ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο ρευματικός πυρετός είναι μια ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη

ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

•    Ο ρευματικός πυρετός είναι μια ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (κοινώς γνωστός ως GAS ή «στρεπτόκοκκος Α»).
•    Ο ρευματικός πυρετός επηρεάζει πολλούς από τους ιστούς του σώματος, ιδιαίτερα αυτούς της καρδιάς, των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και του δέρματος.
•    Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ιδιαίτερα τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές ή σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
•     Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τον ρευματικό πυρετό αξιολογώντας τα συμπτώματά σας.
•    Ο ρευματικός πυρετός μπορεί να προληφθεί προλαμβάνοντας ή θεραπεύοντας κατάλληλα τις λοιμώξεις από GAS.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ;
 Ο ρευματικός πυρετός είναι μια ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (κοινώς γνωστός ως GAS ή «στρεπτόκοκκος Α»). Είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει πολλά μέρη του σώματος, ιδιαίτερα την καρδιά, τις αρθρώσεις, τον εγκέφαλο και το δέρμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ;
 Τα συμπτώματα και τα σημεία του ρευματικού πυρετού μπορεί να περιλαμβάνουν:
•    πυρετός και κακουχία (αίσθημα αδιαθεσίας)
•    πόνος στο στήθος
•    δυσκολία αναπνοής
•    γρήγορος καρδιακός παλμός ή καρδιακά φύσημα που μπορεί να ανιχνευθούν από τον γιατρό σας
•    επώδυνες ή πρησμένες αρθρώσεις
•    εξάνθημα στον κορμό ή στα άκρα (αν και αυτό είναι ασυνήθιστο)
•    σπασμωδικές κινήσεις και δυσκολία στο περπάτημα
Πολλά άτομα με ρευματικό πυρετό μπορεί να έχουν υποφέρει από πονόλαιμο ή λοίμωξη του δέρματος 2 έως 6 εβδομάδες πριν παρατηρήσουν άλλα συμπτώματα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ;
Ο ρευματικός πυρετός προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση του σώματός σας στα βακτήρια GAS.
 Το GAS μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού και του δέρματός σας.
Ο ρευματικός πυρετός προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση σε αυτά τα βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή ιστό του σώματος, προκαλώντας τα συμπτώματα του ρευματικού πυρετού.

ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ;
Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ιδιαίτερα τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές ή σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ;
 Εάν έχετε πυρετό και πονόλαιμο ή λοίμωξη του δέρματος, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να λάβετε θεραπεία για GAS, ειδικά εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε ρευματικό πυρετό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ;
 Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του ρευματικού πυρετού.
Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τον ρευματικό πυρετό χρησιμοποιώντας έναν κατάλογο συμπτωμάτων.
 Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε ρευματικό πυρετό, θα σας εξετάσει και θα σας παραπέμψει για  εξετάσεις που περιλαμβάνουν:
•    εξετάσεις αίματος
•    Καλλιέργεια φαρυγγικού
•    ένα ΗΚΓ
•    υπερηχογράφημα καρδιάς
 Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να ανακαλύψει εάν είναι πιθανό να έχετε ρευματικό πυρετό.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ;
 Εάν έχετε ρευματικό πυρετό, συνήθως θα εισαχθείτε στο νοσοκομείο, όπου οι ειδικοί γιατροί μπορούν να σας φροντίσουν.
Αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του  πυρετού, των  καρδιολογικών  και των προβλημάτων των αρθρώσεων.
Εάν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εγχείρηση καρδιάς.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Ο ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ;
Ο ρευματικός πυρετός μπορεί να προληφθεί με την πρόληψη της μόλυνσης από GAS και με τη γρήγορη και κατάλληλη θεραπεία των λοιμώξεων από GAS.
 Εάν έχετε λοίμωξη στο λαιμό ή το δέρμα με GAS, επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να ρωτήσετε εάν χρειάζεστε αντιβιοτικά.
Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε ρευματικό πυρετό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης.
Για άτομα με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης ρευματικού πυρετού, τα οφέλη της αντιβιοτικής θεραπείας μπορεί να μην υπερτερούν των κινδύνων. Μπορείτε να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
Εάν είχατε ήδη ρευματικό πυρετό, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να σας αποτρέψει από το να τον ξαναεμφανίσετε και για να αποτρέψετε επιπλοκές όπως η ρευματική καρδιοπάθεια.
 Το πλύσιμο των χεριών και η καλή προσωπική υγιεινή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης των βακτηρίων σε άλλους.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ;
 Η κύρια επιπλοκή του ρευματικού πυρετού είναι η ρευματική καρδιοπάθεια (RHD).
Η RHD είναι όταν οι βαλβίδες της καρδιάς σας έχουν υποστεί βλάβη από ένα ή περισσότερα επεισόδια ρευματικού πυρετού.
Χωρίς συνεχιζόμενη θεραπεία, τα άτομα με RHD μπορεί να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια ή να χρειαστούν εγχείρηση καρδιάς.
Η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει την RHD, αλλά μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Τα άτομα που ζουν με προχωρημένη RHD χρειάζονται ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση για το υπόλοιπο της ζωής τους.