα για το καλύτερο» ή «Θα προσπαθήσω ξανά την επόμενη φορά».


Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με συμπόνοια, τότε αυτά είναι:

  • πιο ευτυχισμένα
  • έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση
  • είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα πράγματα ή να προσπαθήσουν ξανά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά την πρώτη φορά
  • έχουν περισσότερη ψυχική ανθεκτικότητα, ώστε να μπορούν να ανακάμψουν μετά από δύσκολες στιγμές.

 Η αυτοσυμπόνια βοηθά τα παιδιά να τα πάνε καλά στο σχολείο και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η μουσική, ο χορός και ούτω καθεξής. 

Τα παιδιά με αυτοσυμπόνια τείνουν επίσης να τα πάνε καλά με τους άλλους και είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν άλλα παιδιά.

Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος.

Αυτοσυμπόνια και ισχυρές σχέσεις γονέα - παιδιού
Μια ζεστή, υποστηρικτική και στοργική σχέση του παιδιού με εσάς το βοηθάει να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
Όταν το παιδί σας αισθάνεται ασφαλές και σίγουρο, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει πράγματα και να αντιμετωπίσει προκλήσεις.
Είναι επίσης πιο πιθανό να είναι ευγενικά με τον εαυτό τους όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα τα ήθελαν , γιατί ξέρουν ότι δεν θα τα κρίνετε ή θα τα επικρίνετε.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση που βοηθά το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές και καλλιεργεί την αυτοσυμπόνια με πολλούς τρόπους. 

Εδώ είναι κάποιες ιδέες:

  • Αφιερώστε χρόνο παίζοντας με το παιδί σας και ενθαρρύνοντας τα ενδιαφέροντά του – για παράδειγμα, παίζοντας με Lego, κάνοντας παζλ, κλωτσώντας μπάλες, διαβάζοντας και ούτω καθεξής. Αυτό στέλνει ένα απλό μήνυμα - είσαι σημαντικός για μένα.
  • Ενημερώστε το παιδί σας ότι είναι εντάξει να έχει έντονα συναισθήματα όπως λύπη, απογοήτευση ή αγανάκτηση. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να είναι απογοητευμένο με μια ζωγραφιά, γι' αυτό και την τσαλακώνει. Θα μπορούσατε να πείτε, «καταλαβαίνω γιατί   νιώθεις αναστατωμένος. Είναι εντάξει. Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα θέλουμε».
  • Συγχωρήστε το παιδί σας. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να έχει πέσει και να έχει σπάσει το αγαπημένο σας φλιτζάνι. Θα μπορούσατε να πείτε, «Νιώθω λυπημένος για το φλυτζάνι, αλλά είναι εντάξει. Τα ατυχήματα συμβαίνουν».
  • Σκεφτείτε τρόπους για να δείξετε καλοσύνη στην οικογένειά σας. Για παράδειγμα, οι οικογενειακές σας ρουτίνες μπορεί να επιτρέψουν στο παιδί σας να κάνει ένα διάλειμμα από το πλύσιμο τις πολυάσχολες νύχτες του σχολείου. Ή ως ένα από τα οικογενειακά σας τελετουργικά, μπορείτε να επιλέξετε εκ περιτροπής αγαπημένα επιδόρπια για τα βράδια της Κυριακής.
  • Επαινέστε το παιδί σας όταν δείχνει συμπόνια στον εαυτό του. Αυτό χτίζει ακόμη περισσότερο την αυτοσυμπόνια του παιδιού σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί σας: «Ξέρω ότι είσαι αναστατωμένος που δεν κέρδισες ένα βραβείο. Αλλά είμαι περήφανος για σένα που είπες ότι θα προσπαθήσεις ξανά την επόμενη φορά».

Τα παιδιά μαθαίνουν για την αυτοσυμπόνια βλέποντας τι κάνετε και ακούγοντας τι λέτε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε.
 

Μέσω της αυτο-συμπόνιας με πρότυπα, βοηθάτε το παιδί σας να μάθει ότι είναι εντάξει να κάνεις λάθη, να συγχωρείς τον εαυτό σου και να προσπαθείς να τα πας καλύτερα την επόμενη φορά.