ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΦΗΚΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΦΗΚΩΝ

Τα κουνούπια προκαλούν φαγούρα, αλλά οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, ΣΦΗΚΩΝ

Τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας είναι τα πιο κοινά ερεθίσματα αναφυλαξίας που προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων.
Οι σφήκες είναι γενικά πιο επιθετικές από τις μέλισσες και έλκονται από τα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά.
Ελέγξτε τα ανοιχτά δοχεία τροφίμων και ποτών όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο πριν φάτε ή πιείτε από αυτά.

 Κάντε αυτά τα βήματα αν σας τσιμπήσει μέλισσα:
•    εάν το κεντρί είναι ακόμα στο δέρμα, προσπαθήστε απαλά να το αφαιρέσετε ξύνοντάς το προσεκτικά από το πλάι με την άκρη ενός σταθερού αντικειμένου, όπως ένα νύχι στο δάχτυλο ή μια πιστωτική κάρτα — τραβώντας το κεντρί προς τα έξω το συντομότερο δυνατό για να μειώσετε την ποσότητα του δηλητηρίου που εγχύθηκε
•    Μην χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια για να αφαιρέσετε το τσίμπημα. Οι μέλισσες αφήνουν πίσω τους ένα σάκο με δηλητήριο και αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκια θα απελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο από τον σάκο
•    Όταν αφαιρέσετε το κεντρί, πλύνετε την πληγείσα περιοχή με σαπούνι και νερό και στεγνώστε την περιοχή απαλά
 Οι σφήκες σπάνια αφήνουν το κεντρί τους στο δέρμα.
Να πλένετε πάντα την περιοχή του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό και να το διατηρείτε καθαρό.
 Η εφαρμογή μιας κρύας συσκευασίας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του οιδήματος. Απλά αναλγητικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν ο πόνος συνεχίζεται.
Τα από του στόματος αντιισταμινικά φάρμακα ή κρέμες που περιέχουν ένα ήπιο κορτικοστεροειδές μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του κνησμού.
Εάν ο πόνος είναι επίμονος και συνεχίζεται ή εάν η περιοχή με την ερυθρότητα όπου σας τσίμπησαν  συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για να σας βοηθήσει να διευθετήσετε το πρήξιμο και να θεραπεύσετε οποιαδήποτε μόλυνση.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ
 Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπούρια κυμαίνονται από ήπιες (με μεγάλο τοπικό οίδημα και φλεγμονή στο σημείο του τσιμπήματος) έως σοβαρές (αναφυλαξία).
Για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων στα τσιμπούρια ΜΗΝ αφαιρείτε βίαια το τσιμπούρι.

Η ενόχληση  του τσιμπουριού μπορεί να κάνει το τσιμπούρι να εγχύσει περισσότερο σάλιο που περιέχει αλλεργιογόνα.
 Οι επιλογές είναι:
•    αφήστε το τσιμπούρι στη θέση του και ζητήστε ιατρική βοήθεια
•    παγώστε το τσιμπούρι (χρησιμοποιώντας ένα προϊόν που παγώνει γρήγορα και σκοτώνει το τσιμπούρι) και αφήστε το να πέσει
Τα τσιμπούρια μπορούν να προσκολληθούν στο δέρμα σας όταν είστε έξω σε θάμνους.
Για να προστατευτείτε από τα τσιμπούρια, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, βάλτε το παντελόνι σας στις κάλτσες σας και ψεκάστε ένα εντομοαπωθητικό που περιέχει διαιθυλοτολουαμίδη (DEET) ή πικαριδίνη στο δέρμα, τα παπούτσια και τις κάλτσες σας.
Εάν χρησιμοποιείτε προϊόν που περιέχει DEET και είστε έγκυος ή χρησιμοποιείτε σε παιδιά, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για ασφαλή χρήση.
Αφού επιστρέψετε από μια περιοχή με  κρότωνες, ελέγξτε προσεκτικά ολόκληρο το σώμα όλων των μελών της οικογένειας (ιδιαίτερα των παιδιών) για τσιμπούρια.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού, στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες και στο πίσω μέρος των γονάτων.
Μπορείτε να έχετε περισσότερα από ένα τσιμπούρι.
Εάν δεν είστε αλλεργικοί στα τσιμπούρια σκοτώστε το  πρώτα με ένα σπρέι που περιέχει αιθέρα. Μόλις πεθάνει, το τσιμπούρι πρέπει να πέσει. Εάν το τσιμπούρι δεν πέσει ή δεν μπορείτε να παγώσετε το τσιμπούρι, αφήστε το τσιμπούρι στη θέση του και αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι.
 

