ΑΝΟΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ  ( ΜΕΡΟΣ Ι )

ΑΝΟΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ( ΜΕΡΟΣ Ι )

Τα εμβόλια δεν μπορούν να σας μεταδώσουν μια μολυσματική ασθένεια.

ΑΝΟΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ: ΠΩΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 

Σχετικά με τα εμβόλια

Τα εμβόλια είναι φάρμακα που βοηθούν στην προστασία τη δική σας  και της οικογένειάς σας από μολυσματικές ασθένειες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Χρειαζόμαστε εμβόλια γιατί ορισμένες μολυσματικές ασθένειες μπορεί να μολύνουν βαριά τους ανθρώπους. Μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν ανθρώπους.


 Τα εμβόλια σταματούν επίσης την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στην κοινότητα.


Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα
 Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματός σας.
 Όταν εκτίθεστε σε έναν ιό ή βακτήρια, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει τον ιό ή τα βακτήρια.
Την πρώτη φορά που θα εκτεθείτε σε έναν ιό ή βακτήρια, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καθυστερήσει να παράγει αντισώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αναγνωρίζει τον ιό ή τα βακτήρια. Ενώ το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει νέα αντισώματα, ο ιός ή τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα σας. Αυτό είναι που προκαλεί συμπτώματα της νόσου – για παράδειγμα, πυρετό, βήχα ή εξάνθημα.

Μόλις το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα, αρχίζει να καταστρέφει τον ιό ή τα βακτήρια. Και αρχίζετε να αναρρώνετε από τα συμπτώματα της νόσου.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί επίσης κύτταρα μνήμης όταν εκτίθεστε σε ιό ή βακτήρια. Εάν εκτεθείτε ξανά στον ίδιο ιό ή βακτήρια, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα επειδή αυτά τα κύτταρα θυμούνται πώς να παράγουν τα σωστά αντισώματα. Και αυτό σημαίνει ότι έχετε μόνο ήπια συμπτώματα ασθένειας ή καθόλου συμπτώματα.

Πώς τα εμβόλια σας δίνουν ανοσία
Τα εμβόλια ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τους ιούς ή τα βακτήρια, αλλά δεν χρειάζεται να μολυνθείτε  πρώτα  από τους ιούς ή τα βακτήρια.
Τα εμβόλια παρασκευάζονται με νεκρούς ή εξασθενημένους ιούς ή βακτήρια, ή με γενετικό κώδικα ή πρωτεΐνη από ιούς ή βακτήρια.
Αυτό επιτρέπει στα εμβόλια να ‘’ξεγελάσουν’’ το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα.
Αλλά επειδή στην πραγματικότητα δεν έχετε μολυνθεί από τον ιό ή τα βακτήρια, δεν έχετε συμπτώματα  νόσησης ή μόνο ήπια συμπτώματα.

Αλλά εάν εκτεθείτε σε έναν πραγματικό ιό ή βακτήρια, τα αντισώματα που υπάρχουν ήδη στο σώμα σας είναι έτοιμα να καταπολεμήσουν τον ιό ή τα βακτήρια αμέσως.
 Τα κύτταρα μνήμης σας είναι επίσης έτοιμα να παράγουν γρήγορα περισσότερα αντισώματα.
Χρειάζεστε ένα ορισμένο επίπεδο αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης για να σας προστατεύσουν από ιούς και βακτήρια.
Επομένως, μπορεί να χρειαστείτε αρκετές δόσεις εμβολίου με την πάροδο του χρόνου για να διατηρήσετε τα αντισώματα και τα κύτταρα μνήμης σας σε επίπεδο που σας παρέχει συνεχή προστασία από ασθένειες.


Τα εμβόλια συμβάλλουν επίσης στην ανοσία της αγέλης. Η ανοσία της αγέλης είναι όταν αρκετά άτομα στην κοινότητα προστατεύονται από μια ασθένεια και η εξάπλωση της νόσου είτε επιβραδύνεται είτε σταματά εντελώς. Η ανοσία της αγέλης προστατεύει όλους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ατόμων που μπορεί να μην είναι σε θέση να εμβολιαστούν επειδή είναι πολύ νέοι ή έχουν σοβαρή ασθένεια ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.


Εμβολιασμός έναντι λοίμωξης
 Το να εμβολιαστείτε είναι πολύ καλύτερο από το να κολλήσετε μια μολυσματική ασθένεια. Τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, μπορούν να σας προκαλέσουν παρενέργειες.
Αλλά αυτές είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν γρήγορα. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσετε πυρετό ή πόνο και αποχρωματισμό του δέρματος όταν γίνεται η ένεση του εμβολίου. Οι σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.


Τα εμβόλια δεν μπορούν να σας μεταδώσουν μια μολυσματική ασθένεια.
Αλλά μπορείτε να κολλήσετε μολυσματικές ασθένειες εάν δεν είστε εμβολιασμένοι.

Και οι μολυσματικές ασθένειες μπορεί να σας αρρωστήσουν βαριά, να σας προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και να σας σκοτώσουν.

Δεν είναι όλα τα εμβόλια εντελώς αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς είναι περίπου 90% αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα που είναι εμβολιασμένα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ασθένειας εάν εκτεθούν στον ιό της ανεμοβλογιάς. Αλλά αν συμβεί αυτό, οι άνθρωποι εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και συνήθως αναρρώνουν πιο γρήγορα.