ΚΟΚΚΥΤΗΣ ( ΜΕΡΟΣ Ι )

ΚΟΚΚΥΤΗΣ ( ΜΕΡΟΣ Ι )

Είναι σημαντικό για τις τοπικές αρχές υγείας να γνωρίζουν για τον κοκκύτη στην κοινότητα, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο μιας εστίας.

ΚΟΚΚΥΤΗΣ

•    Ο κοκκύτης είναι μια μεταδοτική ασθένεια, που προκαλείται από το  βακτήριο Bordetella pertussis.
•    Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει για μήνες και μπορεί να έχει έναν ήχο «κρωξίματος».
•    Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στα μωρά.
•    Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία από τον κοκκύτη.
•    Οι ενήλικες μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικά εμβόλια για πλήρη ανοσία.
•    Οι έγκυες γυναίκες και οι ενήλικες που έχουν επαφή με μωρά θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΚΚΥΤΗΣ;

Ο κοκκύτης είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Προκαλεί έντονες κρίσεις βήχα. Το «κρώξιμο» αναφέρεται στον ήχο που μπορεί να κάνετε αν πάρετε μια γρήγορη ανάσα μεταξύ του βήχα. Ο κοκκύτης, ή ο «βήχας των εκατοντάδων ημερών», είναι άλλα ονόματα για τον κοκκύτη.
 Ο κοκκύτης μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από μία έως δύο εβδομάδες, τα συμπτώματα του κρυολογήματος βελτιώνονται, αλλά ο βήχας χειροτερεύει. Μετά από 2 έως 6 εβδομάδες, ο βήχας αρχίζει να βελτιώνεται. Αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες για να εξαφανιστεί εντελώς ο βήχας.
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, περισσότερο σε μικρά μωρά και παιδιά. Το εμβόλιο κατά του κοκκύτη είναι στο πρόγραμμα εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας. Αυτός ο εμβολιασμός μείωσε το ποσοστό ασθενειών και νοσηλείας από κοκκύτη. Οι εστίες εμφανίζονται κάθε 3-4 χρόνια και είναι πιο συχνές σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο κοκκύτης συνήθως ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως:
•    καταρροή
•    φτέρνισμα
•    ήπιος ξηρός βήχας
•    πυρετός

Αφού εμφανιστούν αυτά τα ήπια συμπτώματα, ο βήχας επιδεινώνεται.
Ο βήχας εμφανίζεται σε μεγάλες, ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Αυτό μπορεί να συμβεί τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να σας δυσκολέψει τον ύπνο. Όταν ο βήχας είναι έντονος, μπορεί να προκαλέσει εμετό, λιποθυμία, σπασμένα πλευρά και κακό έλεγχο της ουροδόχου κύστης (ακράτεια ούρων).
Το πιο γνωστό σύμπτωμα του κοκκύτη είναι ο ήχος «κρώξιμο». Η γρήγορη αναπνοή μεταξύ των επισοδείων βήχα προκαλεί αυτόν τον ήχο. Δεν θα κάνουν όλοι όσοι έχουν κοκκύτη το «κρώξιμο». Τα μωρά μπορεί να μην έχουν καθόλου βήχα. Αλλά μπορεί να έχουν επεισόδια κυάνωσης ή κρατήματος  στην αναπνοή τους. Εάν το παιδί σας έχει δυσκολία στην αναπνοή ή γίνει μπλε, καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ — πρόκειται για έκτακτη ανάγκη.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΚΚΥΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ;
 Το βακτήριο που ονομάζεται Bordetella pertussis προκαλεί κοκκύτη. Η επαφή με τα αναπνευστικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου το μεταδίδει. Για παράδειγμα, εάν έχετε άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή βήχει ή φτερνίζεται κοντά σας.
Ο κοκκύτης είναι μεταδοτικός. Εάν δεν εμβολιαστείτε, περίπου 9 στα 10 άτομα που έχουν επαφή με άτομο με κοκκύτη θα κολλήσουν τη λοίμωξη.
 Μεταδίδετε τον   κοκκύτη για 3 εβδομάδες μετά την έναρξη του βήχα ή έως ότου έχετε λάβει αντιβίωση για 5 ημέρες.
 Εάν κάποιος στην οικογένεια σας έχει κοκκύτη, δεν πρέπει να πηγαίνει σε παιδικό σταθμό , σχολείο ή εργασία. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλους. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι εάν εσείς ή το παιδί σας μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία ή στο σχολείο.

ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΚΟΚΚΥΤΗ;
 Οποιοσδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να κολλήσει κοκκύτη. Ορισμένες ομάδες έχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Αυτές περιλαμβάνουν:
•    άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοκκύτη
•    άτομα που δεν έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο κατά του κοκκύτη τα τελευταία 10 χρόνια
•    μωρά κάτω των 6 μηνών επειδή δεν είναι αρκετά μεγάλα για να εμβολιαστούν
•    άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον με κοκκύτη
 Ο κοκκύτης είναι πιο επικίνδυνος για τα μωρά. Οι περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι από κοκκύτη συμβαίνουν σε μωρά που δεν είναι αρκετά μεγάλα για να λάβουν όλες τις δόσεις του εμβολίου.

Εάν εσείς ή το παιδί σας είχατε στενή επαφή με κάποιον που έχει κοκκύτη, μιλήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να μειώσει την πιθανότητα να μολυνθείτε. Αυτό είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά, τα άτομα υψηλού κινδύνου για προβλήματα υγείας και τα άτομα που είναι πιθανό να μεταδώσουν τη λοίμωξη στα παιδιά.
Ο κοκκύτης είναι μια νόσος που δηλώνεται υποχρεωτικά. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σας πρέπει να ενημερώσει τις τοπικές υγειονομικές αρχές για τις περιπτώσεις που βλέπει. Είναι σημαντικό για τις τοπικές αρχές υγείας να γνωρίζουν για τον κοκκύτη στην κοινότητα, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο μιας εστίας.