Εάν είστε αλλεργικοί στα τσιμπούρια, ΜΗΝ αφαιρέσετε βίαια το τσιμπούρι. Σκοτώστε το πρώτα με ένα σπρέι που περιέχει αιθέρα και μετά αφήστε το να το αφαιρέσει ο γιατρός σας ή πηγαίνετε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών.
ΜΗΝ:
•    πιάσε το τσιμπούρι από το σώμα,
•    εφαρμόστε μεθυλιωμένο οινόπνευμα ή βερνίκι νυχιών
•    χρησιμοποιήσετε  αναμμένο σπίρτο ή τσιγάρο
 Μόλις βγει το τσιμπούρι, εφαρμόστε αντισηπτική κρέμα στο σημείο του δαγκώματος.
Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια μπορεί να έχουν ελαφρά φαγούρα για αρκετές εβδομάδες.
Εάν το τσιμπούρι δεν έχει αφαιρεθεί πλήρως, θα πρέπει να προσέξετε για σημάδια μόλυνσης - ερυθρότητα, πόνο γύρω από το σημείο του τραύματος, πύον ή διαυγές υγρό που προέρχεται από το τραύμα και υψηλή θερμοκρασία άνω των 38°C.
 Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αναπτύξετε αντίδραση γύρω από το σημείο του δαγκώματος ή εάν αισθάνεστε γενικά αδιαθεσία ή αισθάνεστε μυϊκή αδυναμία ή παράλυση μετά από τσίμπημα τσιμπουριού.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
 Τα κουνούπια προκαλούν φαγούρα, αλλά οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες.
Ορισμένοι τύποι κουνουπιών μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες.
 Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε εξάνθημα, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς (πρήξιμο ή δυσκαμψία), κόπωση, κατάθλιψη και γενικά αισθάνεστε αδιαθεσία.
Τα περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν να αντιμετωπιστούν πλένοντας την περιοχή με σαπούνι και νερό και εφαρμόζοντας ένα αντισηπτικό.
Οι κρύες συσκευασίες μπορεί να βοηθήσουν στον τοπικό πόνο και οίδημα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποιες θεραπείες είναι καλύτερες για εσάς εάν το δάγκωμα σας προκαλεί  πολύ φαγούρα.
 Για να μειώσετε την πιθανότητα να σας τσιμπήσουν κουνούπια (και σκνίπες), καλύψτε όσο το δυνατόν περισσότερο δέρμα και μείνετε μέσα νωρίς το πρωί ή το σούρουπο.
 Χρησιμοποιήστε ένα εντομοαπωθητικό όταν είστε έξω και υπάρχουν κουνούπια τριγύρω.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑΣ

Ακολουθείστε αυτά τα βήματα εάν τσιμπηθείτε από σκορπιό ή σαρανταποδαρούσα:
•    εφαρμόστε μια παγοκύστη στο σημείο του τσιμπήματος ή του δαγκώματος
•    καθαρίστε την πληγή με αντισηπτικό ή πλένοντας την περιοχή με σαπούνι και νερό για να αποτρέψετε τη δευτερογενή μόλυνση
•    χρησιμοποιήστε ένα αναλγητικό φάρμακο όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Ακολουθείστε αυτά τα βήματα εάν τσιμπηθείτε  από κάμπια:
•    αφαιρέστε τις ορατές τρίχες της κάμπιας με τσιμπιδάκια
•    εφαρμόστε και αφαιρέστε την κολλητική ταινία στην περιοχή για να αφαιρέσετε τις λεπτότερες τρίχες της κάμπιας
•    μην ξύνετε ή τρίβετε την περιοχή, αυτό μπορεί να προκαλέσει  οι τρίχες να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΩ ΤΑ ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ;

Για να αποτρέψετε τα δαγκώματα και τα τσιμπήματα, είναι καλή ιδέα να φοράτε προστατευτικά ρούχα, όπως κλειστά παπούτσια, κάλτσες, μακριά παντελόνια και ένα μακρυμάνικο πουκάμισο όταν περπατάτε μέσα από θάμνους.
Φοράτε προστατευτικά γάντια και ρούχα όταν κάνετε κηπουρική. Δαγκώματα και τσιμπήματα μπορεί να συμβούν όταν έχετε γυμνά πόδια, γι' αυτό φορέστε παπούτσια όταν είστε έξω, ακόμα και γύρω από το σπίτι σας.