ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Τα άτομα με επιπεφυκίτιδα πρέπει να προσπαθούν να μην αγγίζουν τα μάτια τους και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι και ζεστό νερό και να χρησιμοποιούν ξεχωριστή πετσέτα.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ (ΡΟΖ ΜΑΤΙ) ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

•    Η επιπεφυκίτιδα είναι μερικές φορές γνωστή ως «ροζ μάτι» ή «κολλώδες μάτι».
•    Η επιπεφυκίτιδα είναι μια κοινή πάθηση όπου το λευκό μέρος του ματιού γίνεται ροζ ή κόκκινο. Το ένα ή και τα δύο μάτια μπορεί να είναι υδαρή, επώδυνα ή  να έχουν φαγούρα, μερικές φορές με κολλώδη λευκή ή κίτρινη έκκριση.
•    Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, αλλεργία ή ερεθιστικούς παράγοντες όπως σκόνη ή χημικά.
•    Ο γιατρός ή ο οφθαλμίατρος  σας μπορεί να σας πει την πιθανή αιτία της επιπεφυκίτιδας σας, εάν είναι μεταδοτική και την καλύτερη θεραπεία για τον τύπο της επιπεφυκίτιδας σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ;

Η επιπεφυκίτιδα, μερικές φορές γνωστή και  ως «ροζ μάτι» ή «κολλώδες μάτι», είναι μια συχνή  πάθηση όπου το λευκό μέρος του ματιού γίνεται ροζ ή κόκκινο.
Το ένα ή και τα δύο μάτια μπορεί να είναι υδαρή, επώδυνα ή να έχουν φαγούρα, μερικές φορές με κολλώδη λευκή ή κίτρινη έκκριση.
Αυτό οφείλεται στη φλεγμονή του καθαρού εξωτερικού στρώματος του ματιού (γνωστού ως επιπεφυκότα) και του εσωτερικού του βλεφάρου.
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι εποχιακή ή να προκαλείται από συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, για παράδειγμα, γύρη ή τρίχωμα ζώων.
Η ιογενής και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική και είναι σημαντικό ο γιατρός, ή  ο οφθαλμίατρος να διαγνώσει την ακριβή αιτία για να εξασφαλίσει ότι θα λάβετε τη σωστή θεραπεία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑΣ;

Το κύριο σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας είναι τα κόκκινα ή ροζ μάτια, συχνά με κνησμό, δακρύρροια  ή δυσφορία.
 Εάν έχετε βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, μπορεί να έχετε κίτρινη ή πράσινη κολλώδη έκκριση από τα μάτια, η οποία μπορεί να κάνει τα βλέφαρα να κολλήσουν μεταξύ τους, ειδικά όταν ξυπνάτε από τον ύπνο.
 Εάν έχετε ιογενή επιπεφυκίτιδα, το ένα ή και τα δύο μάτια μπορεί να επηρεαστούν και η έκκριση είναι πιθανό να είναι καθαρή.
Εάν έχετε αλλεργική επιπεφυκίτιδα, και τα δύο μάτια επηρεάζονται συνήθως με διαυγή έκκριση και μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα αλλεργικού πυρετού, όπως φαγούρα στη μύτη, υγρά μάτια και φτάρνισμα.
ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ:

 έχετε δάκρυα
 έχετε πρησμένα μάτια
 έχετε μια αίσθηση σκληρότητας στο ένα ή και στα δύο μάτια
έχετε φαγούρα ή κάψιμο στα μάτια
να είστε ευαίσθητοι στο φως
έχετε κάποια απώλεια όρασης ή πόνο (εάν συμβαίνει αυτό, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό ή οφθαλμίατρο )

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ;

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από:

•    βακτηριακή μόλυνση
•    ιογενής λοίμωξη
•    αλλεργία
•    ερεθιστικά όπως σκόνη ή χημικά

ΠΩΣ ΚΟΛΛΗΣΑ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ;

Μπορείτε να κολλήσετε ιογενή και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα από την άμεση επαφή με τα μάτια από ένα άτομο με επιπεφυκίτιδα.
Μπορείτε επίσης να το κολλήσετε από την επαφή με αντικείμενα που ήταν μολυσμένα με μολυσματικές οφθαλμικές εκκρίσεις, όπως πετσέτες, ροδέλες προσώπου και χαρτομάντιλα.
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλείται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα όπως ακάρεα σκόνης, γύρη, τρίχωμα ζώων, μούχλα και περιστασιακά τρόφιμα ή πρόσθετα τροφίμων. Δεν είναι μεταδοτική, επομένως δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ;

Εάν έχετε συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να βρείτε την αιτία της επιπεφυκίτιδας σας και την καλύτερη θεραπεία για τον τύπο της επιπεφυκίτιδας σας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑΣ;
Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για τα συμπτώματά σας και θα σας εξετάσει, ειδικά τα μάτια σας. Μπορεί επίσης να πάρουν ένα δείγμα της έκκρισης από το μάτι σας.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΗΝ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ;

Η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από την αιτία. Για όλους τους τύπους επιπεφυκίτιδας, είναι χρήσιμο να πλένετε απαλά το μάτι αρκετές φορές την ημέρα με καθαρό βαμβάκι εμποτισμένο σε ζεστό νερό βρύσης.
Οι ιογενείς λοιμώξεις βελτιώνονται χωρίς άλλη ειδική θεραπεία.
Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφή. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να εφαρμόζετε το φάρμακο για αρκετές ημέρες μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.
 Εάν φοράτε φακούς επαφής μιας χρήσης και έχετε βακτηριακή ή ιογενή επιπεφυκίτιδα, θα πρέπει να πετάξετε όλους τους φακούς που χρησιμοποιούσατε και να αντικαταστήσετε τη θήκη των φακών επαφής σας.
 Εάν φοράτε φακούς επαφής «παρατεταμένης χρήσης», καθαρίστε τους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σας.
Αντικαταστήστε οποιοδήποτε μακιγιάζ ματιών ή επεκτάσεις βλεφαρίδων που χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης.
 Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικές σταγόνες ή δισκία. Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εξετάσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το αλλεργικό έναυσμα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ;

Τα άτομα με επιπεφυκίτιδα πρέπει να προσπαθούν να μην αγγίζουν τα μάτια τους και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι και ζεστό νερό και να χρησιμοποιούν ξεχωριστή πετσέτα.
Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιπεφυκίτιδας από το ένα μάτι στο άλλο και μεταξύ των ανθρώπων.
Τα άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής θα πρέπει να τους αλλάζουν τακτικά και να αποφεύγουν να τους φορούν ενώ κάνουν μπάνιο ή κολύμπι.
 Όσοι εργάζονται με ερεθιστικό ή σε περιβάλλον με σκόνη πρέπει να φορούν προστατευτικά για τα μάτια. Μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα των ματιών.
Ενώ οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν επιπεφυκίτιδα, είναι πολύ πιο συχνή στα παιδιά.
Η επιπεφυκίτιδα είναι συχνά μεταδοτική, επομένως, εάν προσβληθείτε, μην μοιράζεστε πετσέτες ή πανιά προσώπου και μείνετε μακριά από το νηπιαγωγείο, το σχολείο ή την εργασία μέχρι να σταματήσει τελείως η έκκριση από τα μάτια.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;
Κρατήστε το παιδί σας σπίτι από το σχολείο έως ότου σταματήσει η έκκριση (πύον) από τα μάτια του — εκτός εάν σας υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός σας.