ΑΝΟΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ  ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

ΑΝΟΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ( ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

Εμβολιασμός σημαίνει και λήψη του εμβολίου και προστασία από τη νόσο.

ΑΝΟΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ: ΠΩΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 

Παιδιά και μωρά: ανάγκη εμβολιασμών
 Τα μωρά και τα μικρά παιδιά λαμβάνουν πολλά εμβόλια μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα εμβόλιο είναι πριν εκτεθείτε σε μια μολυσματική ασθένεια, γι' αυτό τα παιδιά κάνουν τόσα πολλά εμβόλια κατά την παιδική ηλικία.

Είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να κάνουν εμβόλια κατά την παιδική ηλικία, επειδή τα παιδιά έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις στα εμβόλια, γεγονός που τους παρέχει μεγάλη προστασία από μολυσματικές ασθένειες.
Για την καλύτερη προστασία από ασθένειες, τα μωρά και τα παιδιά πρέπει να κάνουν εμβόλια σε συγκεκριμένες στιγμές κατά την παιδική ηλικία.
 Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουν δόσεις των εμβολίων αρκετές φορές.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, επομένως τα παιδιά μπορούν να κάνουν εμβόλια για αυτές τις ασθένειες όταν είναι μεγαλύτερα.
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ένα καλό παράδειγμα. Τα παιδιά κάνουν αυτό το εμβόλιο όταν είναι ηλικίας 12-13 ετών.

Έγκυες γυναίκες: ανάγκη εμβολιασμών
Συνιστάται οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες να κάνουν εμβόλια κατά της γρίπης, του κοκκύτη και του COVID-19. Αυτά τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν τις γυναίκες από αυτές τις ασθένειες και τα εμβόλια προστατεύουν επίσης τα μωρά τους.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε το εμβόλιο κατά του κοκκύτη στην εγκυμοσύνη, το μωρό σας λαμβάνει αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα προστατεύουν το μωρό σας από τον κοκκύτη έως ότου το μωρό σας μεγαλώσει αρκετά ώστε να κάνει το εμβόλιο. Ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, όπως η ερυθρά, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά, μπορούν να βλάψουν τα αγέννητα μωρά. 

Αλλά δεν είναι ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες να κάνουν τα εμβόλια για αυτές τις ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τις γυναίκες να είναι ενημερωμένες με τα εμβόλια πριν μείνουν έγκυες.

Ενήλικες και παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα: ανάγκη εμβολιασμών
Μερικοί άνθρωποι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως καρκίνο ή άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως χημειοθεραπεία ή κορτικοστεροειδή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις μολυσματικές ασθένειες με τον ίδιο τρόπο όπως οι υγιείς άνθρωποι.

Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους να προστατεύονται από ασθένειες, αλλά ο εμβολιασμός μπορεί να είναι περίπλοκος για αυτούς.
Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εμβόλια ή επιπλέον δόσεις για να βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο λειτουργεί σωστά. Υπάρχουν επίσης ορισμένα εμβόλια που δεν πρέπει να κάνουν τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς.

Ενήλικες και παιδιά με αλλεργίες: ζητήματα εμβολιασμού
Οι ενήλικες και τα παιδιά με αλλεργίες σε πράγματα όπως τα γαλακτοκομικά ή οι ξηροί καρποί μπορούν συνήθως να κάνουν εμβόλια.

Οι αλλεργίες στα εμβόλια είναι πολύ σπάνιες. Αυτές οι αλλεργίες πρέπει να διαγνωστούν από ειδικό αλλεργιολόγο. 

Τα άτομα που είχαν αναφυλακτική αντίδραση σε ένα εμβόλιο ή σε ένα συστατικό ενός εμβολίου δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Ηλικιωμένοι: ανάγκη  εμβολιασμών
Οι ηλικιωμένοι έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από τους νέους. Η ανοσολογική τους απόκριση στις λοιμώξεις και τα εμβόλια είναι ασθενέστερη από αυτή των παιδιών και των νεότερων ενηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά σε ηλικιωμένους. 

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον ενισχυτικά εμβολίων ή συγκεκριμένα εμβόλια για να διασφαλίσουν ότι η ανοσολογική τους απόκριση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τους προστατεύει από μολυσματικές ασθένειες.

Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να εμβολιαστεί, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους γύρω από αυτό το άτομο να εμβολιαστούν. Αυτό μπορεί να προσφέρει στο άτομο κάποια προστασία μειώνοντας την έκθεσή του σε ασθένειες.

Εμβόλια, εμβολιασμοί και ανοσοποίηση
 Μπορεί να ακούσετε τους όρους εμβόλιο, εμβολιασμός και ανοσοποίηση:

Ένα εμβόλιο σας προστατεύει από μια ασθένεια. Είναι φάρμακο.

Ο εμβολιασμός σημαίνει στην πραγματικότητα τη λήψη του εμβολίου, είτε από το στόμα είτε με ένεση.

 Εμβολιασμός σημαίνει και λήψη του εμβολίου και προστασία από τη νόσο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ’’εμβολιασμό’’ και την  ‘’ανοσοποίηση’’ για να πουν  το ίδιο πράγμα, αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο.